Edward Gardner og Leif Ove Andsnes i Åpningskonserten som skal sendes i Kina. Foto: Thor Brødreskift
Edward Gardner og Leif Ove Andsnes i Åpningskonserten som skal sendes i Kina. Foto: Thor Brødreskift

Bergensfestspill i Kina

Pandemien har utvilsomt vært en katastrofe for norsk kulturliv, men den har også avdekket en stor grad av oppfinnsomhet blant norske kulturarrangører. Et eksempel på dette er resultatene av den digitale satsingen til Festspillene i Bergen i fjor, som førte til økt internasjonal oppmerksomhet.

Fem konserter filmet under Festspillene i 2020 skal nå vises av det kinesiske medieselskapet Tencent. Der kan kinesisk publikum bli kjent med norske musikere som Leif Ove Andsnes, Einar Selvik, Eldbjørg Hemsing, Bergen Filharmoniske Orkester, Oslo-Filharmonien, Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland og Marja Mortensson.

- I 2020 kastet vi oss rundt og laget et nytt, digitalt festspillprogram etter at alle fysiske kulturarrangement ble avlyst. Et gledelig resultat var at vi nådde bredt ut internasjonalt, og verdien av det kan være stor for norske kunstnere på lengre sikt. Men vi ser at vi ikke har nådd et av verdens største markeder, nemlig Kina, og ønsket derfor å gjøre dette pilotprosjektet. Det siste året har vist oss at kulturlivet trenger flere forretningsmodeller, og Festspillene har et ønske å om teste ut nye måter å jobbe på, sier festspilldirektør Anders Beyer.

For å gjennomføre prosjektet, har Festspillene inngått et samarbeid med det kinesiske markedsføringsbyrået Hermark Culture og Tencent Art Channel, som er en ledende aktør innen plattformer for nettunderholdning i Kina. Prosjektet er støttet av Utenriksdepartementet, Music Norway og Den norske ambassaden i Beijing. De kinesiske samarbeidspartnerne forteller om stor interesse for og vilje til å gjøre digitale seere om til betalende publikummere.

Den første konserten legges på Tencents portal fredag 5. mars, og deretter slippes én konsert i uken frem til 27. mars. Konsertene vil være tilgjengelige digitalt i Kina i opptil 60 dager.Nyheter