Kristine Tjøgersen. Foto: James Wolf Photography
Kristine Tjøgersen. Foto: James Wolf Photography

Arne Nordheims komponistpris til Kristine Tjøgersen

Kristine Tjøgersen tildeles Arne Nordheims komponistpris 2020. Hun har markert seg sterkt på samtidsmusikkscenen som komponist, med særlig interesse for samspillet mellom det visuelle og det auditive og hvordan de påvirker hverandre. Hun er også klarinettist i de Spellemannprisvinnende samtidsmusikkensemblene asamisimasa og Ensemble neoN, samt Tøyen Fil og Klafferi. Juryens begrunnelse sier blant annet:

Kristine Tjøgersens komposisjonspraksis er preget av en unik nysgjerrighet, fantasifullhet, humor og presisjon. Hennes verker karakteriseres av uventede og absurde lydlige situasjoner i overraskende spill med forventninger og tradisjon, noe som tidvis resulterer i en fascinerende «strangeness».

Prisen ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001 i forbindelse med Arne Nordheims 70-årsdag og deles ut annet hvert år under Ultimafestivalen. Tjøgersen overrekkes prisen av kultur- og likestillingsminister Abid Raja på festivalens avslutningskonsert i Kulturkirken Jakob 19. september.

- Arne Nordheims komponistpris deles ut til våre fremste komponister – komponister med særpreg og som utfordrer våre vante forestillinger om musikk. Det en stor ære for meg å kunne dele ut prisen til Kristine Tjøgersen, sier Raja.

Konserten vil gi et innblikk i Tjøgersens musikk og hennes kreative tilnærming til ulike musikkformer så vel som uvanlige lydkilder. Det pågående video- og performanceverket Life In the Woods – der Tjøgersen spiller klarinett sammen med sitt eget ensemble, Tøyen Fil og Klafferi – er en rørende og humoristisk skildring av en oppdiktet rockestjerne som intervjues et sted langt ute på landsbygda. For å gjenspeile økningen i digitale møter som følge av COVID-19, fremføres Hey, Let’s Meet! av et eksternt perkusjonsensemble i Texas. Til slutt fremføres den bemerkelsesverdige Piano Concerto, et uttrykk for Tjøgersens fascinasjon for trærnes hemmelige liv. Et livekamera tar publikum med dypt inn i pianoet som er blitt forvandlet til en skog av små modelltrær.

Det blir også fremførelse av verker av Tjøgersens lærer og mentor Carola Bauckholt og Hermeto Pascoal.

Medvirkende, i tillegg til Tjøgersens eget ensemble, er pianisten Ellen Ugelvik, BIT20 Ensemble og dirigenten Halldis Rønning.


Denne artikkelen er sponset av:Nyheter