Bartok på 123 nærmer seg

Engegård Quartet fortsetter å lage festival der de setter søkelys på én komponist. Neste helg – 17.- 19. november – presenteres Bartók på 123.


KM Red.


– Denne gangen feirer vi en av det 20.århundrets viktigste musikkpersonligheter, mener festivalsjef Juliet Jopling.

 Konsertene finner sted i i Nynorskens hus, midt i Oslo sentrum.

 På årets festival får publikum også oppleve autentisk ungarsk og slavisk folkemusikk som Bartók var opptatt av og inspirert av. I tillegg blir det presentert musikk av Bartóks nære venner Ernst Dohányi og Zoltán Kodály.

 Alle Bartóks seks strykekvartetter blir fremført av Engegård Quartet og av rumenske Arcadia Quartet.  Sistnevnte har vunnet flere kammermusikk-konkurranser, og deres CD med alle Bartóks strykekvartetter har fått svært rosende omtaler. Bartóks strykekvartetter er skrevet mellom 1908 og 1939 og viser hans kreative utvikling. Kvartettene har vunnet ry som en av de viktigste kvartettsyklusene i det 20. århundre. 

 Pianisten Nils Anders Mortensen skal fremføre flere av Bartóks verker, både alene og i samspill med den japanske fiolinisten Yukari Ohno og med medlemmer i Engegård Quartet.

 Kammerkoret Schola Cantorum synger slaviske folkesanger både på åpningskonserten og i den avsluttende festfinalen. Koret vil også fremføre Kodálys Norwegian Girls.

 Lørdag blir det en helaften med ungarsk folkemusikk. Der deltar gruppen Muzsikás. Deres fremførelser bringer oss til den avsidesliggende ungarske landsbyatmosfæren hvor tradisjoner overlevde århundrene. Gruppen spiller og improviserer i stil med de gamle tradisjonelle ungarske folkemusikkgruppene. Bela Bartók mente at denne musikkens vakreste melodier kunne sammenliknes med historiens største og beste musikkverk.

 Tradisjonen tro deltar også barn og unge fra Nordberg strykeorkester og Den mangfoldige scenen. Leikarringen i BUL spiller og danser i «Bartók for barn og unge» søndag formiddag. Nyheter