Bjarne Fiskum er død
Fiolinisten Bjarne Fiskum, gikk bort 30. august, 82 år gammel.
KM+ Tilgang
Tjenesten er gratis frem til 01.11.2022. Alt du må gjøre, er å logge inn på eksisterende konto, eller opprette en ny konto.
Fiolinisten Bjarne Fiskum, gikk bort 30. august, 82 år gammel.
Tjenesten er gratis frem til 01.11.2022. Alt du må gjøre, er å logge inn på eksisterende konto, eller opprette en ny konto.
Gamle Aker kirke
04.sep 19:00 - 20:00
01.07.22
Klassismusikk.com går i sommermodus i juli.
Det vil si at det kommer en og annen artikkel, men at vi ellers tar ferie.
Vi ønsker alle våre lesere en riktig god sommer!
Les mer
30.06.22
Her er vår oversikt over norske klassiske festivaler i juli 2022. I løpet av to pandemiår er enkelte festivaler forsvunnet, mens andre kanskje har kommet til. Vi er takknemlige for å få tips om dem vi ikke har fanget opp.
Les mer
29.06.22
-
Kritiansand Symfoniorkester. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum
Pandemien ødela jubileumsfeiring i Kristiansand. Nå prøver de igjen. Kilden i Kristiansand, der byens symfoniorkester holder til, er ti år i år.
Les mer
28.06.22
-
Kunstnerisk team for Fjord Classics: Lars Anders Tomter (Foto: Nikolai Lund) og Cam Kjøll (Foto: Sverre Jarild)
Med tretten konserter på fire dager er Fjord Classics igjen på plass i Sandefjord.
Les mer
25.06.22
-
Foto: Brita Skogly Kraglund
Kunstnerisk leder for Horten Kammermusikkfest, Kari Ravnan, elsker å undervise og spille sammen med unge musikere.
Les mer
24.06.22
-
Magnolia Jazzband åpner Sommerkonsertene i Bymuseet i Oslo. Foto: Ken Ingwersen
Kommende helg er et høydepunkt for norske klassiske festivaler og konsertserier:
Horten Kammermusikkfest og Valdres Sommersymfoni er allerede i gang
Festspillene i Nord-Norge begynner på lørdag
Sommerkonsertene på Bymuseet i Oslo (NB: ikke Vigelandsmuseet) på søndag
Tirsdag til uken begynner Risør Kammermusikkfest
Les mer
23.06.22
-
Signe Fuglesteg Luksengaard
Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001 i forbindelse med komponistens 70-årsdag. Prisen blir delt ut annet hvert år under Ultimafestivalen og går i år til Jan Martin Smørdal.
Les mer
22.06.22
-
Nytt karrieresteg for Klaus Mäkelä. Foto: Marco Borggreve
Nytt karrieresteg for Klaus Mäkelä. Snart venter jobben som sjefdirigent for Concertgebouw Orchestra i Amsterdam.
Les mer
20.06.22
Bergen Nasjonale Operas årlige sommerakademi for sangere, orkestermusikere, repetitører og dirigenter under utdanning finner sted i Os i Vestland fra 25. juni til 2.juli. Der vil tretten sangere, tre dirigenter, to repetitører og over 30 orkestermusikere fra tretten land samles for å innstudere operarepertoar. I år vil blant annet Puccinis enakter Gianni Schicchi stå på programmet.
Les mer
16.06.22
-
Foto: Paal Ritter Scherven
I vår kritikk av Nasjonalballettens En midnattssoldrøm omtalte vi Peter Badens vellykkede «samarbeid» med Mendelssohn. Samme helg hadde komponisten, musikeren og produsenten to premierer til: Karons sandkasse på Det Norske Teatret og ikke minst til åpningen av Nasjonalmuseet, der han har laget musikken til, og produsert den nye audioguiden. Denne uken ble to av forestillingene han har laget musikk til nominert til Heddaprisen.
Les mer
15.06.22
-
Foto: Bjørn Bertheussen
Det Norske Solistkor går en allsidig høstsesong i møte. De byr på festivalopptredener, samarbeid med morgendagens dirigenter, allehelgensturne og julekonserter, verdenspremierer på stykker av Karin Rehnqvist og Therese Birkelund Ulvo og slipp av ny juleplate.
Les mer
14.06.22
-
Foto: Agnete Brun
Styret i Den Norske Opera & Ballett har besluttet å gi operasjef Randi Stene et nytt åremål på fem år. Samtidig forlenges åremålet til ballettsjef Ingrid Lorentzen med tre år. Begge har dermed kontrakt med Operaen frem til 2030.
Les mer
11.06.22
-
Foto: James Hole
Mens Lise Davidsen i disse dager har debutert med Berlin-Filharmonien, slipper Festspillene i Bergen nyheten om at den norske verdensstjernen blir Festspillenes Artist in residence i 2023. Sopranen fra Stokke vil prege neste års festspill.
Les mer
11.06.22
Midgard komposisjonspris for unge komponister har i år to vinnere: Magnus Hexeberg (1998) og Torbjørn Haaland (1999). Konkurransen er for komponister i alderen 15 og 25 år og ble i år avholdt for femte gang.
Les mer
11.06.22
-
Nasjonalballettens forestilling En midnattssolsdrøm på Operataket. Foto: Erik Berg
Nasjonalballetten inviterer publikum opp på toppen av taket hvor det er en fantastisk mulighet til å skape utendørsforestillinger. Dette ble gjort med stort hell under pandemien, da de laget en fin produksjon som belyste hva isolasjon og nedstengning kunne bety for enkeltmennesket.
Les mer
10.06.22
-
Foto: Marius Vervik / Stavanger Symfoniorkester
Når Stavanger Symfoniorkester inviterer til ny sesong, frister de publikum med både etablerte stjernemusikere og unge stjerneskudd.
Les mer
09.06.22
Sopranen Kari Frisell gikk bort fredag 3. juni 99 år gammel. Etter studier i Oslo, Wien og New York hadde hun sin debutkonsert i Oslo i 1946 og samme år scenedebuterte hun i Bergen som Michaela i Carmen. Da Den Norske Opera ble opprettet i 1958 var hun den første solisten som ble ansatt, håndplukket av Kirsten Flagstad. Da var hun allerede en erfaren operasanger, som blant annet hadde spilt Mimi i La bohème over 500 ganger. Ved siden av sin virksomhet på Nasjonaloperaen, som varte frem til 1971, hadde hun en rekke engasjementer ved operahus i Europa og USA. Blant hennes viktigste roller var Michaela, Mimi, Cio Cio San i Madama Butterfly, Poppea og Grevinnen i Figaros Bryllup.
Kari Frisell gjorde seg også sterkt gjeldende som romansesanger i samarbeid med pianister som Eva Knardahl, Robert Levin og Kjell Bækkelund, som hun turnerte med i inn- og utland. Hun var også en elsket sangpedagog, først som lektor ved Musikkonservatoriet i Oslo fra 1970 og fra 1973 til 1988 som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.
Les mer
08.06.22
De siste par årene har vi ikke kunnet tilby festivaloversikter, men nå setter vi i gang igjen med månedsvise lister over norske klassiske sommerfestivaler. Vi er et stykke ut i juni, og noen har allerede funnet sted, men vi begynner med de i siste halvdel av måneden, og følger opp med juli, august og september etter hvert. Som vanlig oppfordrer vi festivalarrangører om å holde oss oppdatert.
Les mer
07.06.22
Dette er en liten innføring i en ukrainsk komponists tidlige liv, de omveltningene han levde under og møtene med sterke personligheter før, under og etter 1. verdenskrig – fra Nisjinskij til Frank Lloyd Wright. Artikkelen er sterkt forkortet, bearbeidet og oversatt med tillatelse av forfatteren, John Mangan, Professor ved Yale University.
Les mer
04.06.22
-
Foto: Frederic Boudin
Komponisten Kristine Tjøgersens orkesterverk Between Trees ble 3. juni kåret til årets utvalgte verk under International Rostrum of Composers i Palermo.
Les mer
03.06.22
En av Nord-Norges største og mest aktive kulturinstitusjoner kaller Arktisk Filharmoni seg. Hvert år setter de opp omtrent 200 forestillinger og konserter i ulike ensembleformer og på ulike steder i nord. Nå har de lansert høstprogrammet.
Les mer
02.06.22
Oslo-Filharmonien ønsker velkommen til nye, store opplevelser i sesongen som starter 10.august. Blant solistene i programmet er Sol Gabetta, cello, Truls Mørk, cello, Khatia Buniatishvili, klaver og Leif Ove Andsnes klaver. Her presenteres noen av høydepunktene.
Les mer
01.06.22
-
Foto: Oddleiv Apneseth
Den menneskelige stemmen preger Bergen Filharmoniske Orkesters neste sesong. Frederick Delius’ En messe for livet, for solister, kor og orkester, Mahlers Oppstandelsessymfoni (nr. 2) og Richard Wagners episke Parsifal er eksempler på det.
Les mer
31.05.22
-
ENOs oppsetning av Philips Glass' opera Satyagraha med Sean Pannikar som Gandhi. Foto: Tristram-Kenton
Vår britiske anmelder har tatt for seg inneværende sesong ved English National Opera, der følgende operaer ble fremført: Philip Glass Satyagraha, Gilbert & Sullivan HMS Pinafore, Wagner Valkyrien, Puccini La bohème, Janáček The Cunning Little Vixen, Mozart Così fan tutte og Ruders The Handmaid’s Tale.
Les mer
30.05.22
-
Marinemusikken
Komponisten Bjørn Morten Christophersens Krigsseilerrekviem er en musikalsk hyllest og anerkjennelse til krigsseilerne – de som ofret liv og helse under to verdenskriger, men som ble sviktet av det offisielle Norge etterpå. I et enestående samarbeidsprosjekt mellom Marinemusikken og Operakoret kommer sjøfolkene selv til orde.
Les mer
30.05.22
-
Foto: Jan-Morten Evertsen
Internasjonal presse kaller henne århundrets stemme. Nå er Lise Davidsen tildelt Aase Byes ærespris. Det skjedde etter at hun og Leif Ove Andsnes hadde fremført sanger av Grieg, Strauss og Wagner i Grieghallen under Festspillene.
Les mer
30.05.22
I år er det ti år siden søskenparet David og Julie Coucheron startet Kon-Tiki Kammermusikkfestival, som sist lot seg gjennomføre i 2019. Jubileet og gjensynet feirer de med å «flytte hjem», hvilket vil si over veien fra Sjøfartsmuseet på Bygdøy til Kon-Tiki-museet.
Les mer
24.05.22
På søndag 29. mai er det 125 år siden Erich Korngolds fødsel. Jubileet markeres med operaeoppsetninger og orkesterverk i Europa og USA. Vi markerer det med et gjensyn på Harald Herresthals artikkel om komponisten i Klassisk Musikkmagasin i 2016.
Les mer
23.05.22
-
Foto: Rune Bendiksen
Oslo-Filharmonien ønsker å oppnå en sterk internasjonal posisjon. Det er en av grunnene til at de nå står på reisefot til flere av Europas store musikkbyer.
- Dette er viktig for å få de fremste dirigentene og solistene til Oslo, sier orkesterets direktør, Ingrid Røynesdal.
Les mer
20.05.22
-
Paul Lewis. Foto: Midsummer Music.
… pianisten Paul Lewis med 50-årsdagen. Om drøye to uker – 8. juni – er han årets solist i Griegs a-mollkonsert på avslutningskonserten til Festspillene i Bergen. Uken etter spiller han samme verk med orkesteret ved Santa Cecilia-akademiet i Roma i to konserter dirigert av Daniel Harding. I London ble dagen feiret i går med resital i Barbican-senteret, der Beethoven, Mendelssohn, Sibelius og Chopin sto på programmet. Paul Lewis er en av vår tids fremste pianister, kjent blant annet for sine kritikerroste plateutgivelser av sentrale verk av Beethoven og Schubert. Lewis er en hyppig gjest i Norge, både som musiker og i familiesammenheng; han er gift med cellist Bjørg Lewis i Vertavo-kvartetten.
Les mer
18.05.22
En av 1900-tallets fremste mezzosopraner, Tereza Berganza, gikk bort 13. mai i San Lorenzo de El Escorial i Spania, 89 år gammel.
Les mer
18.05.22
-
Pekka Kuusisto og Vilder Frang er blant solistene.
Festivalen Musikfest Berlin er et overflødighetshorn med 33 ledende orkestre, kor og ensembler fra hele verden. Fra 27. august til 19. september innvier de for 18. gang orkestersesongen i lokaler som Berlin Philharmonie, Konzerthaus, Haus der Berliner Festspiele, Kirche am Hohenzollernplatz. Programmet byr hovedsakelig på samtidsmusikk men også på glemte verk fra fortiden og størrelser som Mahler, Sibelius og Beethoven.
Les mer
11.05.22
-
Knut Vaage (Foto: Thor Brødreskift) og Øyvind Torvund (Foto: Dimitri Djuric)
Komponistene Knut Vaage og Øyvind Torvund er nominert til Nordisk råds musikkpris 2022. De to komponistene og verkene presenteres slik av den norske nominasjonskomiteen:
Les mer
10.05.22
-
Foto: Oddleiv Apneseth
Bergen Filharmoniske Orkester hviler ikke på laurbærene. Spillegleden – og reiselysten – er stor etter mange avlysninger de to siste årene. Derfor legger orkesteret de neste månedene ut på tur med strålende solister i det de selv kaller Festivalsommer.
Les mer
09.05.22
-
Foto: Brita Skogly Kraglund
Lilly Jørstad startet sangkarrieren med russisk folkemusikk. Denne våren synger hun Rosina i Rossinis Barberen i Sevilla på̊ Den Norske Opera.
Les mer
06.05.22
-
Foto: Gregor Hohenberg / Sony Classical
Bodø med Musikkfestuka får storfint besøk når Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra spiller Mozart der 4. og 5. august.
Les mer
05.05.22
-
Foto: Andrei Gindac
Internasjonale musikkonkurranser
Etter to pandemiår der internasjonale musikkonkurranser har måttet ty til digitale løsninger, satses det nå på mer normal avvikling. To av konkurransene kan melde om rekordstor tilstrømning:
Les mer
03.05.22
Det er over ett år siden Nasjonalballetten sendte ut en streamet versjon av sin nye produksjon av balletten Onegin. Ny på den måten at den hadde fått nye dekorasjoner og kostymer. Koreografien er selvfølgelig den samme som John Cranko skapte i 1965. Det spesielle med den nye versjonen, som nå endelig kan vises på scenen for en fullsatt sal, er at teamet bak dekorasjonene og kostymene er norske. Det er noe rettighetseierne tidligere ikke har tillatt.
Les mer
03.05.22
-
Foto: Alexander Light
… komponist, musiker Henning Sommerro med 70-årsdagen! For nordmenn flest er han kjent for Vårsøg, som siden 1977 har vært en kjent og kjær sang i mange sammenhenger. Som komponist har han skrevet alt fra viser til store sceniske verk, blant annet i forbindelse med stillinger som musikalsk leder ved Teatret Vårt i Molde og Trøndelag Teater. Han har også vært programsekretær i NRK og er professor i komposisjon, orgelspill og kontrapunkt ved NTNU i Trondheim. Sommerro har mottatt flere Spellemannpriser, vært nominert til Nordisk råds musikkpris og Grammy Awards, og ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2013.
Les mer
02.05.22
-
Kristian Bezeudenhout kommer til Stavanger Kammermusikkfestival. Foto: Marco Borggeve
Stavanger kaller. I år våger Kammermusikkfestivalen, den 32. i rekken, igjen å invitere internasjonale musikere til samspill med noen av de beste norske. Festivalen finner sted 09.-14.august. Fortsatt trekker Christian Ihle Hadland og Andreas Brantelid i de kunstneriske trådene, mens Katrine Lilleland er festivalsjef. Årets røde tråd dreier seg om Wien.
Les mer
28.04.22
nyMusikks internasjonale lydfestival Only Connect åpner i dag på MUNCH i Bjørvika og varer frem til 30. april.
Les mer
27.04.22
-
Foto: Øyvind Eide. Nationaltheatret
Sancthansnatten på Ibsenmuseets nye scene i Oslo er en historistisk virveldans av satirisk nasjonalromantikk: Skuespillerne peker, dåner og gestikulerer, tar seg til brystet og pannen, gjør store øyne – og små - synger og gråter. For dette er historisk, autentisk teater - akkompagnert av et velpolert og velklingende gammelt klaver. Iblant med nasjonale toner, iblant internasjonale, iblant en lurlått, iblant en feiende opera-ouverture. Iblant med skuespillerne, iblant over dem, iblant som et stille tonefølge under.
Les mer
25.04.22
Birgit Nilsson-stipendiet for 2022 tildeles den svenske lyrisk-dramatiske sopranen Cornelia Beskow, som norsk publikum stiftet bekjentskap med da hun hadde tittelrollen i Janáčeks opera Jenůfa på Den norske Opera & Ballett i mars. I juni spiller hun rollen Senta i Opera Østfolds oppsetning av Wagners Den flyvende hollender på Fredriksten festning i Halden.
Les mer
23.04.22
Da er årets Spellemannpriser utdelt og klassisk- samtidsmiljøet ble velsignet med tre priser:
Les mer
21.04.22
-
Gjøril Songvoll leder Kontrapunkt. Foto: Kjetil Jensen.
Fredag kveld ønsker arena:klassisk velkommen til en nostalgisk kontrapunktkveld på Gamle Rådhus Scene. Gjøril Songvoll leder konkurransen, og det blir levende musikk til oppgavene, spilt og sunget av Thomas Ruud, Dorina Konmani og Ellisiv Tandberg.
Les mer
21.04.22
-
Sverre Gunnar Haga. Foto: Ilja C. Hendel
Russere som har vært døde nesten hundre år kan fortsatt gjøre nytte for seg. Bare spør Oslo-Filharmonien!
Les mer
20.04.22
Sir Harrison Birtwistle gikk bort 18. april, 87 år gammel. Han var ansett som en av de viktigste og meste særpregede komponistene det siste hundreåret, som utfoldet seg i hele spekteret fra storskala opera- og orkestermusikk til intime, kontemplative kammerverk.
Les mer
19.04.22
I år er det 70 år siden komponisten Fartein Valens bortgang. Dette markeres under årets Fartein Valen-festival, 27. april til 1. mai.
Les mer
13.04.22
Den 17. april i år ville Harald Sæverud, bergenseren som skulle bli selve inkarnasjonen av den norske komponisten i store deler av 1900-tallet, ha fylt 125 år.
Les mer
10.04.22
-
Finalistene i fiolinkonkurransen. Foto: Morten Kjærgaard FOTOgrafik
Carl Nielsen-konkurransen i Odense har vært arrangert i 22 år, vekselvis mellom fløyte, fiolin og klarinett. Utgangspunktet er Carl Nielsens tre instrumentalkonserter som er obligatoriske finaleverk. I 2019 valgte konkurransen å slå sammen alle tre disipliner og arrangerer konkurranser for fiolin, fløyte og klarinett parallelt.
Les mer
07.04.22
Maja S.K.Ratkje og Ørjan Matre var blant vinnerne da Musikkforleggerprisen ble delt ut onsdag 6.april.
Les mer
05.04.22
Wolfgang Amadeus Mozarts opera Mitridate, re di Ponto, skrevet da han var fjorten, skal ha premiere i København 8. april og i Malmö senere. Her er historien om hvordan den ble til.
Les mer
04.04.22
-
Vinner av Virtuos og Den norske solistpris. Foto: Brita Skogly Kraglund
Folket valgte Alma Serafin Kraggerud. Det samme gjorde juryen. Dermed blir det den 15 år gamle fiolinisten fra Jar som skal representere Norge i den internasjonale Eurovision Young Musicians-konkurransen i Frankrike i juli. Der skal hun konkurrere mot åtte andre dyktige, unge musikere.
Les mer
01.04.22
-
Foto: Cathrine Dokken
Kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen presenterer i disse dager årets program med et brennhett festivaltema, som markerer festivalens «grønne skifte».
Les mer
31.03.22
-
Foto: Monika Kolstad / Bergen Nasjonale Opera
I og med at informasjonen er sendt ut 31. mars må man kunne gå ut fra at dette ikke er en aprilsnarr:
Les mer
30.03.22
Serien Norske Albumklassikere har planer om å utgi en bok der musikkritiker Magnus Andersson skriver om et av 1900-tallets største og viktigste klaververk av Olivier Messiaen: Vingt regards sur l’enfant-Jesus.
Les mer
29.03.22
-
Foto: Norsjø kammermusikkfest
Mange konsertlokaler, etablerte og nye komponister, lokale musikere sammen med norske og internasjonale kunstnere på høyt nivå, møtes i Telemarksregionen.
Les mer
25.03.22
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
La Bayadère er den store klassiske balletten som så dagens lys i St. Petersburg i 1887. Den ble koreografert av den franske Marius Petipa, og musikken ble komponert av den østerrikske Ludwig Minkus.
Les mer
24.03.22
-
Foto: Henrik Stenberg/Det Kongelige Teater
Det kan gi grunn til refleksjon å lese årsmeldingen til Det Kongelige Teater i København. Teateret gikk både inn i og ut av 2021 med omfattende nedstenginger og permitteringer. Ikke desto mindre kan teateret vise til 275.000 solgte billetter og et publikumsbesøk på nesten 400.000 på husets scener og arrangementer – i tillegg til alle de som fulgte de digitale visningene. Og selv om turnévirksomheten ble sterkt redusert, fikk 22.5000 mennesker oppleve teaterets aktiviteter utenfor København.
Les mer
23.03.22
-
Kyiv Soloists og Det Norske Kammerorkester møtes i Oslo.
Det ukrainske orkesteret Kyiv Soloists var på Europaturné da hjemlandet ble invadert av Russland. Nå er orkesteret strandet i Europa på ubestemt tid. I en felles innsats er det på kort tid etablert et stort antall ekstra konserter gjennom ulike musikkinstitusjoner i Europa, og nå kommer orkesteret også til Norge.
Les mer
22.03.22
-
Vinterfestspillene på Røros. Foto: Ivar Kraglund
Vinter, fest og spill. Møter mellom publikum, musikere – og bergstaden Røros. Langveisfarende og kortreiste musikere i små og store lokaler. Mellom stillhet og applaus, som var årets festival-overskrift. Kulissene kunne knapt vært bedre; sol fra skyfri himmel, måneskinn og nysnø.
Les mer
21.03.22
-
Bodil Maroni Jensen mottok Komponistforeningens Likestillingspris. Foto: Beate Styri
Norsk komponistforening deler årlig ut priser til personer eller ensembler som har gjort en spesiell innsats for samtidsmusikken. Vanligvis deles de ut på foreningens førjulsfest, men de siste årene har ikke det latt seg gjøre. Derfor ble Komponistforeningens Likestillingspris og prisen Årets utøver 2021 delt ut i Store Studio på Marienlyst 15. mars og bekjentgjort gjennom intervjuer med prisvinnerne i NRK-programmet Spillerom søndag 20. mars.
Les mer
18.03.22
-
Foto: Jay Blakesberg
I år er den amerikanske Kronos Quartet artist-in-residence under Festspillene i Bergen. Dette blir strykekvartettens første besøk i Europa etter pandemien. I løpet av uken de skal tilbringe i byen, deltar de på festivalens utendørs åpningsseremoni på Torgalmenningen, holde familiekonsert i Akvariet på Nordnes og gi konsert i Håkonshallen. I tillegg skal de ha workshops og delta i en podiesamtale.
Les mer
17.03.22
Gamle Østfold er stedet for alle som ønsker å få med seg konserter med musikk av Mozart, spilt av et knippe dyktige musikere i helgen 22-24. april.
Les mer
16.03.22
Organist og professor Jon Laukvik ble lørdag 12. mars hedret av The Royal College of Organists under en seremoni i Southwark Cathedral i London. Sammen med seks andre fremragende musikere, komponister og musikkvitere ble han tildelt RCOs høyeste utmerkelse i form av en medalje og et diplom.
Les mer
15.03.22
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Den svenske sopranen Cornelia Beskow er formidabel i Den Norske Opera & Balletts produksjon av Jenůfa. Dette er en forestilling som må oppleves!
Les mer
10.03.22
-
Finalistene i Virtuos er klare.
Når finalesendingen i norske Virtuos sendes på NRK søndag 3.april, er det fire erfarne solister som konkurrerer. Vinneren mottar Den norske solistpris og sendes til den internasjonale finalen, Eurovision Young Musicians, i Montpellier i juli.
Les mer
09.03.22
-
Foto:www.detnorskejentekor.no
Det Norske Jentekor jubilerer. 26.mars markerer de 75 år – i Universitetets Aula. Konserten gjentas i Nidarosdomen 4.april.
Les mer
09.03.22
-
Foto: Ketterer / Lucernefestival
Programmene for sommerens festivaler begynner å tikke inn. Hvis både pandemi og krig er over da, kan man håpe på en normal festivalsesong.
Les mer
08.03.22
-
Foto: Terje Støve
Årets Hemsingfestival bød på konsert etter konsert med glitrende fremførelser, naturskjønne omgivelser og store mengder rakfisk.
Les mer
04.03.22
Sopranen Anna Netrebko har trukket seg fra to oppsetninger hun skulle medvirke i på Metropolitan-operaen i New York. Puccinis Turandot i april og mai og Verdis Don Carlo i neste sesong. Grunnen er at hun ikke ville etterkomme operahusets betingelse om å trekke sin offentlige støtte til Vladimir Putin mens han fører krig mot Ukraina.
Les mer
03.03.22
-
Foto: www.nicolabenedetti.co.uk
Samme uke som utkastelsen av den russiske dirigenten Valery Gergiev som ærespresident, har den internasjonale Edinburgh-festivalen oppnevnt den skotske fiolinisten Nicola Benedetti til festivalsjef. Hun er den første skotske, og den første kvinnen overhodet, som blir sjef i festivalens 75 år gamle historie, forteller Gramophone. Hun tiltrer 1. oktober, men kan bygge på fjorårets erfaring som kunstner in residence ved festivalen. Til Gramophone sier hun at utnevnelsen er en stor ære. Festivalen ble opprettet etter andre verdenskrig for å lege de store sårene i europeisk musikkliv, og «forsoning» er et viktig begrep for henne.
Les mer
01.03.22
-
Foto: Ivar Kraglund
Konsertvåren blir travel for Engegårdkvartetten. De skal spille mange steder i Norge. I tillegg gjester de Colombia og Oxford. De avslutter sesongen på Lofoten Pianofestival i juli.
Les mer
28.02.22
-
Oriental Winds of the Baroque. Foto: Geir Dokken
Etter to år med pandemi ser Risør Kammermusikkfest frem til å fylle hele byen med musikk i perioden 28. juni til 3. juli. Årets tema er særdeles aktuelt: Maktspill. Musikkhistorien vitner om utallige møter mellom kulturer, som har vært kilde til inspirasjon og resultert i verk som er høyt elsket av publikum. I årets program ser festivalen på hvilke kulturuttrykk som har påvirket historiens komponister, og spør seg: I hvilken grad bærer verkene med seg historiens holdninger til fremmede kulturer? Det ligger makt i å ha posisjon til å kunne beskrive «de andre».
Les mer
26.02.22
-
Foto: A. Shapunov
Dagen etter at hans konserter i Carnegie Hall ble avlyst, kom et skred av andre avlysninger for Valery Gergiev, Russlands desidert mektigste kunstner og kulturambassadør, og en av de mest lysende stjernene på den internasjonale klassiske musikkhimmelen. München-Filharmonien (der Gergiev er sjefdirigent) og andre berømte institusjoner truer med avlysning og oppsigelse fra høye stillinger dersom han ikke bryter sine bånd til Putin og fordømmer invasjonen i Ukraina, skriver The New York Times. Gergiev og Putin har vært nære venner i rundt tretti år. Først ute var Carnegie Hall allerede fredag, tett fulgt av Wien-Filharmonien, men også hans æres-dirigentstilling ved Rotterdam-Filharmonien henger i en tynn tråd. Der planlegger borgermesteren å kansellere årts Gergiev-festival i september, og Carnegies to konserter i mai med St Petersburgs Mariinskij-orkester – Gergievs «eget» teater og orkester, der han er operasjef, sjefdirigent og kunstnerisk leder – er også strøket av listen, det samme gjelder oppsetningen av Spar Dame på La Scala. Og pianisten Denis Matsuev, også Putin-venn, har gått med i dragsuget, forteller New York Times.
Les mer
22.02.22
Nominasjonene til Musikkforleggerprisen 2022 er klare. Prisen hedrer norske musikkforlag og opphavere for deres arbeid og resultater i året som har gått. Prisen har tre kategorier innen h.h.v. populærmusikk og klassisk/samtidsmusikk i tillegg en for Årets synkronisering (av lyd og bilde), en for Årets låt og en Ærespris.
Les mer
21.02.22
-
Styreleder i Festspillene i Bergen Thorild Widwey og påtroppende direktør Lars Petter Hagen. Foto: Thor Brødreskift
Lars Petter Hagen er komponist og har markert seg med en rekke nyskapende, konseptuelle verk. Han har vært kunstnerisk leder for foreningen Ny Musikk og for samtidsmusikkfestivalene Happy Days (2005 – 2009), Nordiske Musikkdager (2009 og 2014) og Ultima (2011 – 2017). Nå kommer han fra stillingen som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien og som leder i Kulturrådet. Hvorfor ønsket han å bli direktør for Festspillene i Bergen?
Les mer
18.02.22
-
Wiener Philharmoniker, slik vi ser dem en gang i året. Foto: Dieter Nagl
Covid har gitt de gamle institusjonene muligheten til å tenke nytt om hva hensikten er med dem, og til å komme i kontakt med sine røtter, skrive Norman Lebrecht om Wien-kulturen.
Les mer
17.02.22
-
Foto: Bartosz Sosnowski
Henning Kraggeruds Equinox er hovedverk når Ose Kammerspel ønsker velkommen til Sandane 3. - 6.mars. Verket er skrevet og fremføres i samarbeid med Jostein Gaarder. Equinox betyr jevndøgn. Dette døgnet er natt og dag like lange slik at de lyse og mørke kreftene er i balanse. Det er nettopp på denne dagen Gaarders reise utfolder seg. Publikum får være med på en musikalsk reise gjennom 24 tonearter.
Les mer
16.02.22
-
Leif Ove Andsnes er glad for igjen å kunne invitere til konsert i Kvinnherad Kyrkje. Foto: Liv Øvland
«Ingen komponist har hatt en slik utvikling i sin levetid som Beethoven hadde,» sier Leif Ove Andsnes, som nå legger frem 2022-utgaven av Rosendal Kammermusikkfestival med nettopp Beethovens musikk i sentrum. I år er festivalen flyttet fra august til juli – nærmere bestemt 7.-10. juli. Grunnen er et oppdrag ved London Proms i Albert Hall.
Les mer
16.02.22
-
Foto: Stephen Hutton
For første gang settes operaen Elisabetta Regina d’Inghilterra opp i Skandinavia. Rossinis verk om Dronning Elisabeth av England blir fremført av Operahøgskolens avgangselever på Scene 2 i Den Norske Opera & Ballett. Premieren finner sted 17. februar.
Les mer
15.02.22
-
Foto: Monika Kolstad
Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, har takket ja til en rolle når forestillingen Den glade enke 2.0 settes opp i Grieghallen 26. mars til 1. april.
Les mer
14.02.22
-
Foto: Marco Borggreve
I perioden 14. til 21. februar legger Chamber Orchestra of Europe ut på Skandinaviaturné med Vilde Frang som solist. På programmet står Mozarts ouverture til Don Giovanni, Schumanns «hemmelige» Fiolinkonsert og Beethovens Eroica-symfoni.
Les mer
11.02.22
Nominasjonene til Spellemannprisen er klare og man skulle kanskje forvente at i det minste Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Brittens opera Peter Grimes, som ble kåret til Årets plate uansett kategori av musikkmagasinet Gramophone, ville hatt en sjanse i kategorien Årets internasjonale suksess. Men der ble ingen klassiske- eller samtidsinnspillinger nominert. Vi presenterer de aktuelle nominerte i sjangrene Klassisk, Samtid og TONOs komponistpris:
Les mer
11.02.22
-
Foto: Sigrun Drivdal Johnsen, BSMK
Dansens Dager sparker løs for tolvte gang 29. april. Den dagen oppfordrer Danseinformasjonen barn, unge, voksne og gamle over det ganske land til å innlede festlighetene med årets dans, koreografert av Victor Prag.
Les mer
10.02.22
-
Prinsesse Florine og Blåfugl. Foto: A. Neff / State Mariinskij Theatre
Mariinskij-teateret i St. Petersburg viser rekonstruksjonen av 1890-produsjonen av Tornerose, som teaterets ballettmester Sergei Vikharev foretok i 1999. Forestillingen har premiere 15. februar, som ville ha vært på hans 60-årsdag.
Les mer
09.02.22
Nytt om plater og festspill i Dresden.
Les mer
08.02.22
-
Foto: Beate Styri
Norsk Komponistforening delte torsdag 3. februar ut tre priser for Årets verk 2021 i Sentralen i Oslo.
Les mer
08.02.22
-
Foto: Ivar Kraglund
Operafestukene i Kristiansund er i gang, med Puccinis Tosca som det store høydepunktet.
Les mer
07.02.22
-
Kuhmoprofilene Maja Bogdanovic og Daniel Rowland. Foto: Stefan Bremer
En av Nordens eldste kammermusikkfestivaler har sluppet programmet for sin 52. festival. I perioden 10. til 23. juli vil småbyen Kuhmo, med sine 8000 innbyggere, få innrykk av flere tusen kammermusikkelskere.
Les mer
04.02.22
-
Victoria Putterman debuterer som regissør i Philip Glass' opera In the Penal Colony
For første gang på 30 år settes det opp en Philip Glass-opera i Norge. In the Penal Colony er basert på Franz Kafkas I straffekolonien og får sin norgespremiere under minimalismefestivalen Interpuls 2022.
Les mer
04.02.22
-
Foto: Universitetet i Oslo
Music Lab Copenhagen er et dansk-norsk samarbeid mellom Den Danske Strygekvartet, forskeren Simon Høffding og RITMO Centre for Interdisciplinary Studies in Rhytm, Time and Motion ved Universitet i Oslo, ved Alexander Jensenius og Solveig Sørbø. Prisen blir delt ut fredag 4. februar.
Les mer
03.02.22
-
Foto: Bymuseet i Oslo
Det har vært en mangeårig tradisjon at Vigelandmuseet har hatt vinterkonserter på søndager i februar, i regi av fiolinisten Ole Bøhn. Disse er nå flyttet over til Bymuseet i Oslo – hvilket vil si et steinkast unna – og finner sted 6. og 13. februar.
Les mer
03.02.22
-
Foto: Dansens Hus
Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere innhentet våren 2021 informasjon fra dansekunstnere i Norge for å få innsikt i pandemiens økonomiske konsekvenser og arbeidsvilkår spesifikt for denne kunstnergruppen.
Les mer
02.02.22
Nyheter fra inn og utland; denne gangen om nye plateutgivelser av Ragnhild Hemsing og Marcus Paus, en gammel innspilling av Sigurd Slåttebrekk og en ny direktør i Olavsfestdagene.
Les mer
02.02.22
-
Foto: SIljustøl museum
Bursdagsmarkering på Siljustøl og opera på Troldhaugen. Det er noen av ingrediensene når KODE i Bergen denne våren inviterer til konserter i to av de tre komponisthjemmene.
Les mer
01.02.22
Hemsingfestivalen ønsker velkommen til Valdres i full vinterdrakt. Fra 24. til 27. februar kommer toppmusikere fra hele verden til Aurdal for å skape intime møter med stor musikk – og mektige friluftsopplevelser.
Les mer
01.02.22
-
Foto: Agnete Brun
Edward Gardner tiltrer som musikksjef på Den Norske Opera & Ballett 1. august 2024. Men allerede fra 1. februar 2022 fungerer han som kunstnerisk rådgiver, og våren 2023 vil han dirigere oppsetninger av Verdis Maskeballet og Berlioz’ Faust fordømmelse. Det siste året har han også jobbet med Operaorkesteret i forbindelse med Tristan og Isolde 2. akt, som ble strømmet på operaen.no, og i filmen LISE med Lise Davidsen.
Les mer
01.02.22
-
Nordic Voices
For å unngå avlysninger deles Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i to. Konsertene med internasjonale utøvere flyttes til september. Den uforutsigbare koronasituasjonen er årsaken. Den internasjonale delen vil finne sted i perioden 3.-11. september. (Første del fra 19. til 27. mars.)
Les mer
31.01.22
-
Foto: Gert Weigelt / Den Norske Opera & Ballett
Det må være lov å si at endelig skjedde det. Det er omtrent 20 år siden Mats Ek sist satte opp en ballett med Nasjonalballetten. Når det så endelig skulle skje i høst, ble den premieren stoppet av den lange og lammende teaterstreiken.
Les mer
28.01.22
-
Foto: Tor Brødreskift/Festspillene i Bergen
Styreleder Thorhild Widwey kunne i dag presentere Festspillene i Bergens nye direktør: komponist, kurator og kulturleder Lars Petter Hagen (46).
Les mer
28.01.22
-
Petr Popelka har i en årrekke vært orkestermusiker med plass i kontrabass-rekka. Foto: Brita Skogly Kraglung.
- Min jobb er å samspille med orkesteret, ikke dirigere dem.
Uttalelsen kommer fra Petr Popelka, sjefdirigent for Kringkastingsorkestret (KORK). Han er midtveis i sin treårige kontrakt og sparer seg ikke de ukene han jobber med musikerne på Marienlyst i Oslo.
Les mer
28.01.22
Smått og stort fra inn- og utland. Denne gangen om cellisten Jan Vogler, dirigentene Manfred Honeck og Kent Nagano og om den kommende oppsetningen av Den glade enke i Bergen Nasjonale Opera.
Les mer
26.01.22
-
Svanesjøen anno 1922. Foto: Finlands Nasjonalballett
Da ballettkompaniet i Finlands Opera åpnet dørene for 100 år siden, 17. januar 1922, var det med Tsjaikovskijs Svanesjøen. Kompaniet var det første i Vest-Europa som presenterte verket som skulle bli den mest berømte balletten i historien. Opprinnelig var koreografien av Marius Petipa, og den ligger ofte som underlag for nye versjoner – denne gangen av den kunstneriske lederen for the Australian Ballet, David McAllister. Den er spesiallaget for det finske kompaniet, følger de gamle tradisjonene, men har noen mer vinterlige tillegg. «Jeg vil lage en spesifikt finsk versjon, en hyllest til Finlands Nasjonalballett og noe finnene kan kjenne seg igjen i og være stolte av,» sier MacAllister. Balletten strømmes live til hele verden, 29. januar.
Les mer
25.01.22
Når Glogerfestspillene ønsker velkommen til åpningskonsert i Kongsberg kirke onsdag kveld 26.januar, markerer de samtidig sitt 20-års jubileum.
Les mer
24.01.22
-
Truls Mørk (foto: John Bøe) og Håvard Gimse (foto: John Andresen ) er noen av årets trekkplastre i Johan Halvorsen Musikkfest.
Mars er festivaltid i Drammen. Fra 13. – 20. finner profilerte musikere veien til byen og Johan Halvorsen Musikkfest, en festival med en tydelig klassisk profil.
Les mer
22.01.22
-
Esa-Pekka Salonen. Foto: Minna Hatinen/Finlands Nasjonalopera og Ballett
Pandemi eller ikke – Hong Kong-festivalen holder det gående, nå i hybrid fasong. Spesielt viktig er innsatsen nå når HK Arts Festival feirer 50 år. Som vanlig medvirker både lokale og internasjonale krefter, og den største satsningen i år er operaen Laila, en samproduksjon mellom Finlands Nasjonalopera & Ballett og HK-festivalen. Laila er komponert av Esa-Pekka Salonen og beskrives som en interaktiv fantasi om kunstig intelligens. Operaen gir tilskuerne – enten de er til stede i den spesialbygde videodomen eller ser strømmingen hjemme i sin stue – en enestående mulighet til å «skape» sammen med opphavspersonene. Operaen er 20 minutter lang og rommer altså AI (Artificial Intelligence), VR (Virtual Reality), 360 graders videoprojeksjon og sanntidssensorer. Slik får publikum både være en del av opplevelsen og bidra til at musikken og den visuelle teksturen utvikler og endrer seg i takt med deres egne reaksjoner. Hver og en kan skape sitt eget unike univers.
Les mer
Dansekunstner, pedagog og dobbel norgesmester i break, Victor Prag, er årets Dansens Dager-ambassadør! Han har koreografert årets Dansens Dager-dans, som blir lansert om få uker og vil i løpet av våren bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet.
Les mer
Publisert 20.01.22
18.01.22
På Gramophones liste «Editor’s Choice» for januar troner, ikke uventet, Grieg-platen til Lise Davidsen og Leif Ove Andsnes på topp, med følgende begrunnelse:
Les mer
17.01.22
Bergen Nasjonale Opera arrangerer sommerakademiet Opera ved fjorden, i Os utenfor Bergen, i perioden 25. juni til 2. juli. Kurset retter seg mot operasangere, instrumentalister, dirigenter og repetitører på spranget til i en profesjonell karriere. I løpet av en tettpakket uke får deltakerne veiledning av internasjonale lærerkrefter.
Les mer
14.01.22
22 søkere ønsker å overta ledelsen av Festspillene i Bergen etter at Anders Beyer måtte fratre stillingen i september 2021. Seks søkere ønsker å være anonyme. To av dem er kvinner.
Les mer
12.01.22
Nytt år – nye musikalske opplevelser med Kringkastingsorkesteret (KORK). Denne sesongen strykes i gang med Schumann.
Les mer
11.01.22
-
Marion von Weber. Foto: Mahler Foundation.
I 2011 snublet Norman Lebrecht over ny forskning om kvinnen som inspirerte Mahlers 1. symfoni – Titan. Mahlerianere er kjent med historien, men få andre.
Les mer
06.01.22
Mens kuldegradene fortsatt preger store deler av Norge, legger Fjord Classics ut på turné for å presentere klangen av Indian Summer – sommerens kammermusikkfestival i Sandefjord. Den finner sted 5. – 8. juli.
Les mer
05.01.22
-
Foto: Ole Wuttudal / Komische Oper
Den amerikanske dirigenten James Gaffigan ble i går utnevnt til musikksjef ved Komische Oper i Berlin fra 2023 til 2027.
Les mer
04.01.22
-
Foto: Cathrine Dokken Belsheim
Gamaldansen på lokalet forsvann ut av mange bygdelag ein gong på 90-talet og vart erstatta av mykje anna. Skal vi ta han opp att, spør Knut Aastad Bråten, dagleg leiar for Jørn Hilme-stemnet på Fagernes.
Les mer
03.01.22
-
Foto: Erik Berk / DNOB
Mezzosopranen Torhild Staahlen gikk bort 17. desember 74 år gammel. Hun var utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo og Statens Operahøgskole. Hun debuterte som Suzuki i Madama Butterfly ved Den Norske Opera i 1971, der hun var ansatt frem til 2000. Her spilte hun roller som Carmen, Octavian i Rosenkavaleren og Verdi-roller som Azucena i Trubaduren, Amneris i Aïda og Ulrica i Maskeballet. Hun gjestet også en rekke operascener i Norden, Storbritannia og USA, og var aktiv som oratorie- og konsertsanger. Torhild Staahlen var gift med repetitør og dirigent ved Den Norske Opera Neil Dodd.
Les mer
21.12.21
-
Foto: Andrej Chuntomov
Diana Visjneva, førstedanser ved Mariinskij-teateret, er blant de sjeldne begavelsene som blir sterkere og sterkere gjennom livet. Nå, 45 år gammel, mestrer hun med uslitelig kraft et nytt koreografisk språk og driver sin egen samtidsdansfestival – Context. Den opprettet hun i 2013, men den russiske ballerinaen er blitt mye mer enn en grunnlegger, et ansikt og en tittel. Hun er også festivalens produsent og trekkplaster, og hun ruller faktisk hele tiden ut premierer. Pandemi-året 2021 var intet unntak: Diana Visjneva danset rollen som Irans siste keiserinne, Farah Pahlavi, i Aleksej Mirosjnitsjenkos ballett Scheherazade i Perm opera- og balletteater.
Les mer
17.12.21
-
Foto: Eric Larrayadieu
Det franske barokkorkesteret Les Talens Lyriques, som i år åpner Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, feirer sitt 30-årsjubileum i 2022. Det gjør de først og fremst med sin jubileumskonsert i Théatre du Châtelet i Paris 22. januar der de fremfører utdrag av Jean-Philippe Rameaus to opera-balletter Les Fêtes d’Hébe og Dardanus. Førstnevnte er selvskreven ved en slik anledning, siden undertittelen, Les Talens Lyriques, har gitt ensemblet sitt navn.
Les mer
16.12.21
-
Thomaskirche i Leipzig, Bachs arbeidsplass fra 1723 til han døde i 1750
Christian Eggen fortsetter sin intervjuserie med Ludwig van Beethoven.
Les mer
14.12.21
UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven ble vedtatt i 2003 for å beskytte områder som tradisjonelt håndverk, utøvende kunst, sosiale skikker, mattradisjoner m.v.
Les mer
14.12.21
-
Foto: Nikolaj Lund
Fiolinisten Eldbjørg Hemsing signerte 10. desember kontrakt med plateselskapet Sony Classical, og allerede fredag denne uken kommer det ut en singel med tittelen Winter Meditation, et nytt arrangement av largoen fra «Vinteren» i Vivaldis Årstidene. Det første hele albumet er ventet høsten 2022.
- Jeg har ikke ord for hvor glad jeg er for å bli med i det strålende teamet i Sony som eksklusiv plateartist, og få være del av deres legendariske kunstnerstab. Det kreative uttrykket og den verdensomspennende tilgjengeligheten opptakene tilbyr er enormt viktig for mitt kunstneriske oppdrag. Og jeg kunne ikke vært mer begeistret for de fantastiske prosjektene vi har foran oss, uttaler Eldbjørg Hemsing, som for ikke lenge siden også fikk HarrisonParrott som agent.
Les mer
13.12.21
-
Foto: Gianmarco Bresadola
Peter Eötvös’ opera Sleepless, basert på Jon Fosses Trilogien som handler om Alida og Asle, ble urfremført på Staatsoper Unter den Linden i Berlin 28. november, med gjennomgående gode kritikker. Dette er Eötvös’ 13. opera, og når en kapasitet som han urfremføres i Berlin stiller pressen. «Lindenoper» som den kalles, kan i alt tilby 76 sider med til dels omfattende omtaler fra 25 aviser, nettsider og kringkastingsmedier på tysk, engelsk og ungarsk
Les mer
11.12.21
Det gjenstår noen uker av 2021, men platemagasinet Gramophone har lagt ut sin foreløpige Top 20-liste over klassiske album for året. Der kommer norske musikere rimelig godt ut med følgende plater:
Tine Thing Helset og Kåre Nordstoga: Magical Memorier for Trumpet and Organ
Leif Ove Andsnes og Mahler Kammerorkester: Mozart Momentum 1785
Johan Dalene og Christian Ihle Hadland: Nordic Phapsody
Lise Davidsen og London Philharmonic Orchestra: Beethoven – Wagner – Verdi
Sistnevnte dirigeres av Bergen-Filharmoniens nye første gjestesdirigent Sir Mark Elder. Og da kan vi også nevne at Kristiansand Symfoniorkesters sjefdirigent, Nathalie Stutzmann, også står på listen, ikke som dirigent, men som altsangerinne med Orfeo 55.
Ikke verst!
Les mer
11.12.21
Ute falt snøen i store filler. På Sentralen tok Det Norske Kammerorkester og deres gjester oss med til julefeiring i Buenos Aires.
Les mer
10.12.21
Komponist og filosof Rebecka Sofia Ahvenniemi blir KODEs huskomponist i 2022. Hun tar over stafettpinnen etter Wolfgang Plagge, som var først ut i KODEs flerårige satsning på komposisjon.
Les mer
10.12.21
-
Olympen: Både scenografi og kostymer er ekstravagant og påkostet. Foto: Erik Berg.
Den Norske Opera & Balletts nye produksjon av Orfeus i underverdenen gir oss nettopp det vi trenger nå – å le litt av en ekstravagant og skikkelig vellykket komedie.
Les mer
10.12.21
-
Carte Blanche. Foto: Sjur Pollen
Neste utgave av Festspillene i Bergen er de 70. i rekken og nå er store deler av programmet for 2022 lansert. Festivalen varer fra 25. mai til 8. juni.
Les mer
09.12.21
-
Foto: TONO/Kristian Dugstad
Komponist Agnes Ida Pettersen er tildelt Edvard-prisen 2021 i kategorien Samtid for verket Å vere i livet. Verket bygger på Halldis Moren Vesaas’ tekst Å vere i livet – tre vers til mor.
Les mer
09.12.21
Franz Serafin Kraggerud (8) vant 3.pris i den internasjonale musikkonkurransen The Nutcracker i Moskva mandag. Den unge cellisten spilte 3 sats fra Saint Saëns Cellokonsert nr.1 med Moskva Filharmoniske Orkester i finalen. Også broren Hector (12) var med i konkurransen. Pianisten manglet ett poeng på finalespill i sin klasse.
Les mer
08.12.21
-
Foto: Nadja Sjöström
Den 32 år gamle amerikanske dirigenten Ryan Bancroft er utnevnt til sjefdirigent for Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm fra sesongen 2023-24. Bancroft gjorde seg for alvor internasjonalt bemerket da han i 2018 vant førstepris og publikumsprisen i Malko Competition for unge dirigenter i København. Året etter hadde han sin debut med Stockholmorkesteret
Les mer
06.12.21
-
Foto: Liv Grådal
For andre år på rad er Orkester Nord nominert til International Classical Music Awards, denne gangen for innspillingen av 1600-tallskomponisten Augustin Pflegers Life and Passion of the Christ.
Les mer
03.12.21
Danseren, koreografen, entertaineren, gründeren Kjersti Evensen har skrevet bok med den fortellende tittelen Jeg ville jo bare danse. Den sier nesten alt om hennes aller største lidenskap i livet, dansen, og karrieren på scenen.
Les mer
02.12.21
-
Foto: Oddleiv Apneseth
I dag skulle Bergen Filharmoniske Orkester ha entret flyet på sin første Europa-turné siden London og suksessen i Royal Festival Hall for to år siden.
Les mer
01.12.21
-
Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
Tubaisten August Schieldrop (22) ble tildelt Equinor Morgendagens Helters talentstipend i klassisk musikk i går kveld, under Equinors høstkonsert på Det Norske Teatret.
Les mer
01.12.21
Etter årets komiske opera Regimentets datter, går OscarsborgOperaen i 2022 i storslått og monumental retning med Giuseppe Verdis Otello i perioden 9. – 20. august.
Les mer
30.11.21
-
Hele Maskarade-ensemblet på scenen. Foto: Monika Rittershaus/Oper Frankfurt
Regissør Tobias Kratzers nye produksjon av Carl Nielsens Maskarade i Frankfurt er en livsbejaende operafest fra ende til annen.
Les mer
30.11.21
-
Foto: Aria Borealis
Noen av verdens fremste musikere innen tidligmusikk setter hverandre stevne i Norge i 2022 og 2024. Aria Borealis Bodø ønsker velkommen til en ni dagers festival med en sangkonkurranse som høydepunkt.
Les mer
29.11.21
-
Sondheims Company ble en seier for Den Nationale Scene i Bergen i 2009, i Johan Osuldsens regi. Foto: Fredrik Arff
Stephen Sondheim er den sofistikerte, amerikanske musikal-mesteren, hvis enestående status ble markert i 2010 med en 80-årshyllest ved BBC Proms, fra Royal Albert Hall i London. Vår artikkel fra 2010 står seg like godt fremdeles. Stephen Sondheim sovnet inn 26. november, 91 år gammel.
Les mer
29.11.21
-
Anne Sofie von Otter. Foto: Ewa-Marie Rundquist
Det Norske Kammerorkester slår til når de inviterer til førjulskonsert på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett 5. desember. Med seg har de den svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter, som sammen med kammerorkesteret og dets nye kunstneriske leder Pekka Kuusisto byr på julestemning og musikalske overraskelser i programmet Maybe This Christmas.
Les mer
27.11.21
-
Michael Mayes som Sweeney Todd i Bergen Nasjonale Operas oppsetning av Sondheims musikal i 2019. Foto: Monika Kolstad
Stephen Sondheim døde i går, 91 år gammel. Vår egen Johan Osuldsens hyllest til 90-årsdagen i fjor tåler godt å leses igjen. Han er for øvrig den eneste norske regissøren som til nå har satt opp mesterverket Company i Norge, på Den Nationale Scene i Bergen. Det var i 2010, og i 2022 kommer Norgespremieren på Assassins på samme scene.
Les mer
26.11.21
-
Christophe Rousset og Les Talens Lyrique åpner festivalen 18. mars. Foto: Eric Larrayadieu
Kvinners rolle, menneskerettigheter og manglende religionsfrihet er viktige temaer når festivaldirektør Bente Johnsrud i mars inviterer til Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.
Les mer
25.11.21
På grunn av COVID-19 fikk ikke komiteen som vurderer «Best Immersive Audio Album» mulighet til å møtes i 2020. Det ble derfor bestemt at bedømmelsen av denne kategorien skulle utsettes til et tidspunkt der det var mulig å foreta en slik bedømmelse. Dermed annonseres nå nominasjonene til både den 63. og 64. Grammy Awards samtidig, selv om de skal bedømmes separat.
Les mer
23.11.21
-
Foto: Patricia Varela
Elisabeth Teige feirer for tiden triumfer på Deutsche Oper i Berlin som Sieglinde i Valkyrien, i Stefan Herheims oppsetning av Wagners Niebelungeringen. Regissøren er professor II ved Operahøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo, og inviterte avgangskullet til å se hele syklusen på fire forestillinger, noe som var ekstra spennende med en av skolens tidligere studenter i en ledende rolle.
Les mer
22.11.21
Yukari Ohno (26) fra Japan ble vinner av Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris i forrige uke. Tre fiolinister stilte i finalekonserten med Trondheim Symfoniorkester, under ledelse av dirigenten Gregor Bühl. Ohno mottok en prissum på kr. 160.000, solistengasjement med Trondheim Symfoniorkester & Opera, en konsert i Bergen i samarbeid med The International Edvard Grieg Piano Competition, og hun tilbys karrierekonsultasjon med Andrew Ousley, grunnlegger av Unison Media. På andre plass kom Karen Su (23) fra USA, mens Marie Helling (16) fra Tyskland/Polen kom på tredje.
Les mer
22.11.21
-
Foto: Andrew Staples
Når Daniel Harding og Sveriges Radios Symfoniorkester denne uken legger ut på Europaturné, opplyser dirigenten at han forlenger sin kontrakt som kunstnerisk leder og sjefdirigent frem til 2025. Det gjør han i et følelsesladet brev til orkesteret, hvor han blant annet skriver:
Les mer
21.11.21
-
Foto: Skodvin
Den russiske sopranen Maria Motolygina ble lørdag kveld vinneren av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse etter finalekonserten med Bergen-Filharmonien og dirigent Mark Elder. Hun vant prisen på 50.000 euro med overbevisende og kraftfulle fremførelser av arier fra den polske komponisten Moniuszkos opera Halka og Verdis Trubaduren. Motolygina er daglig å finne ved operastudioet ved Bolsjoj-teateret i Moskva. På andre plass kom den mongolske barytonen Badral Chuluunbaatar, og på tredje nok en russisk sopran, Inna Demenkova. Den norske sopranen Lydia Hoen Tjore ble tildelt Ingrid Bjoner Stipendium, som går til den norske sangeren som gjøre det best i konkurransen.
Les mer
19.11.21
-
Foto: Clive Barda
Den store dirigenten Bernard Haitink døde for et par uker siden. Norman Lebrecht deler noen gode minner om ham.
Les mer
18.11.21
Den svenske komponisten Anders Nilsson vant den store prisen i kategorien «Årets kunstmusikpris for stort ensemble/opera 2021» utdelt av Musikförläggarna fredag i forrige uke.
Les mer
17.11.21
-
Foto: Benjamin Ealovega
Edward Gardner blir ny sjefdirigent for Edvard Grieg Kor i tre år. Edvard Grieg Kor (EGK) er Vestlandets eneste profesjonelle kor, bestående av de åtte sangerne i Edvard Grieg Vokalensemble, i tillegg til åtte faste gjestesangere. Koret har de siste årene oppnådd anerkjennelse både i Norge og internasjonalt, og opptrer regelmessig i konserter og forestillinger for Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester.
Les mer
17.11.21
-
Engegårdkvartetten. Foto: Ivar Kraglund.
Et unikt festivalkonsept. Det var karakteristikken byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, brukte da han åpnet Haydn på 123 fredag kveld
Les mer
16.11.21
-
Mark Elder. Foto: B-Ealovega
Når finalen på Dronning Sonja Internasjonal Musikkonkurranse går av stabelen lørdag kveld, kan det være god grunn til å følge med på dirigenten – i tillegg til sangerne. På podiet foran Bergen Filharmoniske Orkester står Sir Mark Elder, orkesterets nye første gjestedirigent fra 1. august 2022.
Les mer
15.11.21
-
Foto: Kyrre Lien/Norges Musikkhøgskole
Norges musikkhøgskoles tidligere rektor, komponisten og forskeren Peter Tornquist er utnevnt til ny dekan ved NUS Yong Siew Toh Conservatory of Music (YST) i Singapore.
Les mer
15.11.21
I dag kommer pianisten Håkon Austbø ut med boken Motstrøms – Refleksjoner over et musikerliv. Den ble påbegynt som en refleksjonsbok for drøyt to år siden. Under koronatiden valgte han å utvide den til noe mer enn bare et tilbakeblikk på liv og karriere:
Les mer
11.11.21
-
Luzern Concert Hall har mange fallhøyder å by på når riskorn skal falle.
Stiftelsen Lucerne Festival lanserer fra 19. til 21. november en ny samtidsmusikkfestival, der de inviterer publikum til å oppleve nye lytterdimensjoner og utforske uvanlige tilnærminger til samtidsmusikk. Av de opplevelsene man kan vente seg er lyden av fallende riskorn, konsert i mørket, summende gruppeimprovisasjon og en-til-en-fremførelser der musikeren tar utgangspunkt i tilhørerens ansiktsuttrykk.
Les mer
10.11.21
Klassisk minifestival på Nynorskens hus i Oslo 12.-14.november.
Les mer
09.11.21
-
Foto Svein Knutsen.
Det skal mot til å sette opp Stravinskys Våroffer. Premieren i Paris i 1913 var en av det 20. århundrets største skandaler. Publikum ropte fyrop, skrek, sloss i salen og fortsatte ute på gaten. Den modernismen folk ikke var modne for var ankommet.
Les mer
08.11.21
Finalistene til Equinors talentstipend i klassisk musikk er offentliggjort. En cellist, en tubaist og en fiolinist kjemper om ære og en million kroner. De tre finalistene er cellisten Amalie Stalheim (28), tubaist August Schieldrop (22) og fiolinist Ludvig Gudim (22).
Les mer
05.11.21
Etter et år med Beethoven-jubileum, er det fint å oppdage at Leif Ove Andsnes’ innspillinger av hans klaverkonserter nr. 1-5 samt Korfantasien, syv år etter utgivelsen av The Beethoven Journey Vol 1–3 med Mahler Chamber Orchestra, fortsatt er blant musikkmagasinet Gramophones anbefalte innspillinger. Blant de åtte pianistene på listen finner man Emil Gilels, Murray Peraia, Yefim Bronfman, Paul Lewis og Pierre-Laurent Aimard og orkestre som BBC Symphony, Tonhalle, Concertgebouw og Philharmonia. Andsnes er den eneste på listen som både er solist og dirigent, og i sistnevnte rolle konkurrerer han med størrelser som Nicholas Harnoncourt, Bernard Haitink og David Zinman.
Les mer
04.11.21
-
Foto: Kristian Krokslett
Når RingsakerOperaen ønsker velkommen til premiere 9. november, står Jegerbruden (Freischütz) av Carl Maria von Weber på programmet.
Les mer
03.11.21
-
Foto: Knut Utler
Therese Birkelund Ulvo er komponist, festivalsjef, plateprodusent, fagpolitisk aktiv, podkaster, jurymedlem og samtidig opptatt av «kvaliteten i det man kan oppleve gjennom langsomhet». Hvordan kan dette henge sammen? Og er det derfor hun har valgt riter, noe bestandig, gjentakende, som 25-årsjubileumstema for årets Hardanger Musikkfest?
Les mer
02.11.21
-
Foto: Gregory Favre / DECCA
Pianisten Nelson Freire gikk bort 31.oktober, 77 år gammel, etter lengre tids sykdom forårsaket av et fall for to år siden. Han ble født i Boa Esperança, Brasil, og begynte tre år gammel å ta pianotimer med to tidligere elever av Liszt. Han debuterte offentlig i en alder av fire år, og tolv år gammel spilte han Beethovens Keiserkonsert, hvoretter han fikk stipend til å studere i med Bruno Seidlhofer i Wien.
Les mer
01.11.21
-
Foto: Vidar Thorbjørnsen/Arktisk Filharmoni
Solid sang og fint spill gjorde urfremføringen av Ole Olsens opera Klippeøerne fra 1919 til en stor begivenhet. Klassiskmusikk.com var til stede under det historiske øyeblikket i Stormen konserthus i Bodø.
Les mer
29.10.21
Bergen Nasjonale Operas sjef, Eivind Gullberg Jensen, er utnevnt til sjefdirigent for North Netherlands Orchestra i Groningen fra sesongen 2022-2023. Med denne utnevnelse mener orkesteret å ha sikret seg en all-round-dirigent som kan inspirere, utvikle og appellere til nytt publikum. Orkesterets kunstneriske leder Marcel Mandos omtaler Gullberg Jensen som en toppdirigent med spesielle evner til å binde folk sammen:
Les mer
29.10.21
Når Det Norske Solistkor igjen inviterer til Allehelgenskonserter, har de valgt et program der norske folketoner flettes sammen med musikk skrevet av ledende komponister i vår tid. Konsertene finner sted 5. - 7. november i Hamar domkirke, Søndre Slagen kirke og Universitets aula i Oslo.
Les mer
28.10.21
-
Wolfgang Plagge og Christian Grøvlen utenfor villaen på Troldhaugen. Foto: Dag Fosse/KODE Komponisthjemmene
I hele år har prosjektet Følg verket pågått ved KODEs komponisthjem i Bergen. Wolfgang Plagge ble engasjert til å være huskomponist med det oppdrag å skrive et klaververk i sanntid, der publikum kunne følge komposisjonsprosessen. Gjennom digitale presentasjoner og samtaler på scenen med komponisthjemmenes direktør – i denne sammenheng også verkets utøver, Christian Grøvlen – har publikum fulgt verket fra start til urfremførelse som finner sted førstkommende søndag.
Les mer
27.10.21
Den norske solistpris 2021 er tildelt cellist Amalie Stalheim. I tillegg til prispengene, 100.000 kroner, får 28-åringen to prestisjefylte oppdrag: En egen konsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2022 og et solistoppdrag på en konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Der skal Stalheim fremføre Elgars Cellokonsert i e-moll med Joshua Weilerstein som dirigent. Konserten med blir også sendt i Hovedscenen på NRK2 og på bergenphillive.no.
Les mer
26.10.21
-
Foto: W. Grzedzinski / The Fryderyk Chopin Institute
Da fristen gikk ut i slutten av 2019, hadde over 500 håpefulle unge pianister i alderen 16 til 32 år fra hele verden sendt inn søknad om å få delta i den 18. Chopin-konkurransen i Warszawa. Den skulle finne sted i oktober 2020. Så kom pandemien, og konkurransen måtte utsettes med ett år. Nå er den over, etter tre hektiske uker, og en verdig vinner er kåret.
Les mer
25.10.21
-
Foto: Todd Rosenberg
Den nederlandske dirigenten Berhard Haitink døde i sitt hjem i London 21. oktober, 92 år gammel. Hans navn er for alltid knyttet til Concertgebouworkesteret i Amsterdam, som han ledet i 27 år. Men hans karriere utfoldet seg på begge sider av Atlanteren. I Storbritannia han var kjent for sin virksomhet i Covent Garden, London Philharmonic Orchestra og Glyndebourne Festival og i USA var han en ettertraktet gjest. Han var også en produktiv plateartist med komplette symfoni-innspillinger av nærmere et dusin kjente komponister, og var kjent for svært personlige tolkninger av symfoniene til Mahler, Bruckner og Beethoven.
Les mer
23.10.21
-
Foto: Erik Berg
CODA Oslo International Dance Festival er i gang og fortsetter frem til 30. oktober. Årets tema, Supermennesket, gir assosiasjoner til det futuristiske og kunstig intelligens. Festivalen mener imidlertid at man i 2021 ser supermennesker overalt: «vanlige mennesker omgitt av usikkerhet, som gir alt i frontlinjen, som ser sine drømmer knuses, og som likevel klarer å holde et håp om forandring i live», og stiller spørsmålet: Hvor er kunstens plass i dette landskapet?
Les mer
22.10.21
-
Foto: Wikipedia
Den slovakiske sopranen Edita Gruberová gikk bort 18. oktober, 75 år gammel. Hun tok sin utdannelse i hjembyen Bratislava, der hun debuterte som Rosina i Barberen i Sevilla i 1968. Hun ble fort hentet til Wiener Staatsoper, og derfra gikk ferden videre til store operascener som Glyndebourne og Metropolitan. Gruberová gjorde seg gjeldende som en kraftfull og teknisk briljant koloratursopran, i belcanto-repertoaret, i Strauss-roller og, ikke minst, som Nattens Dronning i Tryllefløyten. Mange vil også huske henne som Gilda i Jean-Pierre Ponnelles filminnspilling av Verdis Rigoletto, i det pittoreske Teatro Farnese i Parma, med Luciano Pavarotti som Greven av Mantua og Riccardo Chailly som dirigent.
Les mer
22.10.21
-
Foto: Kim Tae-Hwan
Den nye musikksjefen i San Fransisco Opera – et av Amerikas største operakompanier – heter Eun Sun Kim, og er den første kvinne som har hatt denne stillingen. Hun er 41 år gammel og gjør nå stor suksess med sin første produksjon, Beethovens Fidelio. «Dette er en stor jobb og en tung jobb, enten du er mann eller kvinne,» sier hun til The New York Times. «Jeg ønsker å bare ses på som dirigent.»
Les mer
21.10.21
-
Prismottaker Maja Solveig Kjeltrup Ratkje i hjemlige skogomgivelser. Foto: Ivar Kraglund
Når Maja Solveig Kjelstrup Ratkje fredag mottar Lindemanprisen for sitt virke som komponist, kommer hun med ferske inntrykk fra verdens største samtidsmusikkfestival, Donaueschinger Musiktage. Der ble hennes Considering Icarus for orkester og solotrombone urfremført.
Les mer
21.10.21
-
Foto: Jörg Wiesner/Den Norske Opera & Ballett.
18. oktober 2021 døde danseren og koreografen Kjersti Alveberg. Hun begynte å danse allerede som fireåring hos Gerd Kjølaas, men hun måtte bli nitten før hun begynte på Ballettinstituttet hos Jorun Kirkenær. Hun klarte å overbevise Kirkenær om at hun hadde danset masse, men ble etter hvert avslørt. Grunnteknikken hennes manglet. Den fikk hun tak på og utviklet seg raskt. Det ble jobb i en Einar Schanke-revy, og hun flyttet nesten inn på Det Norske Teatret.
Les mer
20.10.21
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival presenterer på torsdag 21. oktober verket OKTAN i Kulturkirken Jacob i Oslo. Verket ble nylig urfremført med redusert besetning i Harstad, men dette blir første gang verket fremføres med fullt kor og band, nærmere bestemt Det Norske Jentekor med dirigent Anne Karin Sundal-Ask, Georg Buljo, Per Willy Aaserud og Christian Svensson.
Les mer
20.10.21
-
Rolf-Erik Nystrøm og L'inferno. Foto av Nystrøm: Alf Wold Foto
Til helgen blir det festival på Nesodden Samfunnshus: Fram kunstfest arrangeres for første gang fra 22. til 24. oktober. I tre dager presenteres klassisk-, jazz- og rapkonserter, skrekkstumfilmkonsert, stepping, moderne dans og performance i skjønn forening.
Les mer
20.10.21
-
Foto: Ars Nova Copenhagen
Vokalensemblet Ars Nova Copenhagen fremfører i perioden 3.-7. november forestillingen Book of Mountains and Seas på Takkelloftet i København. Den er basert på en 2400 år gammel kinesisk bok med samme tittel, som handler om kinesiske skapelsesmyter.
Les mer
19.10.21
-
Foto: F. Hoffmann / La Roche Ltd.
Russlands store komponist Sofia Gubaidulina fyller 90 år 24. oktober. Det går ikke upåaktet hen. Verden over blir denne unike kreative begavelsen hedret, flere steder med hele konsertserier, og Deutsche Grammophon utgir en plate med nye innspillinger med Gewanthausorkesteret.
Les mer
18.10.21
-
Foto: Wikipedia
Flere kjente kunstnere deltar når Kielland-nettverket arrangerer nasjonal minnekonsert i Arendal Kulturhus 21.oktober. På scenen står blant andre Arve Tellefsen, Solveig Kringlebotn, Kjetil Bjerkestrand, Agder Kammerorkester og et prosjektkor.
Les mer
15.10.21
Det Norske Kammerorkesters serie Klubb Klassisk, som presenterer klassisk musikk i en uformell ramme, åpner dørene for sitt 11. «klubbmøte» 20. oktober i Marmorsalen på Sentralen i Oslo.
Les mer
14.10.21
-
Foto: Opus Klassik.
Hektiske dager for Ragnhild Hemsing: Midt under hennes egen Hemsingfestival i Aurdal, måtte festivalsjefen selv ned til Berlin og prisseremonien for Opus Klassik 2021, der hun hentet sitt trofé for platen RØTA, som vant kategorien «Klassisk uten grenser».
Les mer
14.10.21
-
Anderz Døving. Foto: John-Halvdan Halvorsen/Klassisk
Den klassiske bransjefestivalen arena:klassisk arrangeres 15.-17. oktober i Oslo. Det blir en helg fylt med konserter, showcase-konserter, debatter, kurs, foredrag og landsmøte for interesseorganisasjonen Klassisk. Og – ikke minst – musikkgjetteleken Kontrapunkt gjenoppstår for anledningen.
Les mer
14.10.21
-
Foto: Gerd Dollhopf
... komponisten Knut Vaage med 60-årsdagen. Den har allerede vært markert ettertrykkelig på Brass-Wind-festivalen i Bergen, der hans verk multiMORF remix ble urfremført av NyNorsk Messingkvintett på avslutningskonserten i Lungegaardens Kulturarena 3. oktober.
Les mer
13.10.21
-
Foto: Valdres Sommersymfoni/Tom Henning Bratlie
Det blir satt søkelys på «truede» instrumenter i Stavanger til helgen. Da arrangeres det samlinger for flere av interessegruppene for det som er definert som «utryddingtruede instrumenter»; obo, fagott, kontrabass, harpe og kirkeorgel. Disse har samlet seg om prosjektet «Instrumenter i fokus» og byr blant annet på to konserter.
Les mer
13.10.21
-
Foto: Brita Skogly Kraglund
Musikk og glede. Flotte musikere. Og ikke minst: Publikum fylte Sentralens Vinterhage. - Dette er en perfekt måte å samle folk på, sier Anders Bjørnsen, leder for Dextra Musica som står bak formiddagskonsertene ti tirsdager i året.
Les mer
12.10.21
-
Konsertens helter i Stavanger Symfoniorkester: Truls Mørk (Foto: Johs Bøe ) og Andris Poga (Foto: Janis Deinats)
Klassiskmusikk.com har besøkt Stavanger og hørt Truls Mørk og Stavanger Symfoniorkester fremføre Sjostakovitsj’ andre cellokonsert og Richard Strauss’ Ein Heldenleben. Begge ble spilt med kraft og klasse.
Les mer
11.10.21
-
Foto: Dev Dunshi
KUPP er et utviklings-, nettverks- og promoteringsprogram for lovende komponister under 35 år, initiert av Music Norway, Norsk Komponistforening og Talent Norge med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Talent Norge og Det norske komponistfond.
Les mer
08.10.21
-
Foto: Orchestra of the Age of Entlightenment
Orkestermusikk fra det store utland, en stjernegambist og kvitrende klanger for barn. Det blir noen av høydepunktene når tidligmusikkfestivalen Oslo Early for sjette år på rad åpner dørene for store konsertopplevelser.
Les mer
06.10.21
-
Foto: Oddleiv Apneseth
Bergen Filharmoniske Orkester vant hovedprisen, Recording of the Year, for sin innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes under Gramopohe Awards prisutdeling i London tirsdag.
Les mer
05.10.21
-
Foto: Signe Fuglesteg Luksengård
På tre konserter på årets Ultimafestival (15.-25. september), ble det spilt verker som hadde en oppsiktsvekkende direkthet til felles. Det var svært forskjellige stykker, fremført av svært forskjellige utøvere – fra mikrotonal cello til store ensembleverk med spesialbygde glassinstrumenter – men med ett og annet unntak, klarte de å treffe tilhørerne rett i ryggmargen.
Les mer
04.10.21
-
Foto: Torgrim Halvari
Danser, koreograf, pedagog, regissør, teaterviter og aktivist Ada Einmo Jürgensen er tildelt Danseinformasjonens ærespris for 2021. Hun er en pioner, fremtredende ildsjel og forkjemper for dansefeltet i nord. Gjennom sitt banebrytende arbeid siden 1980-tallet har hun synliggjort nordnorsk dansekunst lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Les mer
03.10.21
-
Foto: Jeffrey Heman
… Steve Reich med 85-årsdagen! Den feires blant annet med urfremførelsen av hans nyeste verk Traveler's Prayer i Concertgebouw i Amstredam 16. oktober, på en høstturné Colin Currie Group og Synergy Vocals har til Europa. Verket spilles også i Royal Festival Hall i London (19. oktober), Elbphilharmonie i Hamburg (26. oktober) og Philharmonie de Paris (6. november).
Les mer
01.10.21
-
Foto: Lars Skaaning
Den konsentrerte lyttingen står i sentrum i Eivind Buenes musikk. I krysningspunktet mellom fortid og samtid blander han sammen ny og gammel musikk og gjør det hele til sitt eget.
Les mer
29.09.21
-
Foto: Nikolaj Lund
Årets Hemsingfestival ble utsatt fra februar til 8.-10. oktober på grunn av pandemien. Det klassiske vintereventyret i Valdres byr nå på Aurdal i høstdrakt, men lover ellers kjente programposter og intime møter med stor musikk. Eller som Ragnhild og Eldbjørg Hemsing lyrisk uttrykker det:
Les mer
28.09.21
-
Foto: Øystein Torheim
Opera Nordfjord byr på norsk – og bokstavelig talt global - musikal fra 29. september. Da fremføres Gisle Kverndokk og Øystein Wiiks Jorden rundt på 80 dager. Den er basert på familieoperaen med samme tittel, bestilt til åpningen av Bjørvikaoperaen, men den måtte utsettes et par år i påvente av forsvarlig sceneteknikk.
Les mer
27.09.21
-
Foto: Uwe Arens
I 2019 samlet Carl Nielsen Competition i Odense for første gang sine tre disipliner, og arrangerte konkurransene for fiolin, klarinett og fløyte parallelt. Det samme gjør de i konkurransen som finner sted fra 31. mars til 10. april 2022. Da utvider de også virksomheten med forumet Espansiva!, som i uformelle og avslappede omgivelser tilbyr konkurransedeltakerne møter med mentorer, coacher og spesialister på nettverksbygging.
Les mer
25.09.21
-
Foto Ole Wuttudal/Trondheim kammermusikkfestival
Det skjer mye digg under Trondheim Kammermusikkfestival i år. Klassiskmusikk.com var til stede under åpningskonserten i Nidarosdomen.
Les mer
24.09.21
Inger-Kristine Riber, Reidun Horvei og Katherine Jane Hanson har lenge hatt en draum om å formidle Olav H Hauges diktning om natur og årstidene i ord og toner. Nå foreligger resultatet i form av RIT, både i konsertversjon, på CD plate og i bokform. Søndag var det konsert på folkemuseet på Utne, torsdag var det konsert i Odda. Draumen har gått i oppfyllelse. Resultatet er blitt RIT.
Les mer
24.09.21
…Bergen-Filharmonien med Gramophone Classical Award 2021 for beste operainnspilling med Benjamin Brittens Peter Grimes.
Les mer
22.09.21
-
Foto: Hans Jørgen Brun/Festspillene i Bergen
Styret har ikke lenger tillit til Beyer og har valgt å si opp arbeidsavtalen med ham etter behandling av et varsel.
Les mer
22.09.21
Magasinet Gramophone er kommet ut med en 100-siders presentasjon av Beethoven, på samme måte som de tidligere har gjort med Bach. Presentasjonen omfatter anmeldelser av ikoniske innspillinger, intervjuer med noen av vår tids fremste utøvere, tips om hvordan man kan utforske Beethoven og ekspertråd om innspillinger. Av stoffet kan nevnes:
Les mer
21.09.21
HarrisonParrott er kjent som managementet til store utøvere som Vladimir Ashkenazy, Lisa Batiashvili, Truls Mørk, Eldbjørg Hemsing og Klaus Mäkelä og komponister som Tan Dun og Krzystof Penderecki.
Les mer
20.09.21
-
Foto: Stefy Gutovska.
Danserne Lucas Lima og Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000 som deles likt mellom de to ballettdanserne, som ble overrasket av styreleder i Tom Wilhelmsens Stiftelse, Thomas Wilhelmsen, under et arrangement i bistroen i Wilhelmsens lokaler på Lysaker.
Les mer
20.09.21
-
Foto: Ann-Iren Ødeby
Idet Ultimafestivalen 2021 hadde tonet inn, 16. september, gikk festivalens tidligere leder, komponist, skribent og kulturleder Geir Johnson, ut av tiden, 68 år gammel. Med ham er en drivende kraft i norsk musikkliv borte.
Les mer
15.09.21
På CD-en Chansons internationales inviterer duoen Zwaig/Heyerdahl til en reise gjennom mange musikalske sjangre fra ulike kulturer. Duoen består av noe så uvanlig som en fiolin og en sangstemme: Johanna Zwaig er performancekunstner, med bakgrunn fra teater og flamenco, mens Ragnar Heyerdahl er fiolinist i Oslo-Filharmonien og i sigøyner/klezmer-bandet Sturm und Drang.
Les mer
14.09.21
-
Arne Nordheim. Foto: Lisbeth Medbøe Risnes/Nasjonalbiblioteket.
I forrige uke startet et crowdfundingsprosjekt for å finansiere utgivelsen av boken Arne Nordheim Contemporary Music from Norway (1967). Det er Nordheim-kjenner Ola Nordal som skal skrive den – om den blir finansiert, og det må skje innen 30 dager, altså innen 9. oktober.
Les mer
13.09.21
-
Sopranen Ida Gudim har konsept og regi på Stravinskys The Rakes Progress under festivalen. Foto: Gudimcreativity
Klok av fjorårets elendigheter har Oslo Operafestival ventet til det siste med å planlegge årets festival. Den er nå fastlagt fra 17. til 25. september – med et lite «vedheng».
Les mer
10.09.21
-
Fotos: James Hole og Mats Bäcker
I tillegg til Bergen-Filharmoniens nominasjon i kategorien Opera, er følgende norske plater nominert til Gramophone Classical Awards 2021:
Les mer
10.09.21
-
Norges mest spektakulære konsertsted? Dalsnibba! Foto: Festspela i Geiranger
Geiranger slår til med flunkende nye festspill i perioden 16. til 19. september. Festivalen har klassisk musikk i høysetet, og byr på musikk-, mat- og naturopplevelser gjennom fire innholdsrike dager i verdensarvbygda.
Les mer
09.09.21
-
Foto: Astrid Ackermann
I kveld kan man oppleve Nicolas Hodges’ tyske urfremførelse av Rebecca Saunders Klaverkonsert – to an utterance – under Musikfest Berlin. Lucern Festival Contemporary Orchestra og dirigenten Enno Poppe urfremførte verket med sist lørdag under Lucern Festival, og de står også for den tyske fremførelsen. Etter konserten i Berlin, går turen for solist og orkester videre til Milano, Dresden og London. Det kan virke som om konserten passer for et publikum som liker å rystes litt; etter urfremførelsen skrev The Times blant annet følgende:
Les mer
09.09.21
I urfremførelsen av den japanske komponisten Yoko Shimomuras verk for barn, Merregnon: Land of Silence, blandes tradisjonell historiefortelling med ny symfonisk musikk.
Les mer
08.09.21
-
Foto: Rune Kongsro
I morgen, 9. september, braker Vertavofestivalen løs. Den har undertittelen 30 km klassisk, hvilket vil si at den pleier å ta store deler av Eikerområdet i bruk. I år er festivalen konsentrert til Hokksund og Krogstadelva, og tar sikte på å være en intim og personlig musikkfest der publikum kan føle nærhet til musikk og utøvere.
Les mer
07.09.21
-
Marcus Paus
Leder av Arktisk Filharmonis kammerorkester, Henning Kraggerud, ønsker velkommen til to urfremførelser av Marcus Paus i Tromsø 9. og 10. september. De to verkene er Decameron: Concerto Rifugio og Voyage. Solister er henholdsvis gitarist Petter Richter og fiolinist Miriam Helms Ålien.
Les mer
06.09.21
- Det er for mye snakk i gudstjenesten! Vi trenger mer Bach! sier Torkil Baden som nå utgir sin tiende bok om musikk og kulturhistorie.
Les mer
05.09.21
-
Foto: Julia Marie Nagelstad
Det feires. Over hele landet feires Kringkastingsorkestrets 75-årsjubileum. Det som i 1946 ble opprettet som NRKs underholdningsorkester med 24 musikere, ledet av Øivind Bergh, har utviklet seg til landets mest allsidige orkester, nå med 55 ansatte. KORK spiller først og fremst på radio og TV, men de er stadig å finne rundt om i landet, på Hurtigruta og på festivaler. Vi har for anledning hentet frem en artikkel Jostein Pedersen skrev om orkesteret i Klassisk Musikkmagasin i 2002 - Liv laga tross alt. Den forteller historien frem til da. Orkesteret var på den tiden truet med nedleggelse. Vi kommer tilbake med de 20 siste årene litt senere.
Les mer
03.09.21
Gramophone Classical Awards 2021 har nominert Bergen-Filharmoniens innspilling av Benjamin Brittens Peter Grimes i kategorien Opera. I magasinets omtale, ført i pennen av Mike Ashman i oktober 2020, berømmes dirigent Edward Gardner for denne tolkningen, og anmelderen trekker spesielt frem hans bergenske kor og orkesters spesielle fremføring av verket. Han finner det oppsiktsvekkende at innspillingen er gjort under prøvene til turneen hele ensemble gjorde med sin semi-konsertante oppsetning for noen få år siden.
Les mer
02.09.21
-
Foto: Ragnhildhemsing.com
Ragnhild Hemsing er vinner av kategorien «Klassisk uten grenser» i den prestisjefylte tyske prisen OPUS KLASSIK for albumet RØTA!
Les mer
01.09.21
-
Foto: Wikipedia
Fiolinisten Bjarne Fiskum, gikk bort 30. august, 82 år gammel.
Les mer
31.08.21
Cellist Amalie Stalheim, fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien er nominert til Den norske solistpris 2021.
Les mer
30.08.21
-
Foto: Julie Nagelstad
Et tresifret antall cymbaler, et publikum som flyter og torsketromming for hele familien er blant høydepunktene når Nordens største festival for samtidsmusikk arrangeres i Oslo fra 15. til 25. september.
Les mer
26.08.21
Operasangeren Yngvar Krogh gikk bort 13. august, 87 år gammel. Han debuterte som sanger i 1955 og var ansatt ved Den Norske Opera fra 1959 til 1961. I 1964 ble han ansatt ved operaen i Saarbrücken i Tyskland, der han ble frem til han vendte tilbake til Den Norske Opera i 1970. Parallelt med sine faste engasjementer gjestet han en rekke europeiske operascener. Barytonen Yngvar Krogh vil huskes for sterke sceneprestasjoner i Verdi-roller som Rigoletto og Iago i Otello, Escamillo i Carmen, Scarpia i Tosca, Mandryka i Arabella av Richard Strauss og Laurentius i Edvard Fliflet Bræins Anne Pedersdotter.
Les mer
26.08.21
«Sparre Olsen står, ved siden av Eivind Groven, som den norskeste av alle norske komponister.» Slik beskrev komponisten Conrad Baden kollegaens egenart i 1974.
Les mer
25.08.21
Under Flagstad-dagene på Hamar i juni ble boken Århundrets stemme – Historien om Kristen Flagstad lansert.
Les mer
24.08.21
-
Nynorsk messingkvintett
Er det et drap eller en dyptgripende kjærlighetshandling av en mor å ofre sitt eget barn – for en hel verden? I Tze Yeung Ho, Maja Linderoth og Linda Gabrielsens nye rekomponering og gjendiktning av Pergolesis Stabat Mater levendegjøres Marias lidelseshistorie gjennom tekst, musikk og teatrale innslag.
Les mer
23.08.21
Fra sommeren 2022 viser musikkfestivalene Valdres sommersymfoni og Järna Festival Academy hvordan en bærekraftig fremtid kan se ut for den klassiske musikkindustrien. Sammen ønsker de å sette fokus på hvordan den kan ta ansvar for den pågående klimakrisen.
Les mer
21.08.21
Festivalen TO BEethoven – or not TO BEethoven i Sandefjord er blitt betydelig lengre enn planlagt. Et av verkene festivallederen Dag Nilssen var svært opptatt av å få med, var Grosse Fuge, som han betegner som «Beethoven på sitt aller råeste – ikke minst når det blir fremført av Engegårdkvartetten».
Les mer
21.08.21
-
Patricia Kopatchinskaja som den månesyke Pierrot. Foto: Lars Opstad.
I måneskinn, Pierrot min venn, lån meg din fjærpenn. Jeg er tom for ord og trenger noen av dine. «–Hvorfor har du så få», spør Pierrot. La meg fortelle.
Les mer
19.08.21
-
Oslo-Filharmoniens sjefdirigent Klaus Mäkelä er en av dem Norman Lebrecht anser som fremtidens dirigenter. Foto: Rune Bendiksen
«De store dirigentene har brolagt veien til sin egen undergang,» skrev Norman Lebrecht for 30 år siden. Først nå stanger en ny generasjon i døren.
Les mer
18.08.21
-
Foto: Stefan Bremer
Komponisten, bratsjisten og kunstnerisk leder for Kuhmo Kammermusikkfestival i Finland, Vladimir Mendelssohn døde 13. august etter kort tids sykdom. Han ble født i 1949, i en berømt musikerfamilie i Romania der han studerte bratsj og komposisjon i Bukuresti. Etter krigen slo han seg til i Nederland, og turnerte verden rundt som pedagog og bratsjist. Han var spesielt kjent som en følsom kammermusiker som spilte i mange ensembler. Hans faste ensemble var Enescu Strykekvartett. Mendelssohn har spilt i Kuhmo siden 1983 og ble kunstnerisk leder i 2005. Ved årets festival, hans siste, og der han var tydelig merket av sykdommen, spilte han Schuberts Ørretkvartett siste gang – han hadde fremført den hvert år siden 1983 – og applausen var enorm. Siste post på årets program var hans eget arrangement av Beethovens 9. symfoni, og med Ode til Gleden sa han takk for livet og musikken.
Les mer
18.08.21
-
Foto: Anderz Døving
Arena:klassisk, i Oslo 15.-17. oktober, er et «by:larm» for klassisk musikk: bransjetreff og møteplass for musikere, ensembler, solister, arrangører, produsenter og agenter m.fl.
Les mer
17.08.21
-
Foto: Miklos Szabo
Den mest fremførte operaen fra det 21. århundre, Dead Man Walking, har Norgespremiere 18. september på Nasjonaloperaens Hovedscene.
Les mer
16.08.21
-
Johan Dalene og Christian Ihle Hadland. Foto: Nino Felbab
Klassiskmusikk.coms lille festivalsveip over Vestlandet gikk fra Rosendal til tre dager ved Stavanger kammermusikkfestival, der Johannes Brahms var årets tema.
Les mer
12.08.21
-
Foto: Liv Øvland
I del 1 av vår omtale av Rosendal kammermusikkfestival har vi beskrevet temaet «Fra mitt hjemland», og de fleste av musikerne. Del 2 er viet komponisten Lene Grenager, skogstemninger og tango.
Les mer
10.08.21
-
Foto: Liv Øvland
Etter fjorårets avlysning var Rosendal kammermusikkfestival i år tilbake med en feiring av nasjonal musikk der Antonín Dvořák sto i sentrum.
Les mer
04.08.21
-
Foto: Liv Øvland
Når Rosendal Kammermusikkfestival begynner på torsdag denne uken, er det med en del endringer både av musikere og program.
Les mer
02.08.21
-
Regissør Jacopo Spirei
OscarsborgOperaen spiller i perioden 11. – 21. august syv forestillinger av Gaetano Donizettis komiske opera Regimentets datter (La fille du regiment) fra 1840.
Les mer
27.07.21
-
Foto: Nordic Artists Management
Sopranen Hedvig Haugerud er tildelt Operasanger Mikael Bratbosts talentpris for 2021. Hun avsluttet nylig sine studier ved Det Kongelige Teaters Operaakademi i København. Hun har tidligere studert ved Norges musikkhøgskole og Conservatoire National de Musique de Paris, og har i år kvalifisert seg til Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse og Concorso Lirico Internazionale di Portofino.
Les mer
26.07.21
Olavsfestdagene i Trondheim (29. juli til 3. august) har gått fra å være en kirkemusikkfestival på den klassiske siden til en kirkefestival med et bredere spekter i både musikk og uttrykk. Ordet er blitt en viktig bestanddel i flere forestillinger. Kun to konserter er klassiske, begge kl. 22 på kvelden i Nidarosdomen.
Les mer
09.07.21
-
Foto: Nikolaj Lund
Tabita Berglund er engasjert som 1. gjestedirigent i Kristiansand Symfoniorkester fra kommende sesong, etter at hun hadde sin debut med orkesteret i 2020.
Les mer
07.07.21
Midtåsen kulturfestival finner sted 13. – 25. juli i Sandefjord. Bak festivalen står Kulturelt Initiativ, som i mai i år feiret sitt 25-årsjubileum. Normalt foregår det meste av festivalen i og omkring Jahre-villaen, men koronarestriksjonene gjør at kammerkonsertene i år er flyttet til Hjertnessenteret.
Les mer
02.07.21
På mandag starter Lofoten internasjonale kammermusikkfest. I løpet av festivaluken fra 5. til 11. juli kan publikum nyte 25 konserter, i et program sammensatt av kunstnerisk leder Arvid Engegård. Han har lagt vekt på en god blanding av «det vakre, det virtuose, det lettbente og det komplekse», slik festivalen uttrykker det.
Les mer
02.07.21
-
Foto: Marco Borggreve
Den kjente nederlandske komponisten Louis Andriessen gikk bort 1. juli, 82 år gammel. Han var en original og innflytelsesrik komponist i det internasjonale samtidsmusikkmiljøet.
Les mer
30.06.21
-
God festivalstemning hos Eldbjørg Hemsing og Tine Thing Helseth. Foto: Liv Øvland
Risør kammermusikkfest ble i år arrangert for 30. gang. Vår anmelder Ola Nordal har besøkt sørlandsbyen og lot seg imponere av en festival med høy kvalitet og godt humør i idylliske omgivelser.
Les mer
30.06.21
-
Patricia Kopachinskaja. Foto: Alexandra Muravyeva
Oslo Kammermusikkfestival satser friskt 13. til 22. august. Etter fjorårets korona-begrensede arrangement, går den kunstneriske ledelsen i år for ti tettpakkede dager med fullt program, tilreisende musikere og større publikumskapasitet.
Les mer
Bergen Nasjonale Opera har lansert Eivind Gullberg Jensens første sesongprogram som operasjef.
Les mer
Publisert 28.06.21
25.06.21
-
Foto: Andreas Ulvo
Klassiskmusikk.com har snakket med Therese Birkelund Ulvo om Langsomt ble landet vårt eget – et flunkende nytt verk om verdier og prioriteringer, og verdenen vi lever i. - Kan vi stå for valgene vi tok på vårt skift? spør komponisten.
Les mer
25.06.21
-
Foto: Kuhmo Chamber Music / Stefan Bremer
Også Finlands festivaler våkner av Covid-dvalen og den eldste av dem, kammermusikkfestivalen i Kuhmo, planlegger nå en full versjon, med 55 konserter i løpet av de to ukene fra 11. til 24. juli.
Les mer
24.06.21
-
Foto: Rune Bendiksen/Oslo-Filharmonien
... fiolinisten Elise Båtnes med 50-årsdagen! Den eldre garde av våre lesere vil kanskje huske den lille fiolinisten i Rondastakk som imponerte allerede fra åtte-årsalderen, blant annet som solist med Trondheim Symfoniorkester. To år senere debuterte hun på en barnekonsert i Oslo-Filharmonien med Mariss Jansons på dirigentpodiet. Året etter var hun tilbake på en ordinær konsert med samme orkester. Sin første solo-CD Fra Elise, der hun spilte sammen med pianisten Robert Levin, kom ut da hun var femten.
Les mer
23.06.21
-
Knut Reiersrud. Foto: Marius Lundh Haakestad
Knut Reiersrud liker gamle mennesker som spiller instrumentet sitt så godt de kan, fremfor de store historiene, sier han. Like fullt har blueslegenden tatt for seg størrelser som Dvorák og Beethoven gjennom de to mest ikoniske satsene i musikklitteraturen. Hvorfor, spør klassiskmusikk.com?
Les mer
22.06.21
-
Caroline Shaw. Foto: Dayna Szyndrowski
Programmet for den 26. Trondheim kammermusikkfestival, 19.-26 september, er klart. Årets tema er «Udig» - som i «udigital», noe nok både arrangører og publikum vil sette pris på etter den pandemien som man på det tidspunkt må håpe er tibakelagt.
Les mer
21.06.21
-
Foto: Renate Madsen
Medietilsynet mener Kulturdepartementet bør vurdere å tydeliggjøre kravene til bruk av norsk musikk i NRK.
Les mer
18.06.21
Festivalen Fjord Classics i Sandefjord begynner tirsdag 29. juni og varer til fredag 2. juli. I løpet av de fire dagene presenteres tolv konserter med norske toppmusikere, blant dem Eldbjørg Hemsing, Magnus Staveland, Christian Ihle Hadland, Ann Helen Moen og de to kunstneriske lederne Lars Anders Tomter og Camilla Kjøll.
Les mer
17.06.21
-
Edwards Gardner dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester
Edward Gardner, Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent siden 2015, forlenger kontrakten med orkesteret med ytterligere ett år, til juli 2024. Så langt har partnerskapet resultert i tretten kritikerroste CD-innspillinger og ni internasjonale turneer, i tillegg til alle konserter for orkesterets faste publikum i Grieghallen.
Les mer
16.06.21
-
Foto: Christian Palm
Festivalen Valdres sommersymfoni arrangeres i år fra 18. til 27. juni og den kan gå nesten som planlagt slik det ble presentert på våre sider 9. april. Men smittevernreglene har medført enkelte endringer i programmet.
Les mer
15.06.21
Berlin-Filharmoniens sesong 2021-22 er nettopp lansert, og av spesiell interesse for noen kan det være at de har programmert Zemlinsky, Schulhoff, Korngold, Weinberg med flere på Hitlers liste over «entartede» kunstnere, men som sjelden figurerer på tyske orkesterrepertoarer. Eller norske, for den sakens skyld. Programmet rommer også verker av Suk, Gerhard og Rued Langgaard – sjelden spilt alt sammen, og desto mer velkomment fordi det skal strømmes. Berlinernes sjefdirigent er Kirill Petrenko.
Les mer
14.06.21
-
Johannes Brahms
Som nevnt tidligere har Stavanger kammermusikkfestival, 10.-15. august, bestemt seg for et dypdykk i Johannes Brahms' kammermusikkk. Temaet ble klart da kunstneriske ledere Christian Ihle Hadland og Andreas Brantelid ved gjennomgang av de siste elleve årene oppdaget at denne komponisten hadde vært forholdsvis lite fremført. Vinklingen de har valg er å sette Brahms i sammenheng: hvor kom han fra, hvilke komponister studerte han grundigst, hvordan arbeidet han, hva var de sterkeste strømningene i tiden og hvem støttet og inspirerte ham?
Les mer
11.06.21
-
Foto: C. F. Wesenberg
For Klaus Mäkelä må første år som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien ha vært litt av en nedtur: noen få åpne konserter med en håndfull publikum og lange karanteneopphold på hotell. Til gjengjeld har han sjarmert publikum på skjerm og i intervjuer, der han blant annet har avslørt interesse for norsk repertoar og samtidsmusikk.
Les mer
09.06.21
-
Birgitte Christensen og Eldrid Gorset. Foto: Oslo Operafestival
Flagstad – The Opera av Ketil Bjørnstad og Einar Bjørge har verdenspremiere på Hamar Kulturhus fredag 11. juni.
Les mer
09.06.21
Nominasjonene til årets Opus Klassik – den tyske prestisjetunge plateprisen for klassiske innspillinger – er klar. Norge er representert med opptil flere utøvere innen flere kategorier.
Les mer
08.06.21
-
Foto: Norden.org
Nordisk Råds musikkpris deles vekselsvis ut til en komponist eller en utøvende musiker. I 2021 er det musikerne som står for tur. Blant de tretten musikerne og ensemblene som er nominert finnes vokalister, instrumentalister, folkemusikere og et DJ-kollektiv. De representerer et bredt spekter av nordisk musikk fra opera, klassisk og jazz til house og pop.
Les mer
08.06.21
-
Foto: Rune Goddokken.
- En operafestival som er sponset av Felleskjøpet, det er sånn det skal være, sa kulturpolitiker Anette Trettebergstuen i sin åpningstale til Operafest Røykenvik sist torsdag – til latter fra publikum.
Les mer
07.06.21
-
Ann Hellenberg
Operafestivalen i Halden finner sted i perioden 11.-20. juni og byr på et mangfoldig program. Den åpner med premiere på Mozarts Don Giovanni, som spilles i Fredrikshalds Teater. Tittelrollen synges av Aleksander Nohr, Leporello av Trond Gudevold og sjarmørens tre kvinnelige ofre av Lydia Hoen Tjore, Nina Gravrok og Mathilde Salmi Marjavara. Orkester er Det norske blåseensemble og musikalsk leder er Gunvald Ottesen.
Les mer
03.06.21
-
Foto: Christian Hatt
Kordirigenten og sangeren Carl Høgset gikk uventet bort onsdag 2. juni, 79 år gammel. Han debuterte som sanger (kontratenor) i 1977. For mange er han kjent som kordirigent og grunnlegger av det prisvinnende koret Grex Vocalis i 1971, og han ledet det helt frem til det ble nedlagt høsten 2019. Han dirigerte også Den norske studentersangforening og Norges Ungdomskor i periode.
Les mer
03.06.21
Norges største ærespris for fremragende kulturinnsats blir i år utdelt for to år, fordi fjorårets tildelinger fjor ikke kunne gjennomføres. Prisen for 2020 deles mellom sopranen Lise Davidsen, dirigenten Grete Pedersen og Det Norske Solistkor, mens prisene for 2021 går til billedhugger Elena Engelsen og billedkunstner Håkon Gullvåg.
Les mer
03.06.21
-
Foto: Tam Lan Truong
Årets førsteprisvinner i Menuhin Competiton er 18 år gamle María Dueñas fra Spania. Hun ble også tildelt pubikumsprisen i fiolinkonkurransen som i år fant sted i Richmond, Virginia i pinsen.
Les mer
01.06.21
Ravenna Festival – den 32. i rekken – begynner 2. juni. Sommerprogrammet varer frem til 31. juli, mens høstprogrammet strekker seg fra 1. september til 13. oktober. En festival som til sammen strekker seg over tre og en halv måned, om enn med en måneds pause, er nesten for en sesong å regne.
Les mer
31.05.21
-
Foto: Queen Elisabeth Competition/Derek Prager
Den franske pianisten Jonathan Fournel vant i går the International Queen Elisabeth Grand Prize – Queen Mathilde Prize på 25.000 euro. En like viktig premie er en rekke konserter verden over, blant annet en turné arrangert av Steinway & Sons i Sør-Korea i 2022-23.
Les mer
28.05.21
-
Eimear Noone. Foto: Kim Matthai Leland
Spill som Zelda, WoW, Assassin's Creed og Pokémon står på programmet når Eímear Noone hever taktstokken på podiet sammen med morgendagens maestroer i Grieghallen under Festspillene i Bergen 29. mai.
Les mer
28.05.21
Festivalen Barokkfest i Trondheim (30. mai til 4. juni) presenterer i år digital opera på en ny måte med produksjonen Orpheus Uncut. Den retter et bredere blikk mot operaens egen fødselsmyte: historien om Orfevs.
Les mer
27.05.21
I dag presenterer Talent Norge tolv nye topptalenter. Presentasjonen skjer i Grieghallen under Festspillene i Bergen.
Les mer
27.05.21
-
Foto: Vojtěch Brtnický
Tsjekkeren Petr Popelka, sjefdirigent i KORK, er utnevnt til kunstnerisk leder og sjefdirigent for Praha Radio Symfoniorkester fra sesongen 2022/23. I september leder han KORK og solisten Vilde Frang ved orkesterets 75-årsjubileum i Operaen i Bjørvika. I neste uke debuterer han med Wiener Symphoniker med tre konserter i Wien Konzerthaus, og med pianisten Piotr Anderszewski som solist. I inneværende og neste sesong skal han blant annet dirigere Bergen-Filharmonien og Elbphilharmonie, Mozarteumorchester Salzburg og Danmark Radios Symfoniorkester. Nye operaproduksjoner tar ham til Semperoper Dresden og Prahas Nasjonalopera.
Les mer
Vinnerne av Carl Nielsen Internasjonale Konkurranse utgir nå hver sin CD som en del av 1. prisen de mottok i 2019. Fløytisten Joséphine Olech spiller fløytekonserter av Carl Nielsen, Theodoor Verhey og Jean Françaix med Odense Symfoniorkester under Anna Skryleva på Orchid Classics, og klarinettisten Blaz Sparovec spiller klarinettverker av Claude Debussy, Carl Nielsen, Witold Lutoslawski og Aaron Copland – alle komponister fra det 20. århundre – med samme orkester og dirigent, og for samme plateselskap. Begge solistene har vært nevnt som «One to Watch» i Gramophone.
Les mer
Publisert 25.05.21
21.05.21
-
Foto: jukkapekkasaraste.com
Dirigenten Jukka-Pekka Saraste, tidligere sjefdirigent for Oslo-Filharmonien, skal nå lede en ny oppsetning av Aribert Reimanns opera Lear ved Bayerische Staatsoper. Prøvene har pågått en stund i påvente av gjenåpningen av kulturlivet, men nå ligger alt til rette for premiere 23. mai. Etter den storslåtte verdenspremieren på verket i 1978, da med Dietrich Fischer-Dieskau i tittelrollen, kommer nå operaen i ny produksjon signert Christoph Marsthaler, med Christian Gerhaher som Lear og Hanna-Elisabeth Müller som Cordelia. «Prøvene har vært en stor utfordring i pandemitiden,» forteller Saraste, som først var skeptisk til opplegget. «Orkesterets størrelse kunne ikke reduseres fordi hver stryker har sin individuelle stemme, og det var ikke plass til alle musikerne i orkestergraven når avstandsreglene skulle overholdes. Blåsere og slagverkere sitter i Bruno Walter-salen, og koret i et annet prøverom. De har alle assistent-dirigenter som kan se meg på monitor. Lyden overføres via høytalere. «Jeg ble raskt overbevist,» sier Jukka-Pekka Saraste.
Les mer
21.05.21
Det er med stor sorg vi har mottatt meddelelsen om at Den Norske Operas tidligere musikksjef, Martin Turnovsky døde 19. mai i Praha. Med ham er en stor musikkpersonlighet og et usedvanlig fint menneske gått bort.
Les mer
20.05.21
-
Foto: Benjamin Ealovega
Sakari Oramo avslutter sine 13 år som sjefdirigent for Stockholms-Filharmonien med en reise gjennom Sibelius' kunstnerskap, forteller Gramophone. «Grande Finale», 19.-29. mai, består av fire konserter med de syv symfoniene i kronologisk rekkefølge, samt fiolinkonserten med Lisa Batiashvili som solist, Luonnotar med Anu Komsi og To stykker for cello og orkester med Filharmoniens egen cellist Johannes Rostamo som solist. Programmet representerer et dypdykk i Sibelius' verker med noen av verdens fremste Sibelius-tolkere.
Den utgående sjefdirigenten er selv fra Finland, og han har det følgende å si om sitt orkester: «Stockholms-Filharmoniens klang passer Sibelius’ musikk svært godt. Den har en viss letthet, kall den gjerne «nordisk» hvis du vil, men rommer også den harde dybden.»
Les mer
20.05.21
-
Fotos: Becker/Sony og Hoffmann/Decca
Den britiske komponisten Sally Beamish har skrevet dobbeltkonserten Distans for fiolinisten Janine Jansen og klarinettisten Martin Fröst. Verket er en sambestilling mellom Sveriges Radios Symfoniorkester, Amsterdam Concertgebouworkest, London Symphony Orchestra og Oslo-Filharmonien, og urfremførelsen med førstnevnte orkester strømmes direkte fredag 21. mai.
Les mer
20.05.21
-
Foto: Ingesund Pianosenter
I vakre svenske skoger ved Arvika er det dukket opp et tilbud til pianister på høyt nivå, et Artist-in-residence-program ved Ingesund Pianosenter som ble opprettet i april i år. Hensikten er å tilby støtte til internasjonalt høyprofilerte utøvende pianister. I det kunstneriske rådet finner man blant andre Leif Ove Andsnes.
Les mer
Kameraet går nært inn på konsertmester Øyvind Bjorå idet han fysisk setter i gang musikerne i Pjotr Tsjaikovskijs nydelige Serenade. Han leder strykerne i Operaorkesteret og er selv spillende fra første buestrøk. Spillet har en fysisk energi, kraft og letthet som gjør at tonene flyter ut i stuen hjemme.
Les mer
Publisert 19.05.21
19.05.21
-
Foto: Heikki Tuuli
Den 27 år gamle svenske sopranen Johanna Wallroth er årets mottager av Birgit Nilsson-stipendiet på 200.00 svenske kroner. Det utdeles 13. august i forbindelse med Birgit Nilsson-dagene som arrangeres fra 9. -14. august i Stockholm.
Les mer
18.05.21
-
Foto: Monica Kolstad
I Bergen ser en ny festival dagens lys lørdag 19. juni. «Siste kapittel» er en aldringsfestival som arrangeres i Muséhagen, Tårnsalen og Universitetsaulaen, som alle befinner seg i Universitetsområdet på Nygårdshøyden i Bergen.
Les mer
18.05.21
-
Mette Henriette. Foto: Anton Corbijn
Både som komponist og utøvende musiker er Mette Henriette alltid på jakt etter det ukjente i musikken. Til tross for inspirasjon både fra jazz og samtidsmusikk, klarer musikken hennes likevel å holde seg overraskende sjangeruavhengig.
Les mer
14.05.21
-
Foto: Bodil Maroni Jensen
Komponisten Olav Anton Thommessen fyller 75 år. Stadig like ungdommelig opprørsk.
Olav Anton Thommessen ble født 16. mai 1946 i Oslo. Han vokste han opp i Tyskland, England og USA, tok en bachelor-grad i komposisjon ved Indiana University School of Music og fortsatte studier i Warszawa og i Utrecht.
Les mer
12.05.21
-
Foto: Max Emanuelsson / OscarborgsOperaen
Årets oppsetning på Oscarsborgoperaen er Gaetanos Donizettis Regimentets datter. Datteren er nærmere bestemt Marie, som det franske Regiment 21 fant som baby og adopterte. De har også stått for oppdragelsen, noe som har satt en del spor i den unge damens oppførsel. Hun er nå ansvarlig for regimentets proviant. Når de ankommer en landsby i Tyrol forelsker hun seg i Tonio og det hele utvikler seg slik en komisk opera anno 1840 skal….
Les mer
11.05.21
Festivalarrangører bedriver for tiden en viss risikosport, men Rosendal Kammermusikkfestival har alt klart for 2021, 5.-8. august. Så glade og ivrige er de snille tilreisende musikerne at de er innforstått med mulig karantene.
Les mer
11.05.21
-
Foto: James Hole
Lise Davidsen som beste kvinnelige sanger i International Opera Awards for 2020. Prisen ble annonsert i går kveld på et digitalt arrangement.
Les mer
11.05.21
-
Foto: Nicolaj Lund
Unge dirigenter med ambisjoner har fra i dag av anledning til å søke på eliteprogrammet i det nasjonale talentutviklingsprogrammet Dirigentløftet.
Les mer
10.05.21
-
Fotos: James og og Gregor Hohenberg.
Bayerische Staatsoper i München har som andre store operahus satset på strømming under pandemien. På Kristi himmelfartsdag, 13. mai, strømmes gratis en konsertproduksjon av 1. akt av Wagners Valkyrien med Lise Davidsen som Sieglinde, Jonas Kaufmann som Siegmund og Georg Zeppenfeld som Hunding. Dirigent er Asher Fisch.
Les mer
10.05.21
-
Foto: Espen Mortensen
Publikum i Nittedal, Mosjøen, Meløy og Hamar kan se frem til konserter med Engegårdkvartetten, som i perioden 11. til 15. mai gir sine første offentlige konserter siden nedstengningen i november i fjor.
Les mer
07.05.21
Endelig får operaen Flagstad – The Opera, skrevet av Ketil Bjørnstad og Einar Bjørge, få sin verdenspremiere 11. juni, i Hamar kulturhus. Hamar er Kirsten Flagstads fødeby og Opera til folket er glad for at verdenspremieren skjer bare noen steinkast fra Strandstuen, Flagstads barndomshjem.
Les mer
07.05.21
-
Foto: Det Norske Kammerorkester
Tirsdag 11. mai kl. 20:00 strømmer Det Norske Kammerorkester, under ledelse av påtroppende kunstnerisk leder Pekka Kuusisto, et opptak av Beethovens Symfoni nr. 7. Opptaket er fra 20. mars 2020 da orkesteret annonserte at Kuusisto skulle overta rollen som kunstnerisk leder etter Terje Tønnesen.
Les mer
06.05.21
Uansett usikre tider planlegger Stavanger Kammermusikkfestival for en storartet festival i august. Programmet lanseres i slutten av mai.
Les mer
04.05.21
-
Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS
Mens alle festivaler i Norge for andre år på rad lever i uvisshet om det blir noe av årets arrangement, kommer den en frisk melding fra Geiranger: De arrangerer torsdag 16. til søndag 19. september sine aller første festspill. De var opprinnelig planlagt til april, men ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.
Les mer
03.05.21
-
Jadran Duncumb
Det franske musikkmagasinet Diapason har tildelt to norske musikere hver sin Diapason d’or i sitt mainummer. Den unge lutenisten Jadran Duncumb er med på begge platene; den ene prisen er for hans egen innspilling J. S. Bach - Works for lute i kategorien Noveautés. Den andre deler han med gambisten André Lislevands Forqueray Unchained, i kategorien Découvertes, sammen med cembalisten Paola Erdas.
Les mer
30.04.21
-
Foto: Fredrik Arff
Festspillene i Bergen har nå lagt frem årets program. Også årets festival må arrangeres i koronavirkeligheten, men heldigvis med bedre planleggingsmuligheter enn det som var tilfelle til fjorårets festival.
Les mer
29.04.21
-
Foto: Marco Borggreve
De som ønsker å oppleve vår store fiolinist Vilde Frang med internasjonale orkestre, kan virkelig boltre seg førstkommende fredag. Da spiller hun to fiolinkonserter av to store 1900-talls-komponister med to forskjellige orkestre på Mezzo-TV*. Begge gjentas flere ganger utover i mai.
Les mer
28.04.21
-
Foto: Nicolas Leirtrø
nyMusikks årlige festival for samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst, Only Connect, går av stabelen i Trondheim mellom 29. april og 1. mai. I tillegg til en fysisk festival, noe festivalledelsen knapt hadde våget å tenke på, kommer en del av programmet til å gå digitalt frem til midten av mai.
Les mer
27.04.21
-
Foto: Wikipedia
Den kjente tyske mezzosopranen Christa Ludwig gikk bort lørdag 24. april i Klosterneuburg i Østerrike. Ludwig hadde en lang karriere som operasanger ved store operahus som Wiener Staatsoper, The Metropolitan Opera i New York og Covent Garden i London.
Les mer
22.04.21
-
Foto: Liv Øvdal
Rosendal Kammermusikkfestival arrangeres i år fra 5. til 8.august, og har som tema Fra mitt hjemland.
Les mer
21.04.21
En bølge av sorg og sjokk har veltet inn over den internasjonale ballettverden. Den produktive koreografen Liam Scarlett er død, bare 35 år gammel. For Nasjonalballetten har han i de siste årene skapt tre balletter: Ildfuglen, og Vespertine i 2013, Carmen i 2015. Den sistnevnte var hans første helaftens ballett, og den har satt spor etter seg. Så sent som i 2018 koreograferte han Svanesjøen for the Royal Ballet, den første nye versjonen av en klassiker på 30 år der i huset.
Les mer
20.04.21
-
Foto: Ole Martin Wold og Nicolaj Lund
Det er ikke ofte man får høre en konsert der både komponist, solist, orkester og dirigent er norske. Det kan man på torsdag denne uken når Ståle Kleibergs Bratsjkonsert urfremføres. Eivind Ringstad er solist med Trondheim Symfoniorkester dirigert av Tabita Berglund.
Les mer
19.04.21
-
Gustavo Dudamel. Foto: Julien Mignot
Den ærverdige Paris-operaen har sikret seg et ungt stjernekort til stillingen som musikksjef, nemlig Gustavo Dudamel, melder The New York Times. Han kommer ut av El Sistema, det venezuelanske musikkutdannelsesprosjektet for barn, der grunnleggeren José Antonio Abreu ble hans mentor.
Les mer
19.04.21
Nordic Baroque Scene er en ny samarbeidsplattform opprettet av fire ledende barokkorkestre i Norden: Barokkanerne fra Norge, Concerto Copenhagen (CoCo) fra Danmark, Drottningholm Baroque Ensemble fra Sverige og Finnish Baroque Orchestra (Fibo).
Les mer
17.04.21
Det Norske Solistkor med Spellemannpris i kategorien Samtid for platen Lament, men verker av Nils Henrik Asheim, Lars Petter Hagen og Arne Nordheim. Med seg på platen hadde Solistkoret musikerne Hans-Kristian Kjos Sørensen, Daniel Paulsen, Terje Viken og Ensemble Allegria. Om denne innspillingen skrev vår anmelder: «Lars Petter Hagen, Nils Henrik Asheim, den avdøde – store – Arne Nordheim: det skal godt gjøres å sette sammen en mer levende representativ trio for å vise frem det beste i norsk kor-komposisjon. Ikke bare blir de tre verkene nydelig sunget – Det Norske Solistkor har en strålende blanding av medrivende klang og tiltalende umiddelbarhet – men verkene i seg selv er variert i omfang og uttrykk, moderne og likevel attraktive å lytte til.»
og
Daniel Herskedal med TONOs komponistpris for platen Call for Winter. Om denne skrev Arild R. Andersen blant annet følgende i Jazzinorge.no: «Daniel Herskedal spiller på store flater. Det er vidde i musikken hans. Den åpne væremåten og den duvende kvaliteten er gjennomgående. Skarpe kanter mangler livsvilkår i uttrykkene hans. De fortellingene vi hører, kommer fra samme sted, omtrent som søsken med hver sin distinkte personlighet. Det sies at Herskedals musikk lar jazzens vesen møte klassisk kompositorisk håndverk. Åpningssporet Våkenatt legger seg vakkert til rette i den beskrivelsen. Han bygger myk lyd og underbygger med klang. Det låter både omfangsrikt og vennligsinnet.»
Les mer
16.04.21
-
Foto: Renate Madsen
TONO stevnet 9. april Oslo-Filharmonien med krav om at orkesteret må betale et rimelig vederlag til komponistene for fremføring av musikk. Etter at TONO i 2015 sa opp den eksisterende avtalen med fire orkestre i den hensikt å fremforhandle en ny rammeavtale, er vederlaget for fremføringer blitt halvert. Dette er særdeles merkbart for komponistene, som lever av sine TONO-inntekter. De inntektene var ikke spesielt høye fra før.
Les mer
15.04.21
-
Foto: Dag Fosse/KODE
Etter å ha vurdert covid-19-situasjonen de siste månedene har ledelsen i Edvard Grieg Piano Competition bestemt seg for å utsette sin konkurranse nr. 17 nok et år, til perioden 26. august til 3. september 2022.
Les mer
14.04.21
Eldbjørg Hemsing med Spellemannprisen 2020 i kategorien Klassisk, som ble annonsert i NRK Klassisk i dag. Hun får prisen for sin plate med Griegs fiolinsonater, der hun akkompagneres av den makedonske pianisten Simon Trpčeski. På platen har hun også med sin egen komposisjon Homecoming.
Les mer
13.04.21
-
Víkingur Ólafsson. Foto: Ari Magg
«Jeg tror stor kunst ikke forener folk, men skiller dem. Derfor håper jeg at jeg ikke bare får gode kritikker. Kom med de negative også. Vi trenger diskusjonen. Det er noe vi mangler i det klassiske musikklivet i dag.»
Les mer
12.04.21
Bassbarytonen Helge Birkeland gikk bort 26. mars, 95 år gammel. Han fullførte teologistudier ved Menighetsfakultetet i 1950, som ble fulgt opp med praktikum to år senere. Parallelt med teologistudiene studerte han sang hos Heikki Teittinen i Helsingfors. Hans debutkonsert fant sted i Oslo i 1952. Senere studerte han også i flere perioder med prof. Paul Lohmann i Wiesbaden.
Les mer
11.04.21
-
Foto: Marco Borggreve
Vilde Frang har som de fleste musikere opplevd en rekke korona-avlysninger dette året. Blant disse er flere konserter med dirigenten Zubin Mehta, som skulle ha funnet sted i med blant andre Bayerische Rundfunkorchester i München og en festival i Moskva i slutten av mars.
Les mer
09.04.21
-
Foto: Balazs Borocz
Mens de som liker å kalle seg «festival-Norge» venter på klarsignal til store arrangementer, går Valdres sommersymfoni ut med et realistisk program, basert på fjorårets erfaringer.
Les mer
08.04.21
I kveld strømmes en helnorsk konsert med Bergen Filharmoniske Orkester dirigert av Eivind Gullberg Jensen. Konserten har også en sterk Bergenstilknytnig; både komponister, solist og dirigent bor – eller har bodd mesteparten av livet – i byen. På programmet står Knut Vaages nye cellokonsert Relieff og Anne-Marie Ørbecks Symfoni i d-moll fra 1945.
Les mer
07.04.21
-
Foto: Ray Burmiston
... … Lise Davidsen med prisen for beste utenlandske sanger i CASTA DIVA Russian Opera Awards. Casta Diva (formodentlig oppkalt etter Normas arie av Bellini) er den første russiske operaprisen. Den ble opprettet i 1996 for å markere operakunstens 400-årsjubileum og gis ut hvert år ut i fornemme Moskva-teatre som Bolsjoj og Novaya Opera. Blant tidligere vinnere finner man navn som Galina Vishnevskaja og Anna Netrebko.
Les mer
06.04.21
I dag, 6. april, er det 50 år siden Igor Stravinsky gikk bort. Det markerer vi med en 20 år gammel artikkel fra vårt arkiv, som omhandler komponistens første besøk i Oslo for 90 år siden.
Les mer
26.03.21
-
Foto: Oslo Quartet Series
Smittesituasjonen byr på krevende utfordringer for musikklivet, og denne våren har Oslo Quartet Series måttet nedskalere til færre medvirkende og bare digitale konserter. Ved å skape et visuelt spennende uttrykk, ønsker de å tilby trøst i påvente av fysiske konserter. Nå inviterer OQS til en digital konsert med Eldbjørg Hemsing, omgitt av Irma Salo Jægers bilder.
Les mer
26.03.21
Vi ønsker alle våre lesere en riktig god påske! Vi oppfordrer alle til å nyte den gode musikken og opera- og ballettforestillingene som er lagt ut på nett av norske konsert- og operaprodusenter.
Lytt og gled deg til at de snart kan oppleves ute i en åpen, koronafri verden!
Les mer
25.03.21
-
Foto: Jörg Wiesner / Den Norske Opera & Ballett
Nasjonalballetten holder koken så godt den kan til tross for at Operahuset er stengt for publikum. I prøvesalene danses det for fullt, og direktestrømming sørger for nye tilbud til publikum. Dermed kan dette oppleves hjemme i våre egne stuer, og til og med bidra til å skape et større publikum.
Les mer
24.03.21
-
Foto: Terje Løchen
- Jeg skulle inderlig ønske at jeg kunne si «Nå blir det festivalsommer!», innledet kulturminister Abid Raja sitt innlegg på Notodden Bluesfestivals konferanse om gjenåpning av kulturlivet. Initiativet til konferansen ble tatt da det kanskje så litt lystigere ut i landet enn det gjør nå.
Les mer
24.03.21
Den polske pianisten og komponisten Piotr Anderszewski har vakt oppmerksomhet med sin noe uvanlige utgivelse av preludier og fuger fra Bachs Das Wohltemperietre Klavier Bok 2, som han har satt sammen på sin egen måte. I stedet for å spille dem i toneartsrekkefølge har han valgt å sette dem opp mot hverandre på en kontrasterende og komplementerende måte som utfordrer lytteren.
Les mer
23.03.21
-
Foto: Fjordcadenza.no
Mye nytenkning, mye oppfinnsomhet og nye finansieringsmuligheter må til for å stable et kulturliv på bena i denne tiden, og Fjord Cadenza lanserer nå en ny modell for musikerutdanning. «Verdens vakreste musikkfestival» arrangeres årvisst i Skodje, men årets versjon er i likhet med alt mulig annet noe annerledes. I samarbeid med Szczecin Philharmonic i Polen satser Cadenza-festivalen på et prosjekt som dels satser på å utvikle og utfordre konsertformatet og dels å gi kulturarbeidere økt kompetanse og dermed skape flere arbeidsmuligheter. Finansiell støtte kommer fra EEA Grants, Norge.
Les mer
22.03.21
-
Foto: Ray Burmiston
Operaens store satsing i vår, Verdis Maskeballet med Lise Davidsen, er avlyst, melder Aftenposten. Ikke bare koronaen, men også Brexit «har skylden».
Les mer
21.03.21
-
Foto: Trees of Music
I dag, 21. mars, på FNs internasjonale skogdag, lanserer fiolinistene Viktoria Mullova og Tasmin Little og cellisten Matthew Barley kampanjen Trees of Music. Den tar sikte på å redde de truede pernambucotrærne som brukes til å lage strykerbuer. Samtidig rettes søkelyset på det klassiske musikklivs ansvar for miljøet.
Les mer
19.03.21
-
Foto: Hallgrim Hansegård
Årets Hemsingfestival er som kjent utsatt til oktober. Som et lite plaster på såret tilbyr de kunstneriske lederne Eldbjørg og Ragnhild Hemsing en aldri så liten digital «mini-Hemsingfestival» 24.-25. mars fra FRIKAR-smia i Aurdal.
Les mer
18.03.21
Siden 2013 har Skallsjö Sommarorkester gjennomført turneer i og utenfor Sverige – en lang turne i slutten av juli og et par mindre på høsten. Dette måtte naturlig nok endres i fjor, og løsningen ble mindre utendørskonserter ved sykehjem i regionen Västra Götaland. Nå har orkesteret nok en gang måttet tenke nytt for å nå sitt publikum og, som så mange andre orkestre, satset på strømming, hvilket vil si at også norsk publikum kan få glede av dette unge orkesteret.
Les mer
17.03.21
Det er klart for en ny prat med Beethoven. Vi lurer alltid på hva slags humør han er i. Det skifter brått. Men han liker smiger. Hvem gjør ikke det.
Les mer
16.03.21
-
Foto: Robert Romik
Tre tirsdager fremover viser Det Norske Kammerorkester konsertvideoer med Henning Kraggerud som solist i Mozarts tre siste fiolinkonserter. Videoene har ikke vært vist online tidligere.
Les mer
16.03.21
…. Sigmund Groven som fyller 75 år. Sammen med sin lærer Tommy Reilly, har han plassert munnspillet som konsertinstrument på den internasjonale musikkscenen. Fascinasjonen for instrumentet fikk han da han ni år gammel hørte Reilly på radio. Han tok kontakt med munnspillmesteren, ble hans elev og debuterte som solist i NRK ti år senere. Han har opparbeidet seg en internasjonal karriere og gitt konserter i både Carnegie Hall i New York og Hong Kong Konserthus. Han har vært solist med en rekke orkestre i inn- og i utland, blant andre Mozarteum Orchester Salzburg og Academy of St. Martin-in-the-Fields. En rekke komponister har skrevet verker til ham, og han har selv arrangert og skrevet flere hundre komposisjoner for sitt instrument. Han har også utgitt en rekke soloplater, og feires i forbindelse med 75-årsdagen av sitt plateselskap med nok en utgivelse, In Concert, med innspillinger som ikke er utgitt tidligere.
Les mer
12.03.21
Vi gjengir her Erling E. Guldbrandsens innlegg på Kringkastingsrådets møte 11. mars, der Norsk Komponistforening hadde levert inn klage på NRKs musikkdekning.
Les mer
12.03.21
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
I nesten et år er forestillinger blitt flyttet fra sal til skjerm. Når pandemien er over, lover Operaen å fortsette med digitale visninger, og fra i dag, 12 mars, blir alle sendingene gratis.
Les mer
12.03.21
Nå i mars er det 100 år siden Jean Sibelius’ siste besøk i Oslo. Da dirigerte han selv en fremførelse av sin første symfoni med Filharmonisk Selskaps Orkester, som Oslo-Filharmonien het den gang.
Les mer
11.03.21
Komponisthjemmene i Bergens direktør Christian Grøvlen lanserer et nytt prosjekt. Gjennom de neste årene vil KODE, som Komponisthjemmene er en del av, engasjere sin egen huskomponist som skal komponere et verk i sanntid – og få publikum med på ferden. I det nye prosjektet får publikum både fysisk og digitalt overvære musikkens reise fra start til urfremføring. Første komponist ut er Wolfgang Plagge, velkjent fra sitt mangeårige virke som komponist, utøver og musikkformidler.
Les mer
11.03.21
Kirkemusikkfestivalen i Oslo skulle hatt sin åpningskonsert 13. mars i 2020 og ble dermed den første norske festivalen som brutalt ble rammet av pandemien. Ikke et eneste arrangement kunne gjennomføres i festivalperioden, men to strømmede konserter fra programmet ble sendt i løpet av påsken. I år håpet festivalen å kunne gå fra 12. til 21. mars, men la samtidig en plan B, som nå settes ut i livet.
Les mer
10.03.21
-
Foto: Nicolaj Lund
Amalie Stalheim lar seg ikke stoppe av pandemien. I løpet av inneværende og neste uke skal hun gi Norden-premiere og urfremførelse på to nye nordiske cellokonserter.
Les mer
09.03.21
Siden det ikke foregår noe særlig på musikkfronten for tiden, skriver Norman Lebrecht om noe viktigere, nemlig sport, sier han. Passende når det er nylig er bestemt at en norsk kamp mor Tyrkia skal spilles i korona-landet Spania.
Les mer
09.03.21
-
Foto: Kulturdepartementet
Med vaksinering på gang og pep-talk om at vi nå bare har siste bakketopp foran oss, er det på tide å diskutere gjenåpning av kulturlivet.
Les mer
08.03.21
-
Foto: C.F. Wesenberg
Oslo-Filharmonien og Senter for talentutvikling inviterer musikere under 25 år til en solistkonkurranse i juni 2021.
Les mer
05.03.21
-
Foto: Cato Lein
I min barndom fantes det daglige musikkprogrammer i radio som samlet mange lyttere. Et av dem var Meloditimen, et annet Musikk til arbeidet som gikk hver formiddag. Etter mange år ble programmet nedlagt, og hvis jeg husker korrekt, var begrunnelsen at det var en nedvurdering av musikk og musikere å skulle akkompagnere husmødre som vasket opp og støvsuget.
Les mer
04.03.21
Den folkekjære komponisten Edvard Fliflet Bræin fyller 100 år i 2024, da også det nye kulturhuset Operaen i Kristiansund forhåpentlig skal stå ferdig. Tidligere sjef i Den Norske Opera & Ballett, Bjørn Simensen, har nedsatt en redaksjonskomité for å få til en etterlengtet biografi om komponisten. Pianisten og Bræin-kjenneren Helge Evju skal skrive boken med støtte av redaksjonskomitéen, her fra venstre dirigenten Terje Boye Hansen, operahistoriker Trond Olav Svendsen, sanger Ditte Marie Bræin og forfatteren Helge Evju. Sittende tidligere operasjef Bjørn Simensen. Komponistens sønn, musikeren Hans Chr Bræin er også med i redaksjonskomiteen, sammen med assosierte medlemmer i Kristiansund, operasjef Line Lønning Andresen og Odd Williamsen.
Les mer
04.03.21
Den 4. mars 1741 var du i Wien. Det skulle bli siste gangen du feiret fødselsdag. Du ble 63 år gammel, slik jeg også blir i år. Noen måneder senere var du død.
Les mer
03.03.21
-
Foto: Thor Brødreskift
Pandemien har utvilsomt vært en katastrofe for norsk kulturliv, men den har også avdekket en stor grad av oppfinnsomhet blant norske kulturarrangører. Et eksempel på dette er resultatene av den digitale satsingen til Festspillene i Bergen i fjor, som førte til økt internasjonal oppmerksomhet.
Les mer
02.03.21
-
Foto: Fabian Fjeldvik / nyMusikk
Komponist Martin Histi-Kvam skriver musikk som hele tiden er på leting. Musikken hans går i dialog med musikkhistorien og med andre kunstarter, samtidig som den inviterer publikum til stadig nærmere lytting.
Les mer
01.03.21
-
Foto: Renate Madsen
Hverken NRKs sjefer, Kulturdepartementet eller Medietilsynet vil ta ansvar for musikkdekningen i NRK. Norsk Komponistforening har derfor sendt en formell klage til Kringkastingsrådet.
Les mer
24.02.21
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett tilbyr denne uken konserter i to av sine koronatilpassede serier. Konsertene går direkte og kan ikke avspilles i ettertid.
Les mer
24.02.21
-
Foto: Sol Nodeland
- Det kan bli en bli en podcast, det kan bli noe for skoler, det kan bli musikkradioteater, men aller helst ser jeg det på scenen, sier Ragnar Bjerkreim om Himmel under hav – Songar frå Underwater Bar – en musikal som foregår på havbunnen.
Les mer
23.02.21
-
Foto av Stensvold: Studio Lasse Berre
… RingsakerOperaen, som førstkommende søndag gjør sitt tredje forsøk på å få fremført Franz Schuberts Vinterreise med bass-barytonen Håvard Stensvold og pianisten Lina Braaten. Mens store kulturinstitusjoner strever med stengte teatre og saler og får en del omtale i de store mediene, kan det være interessant med en situasjonsrapport fra liten kulturinstitusjon i Innlandet.
Les mer
22.02.21
-
Wien bombarderes natten til 11. mai 1809
Beethoven mener musikken hans misforstås, og har trukket inn en gulspurv for å forsvare sitt standpunkt. Han angrer muligens på at han har kalt seg tonedikter. Da skal det bli interessant å høre hva han har å si om Wellingtons seier.
Les mer
18.02.21
-
Foto: Patricia Varela / BNO
På grunn av pandemiein måtte Bergen Nasjonale Opera avlyse sin oppsetning av Mozarts opera La clemenza di Tito like før premieren på grunn. De var fast bestemt på å komme tilbake med fremføringen senere, men hvem skulle trodd at situasjonen et år senere ikke var tilbake til det normale?
Les mer
17.02.21
-
Foto: Ole Wuttudal
James Gaffigan har takket ja til å bli Trondheim Symfoniorkester & Operas 1. gjestedirigent. Avtalen gjelder foreløpig for to sesonger. Hans første oppgave blir to operakonserter 9. og 11. mars, i tillegg en konsert med Lise Davidsen som solist 25.mars.
Les mer
16.02.21
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Å få til en ballettpremiere midt i koronatiden må være ganske unikt. Publikum var det ikke mulig å ha i salen, så forestillingen ble strømmet.
Les mer
16.02.21
-
Foto: Bård Gundersen
Hver tirsdag og fredag frem til sommeren lanserer Det Norske Kammerorkester nye digitale konserttilbud på løpende bånd. Flere av konsertene er nye produksjoner, noen er redigerte opptak fra orkesterets konserter i 2020, mens andre igjen er hentet fra konsertarkivet.
Les mer
15.02.21
-
Foto: Mats Bäcker
Den unge svensk-norske fiolinisten Johan Dalene sitter i korona-karantene på familiehytte i Stavanger-området, mens han forbereder Sibelius’ fiolinkonsert med SSO.
Les mer
15.02.21
Årets nominasjoner til Spellemannprisen ble offentliggjort fredag 12. februar. Nominasjonene i kategoriene klassisk, samtidsmusikk og TONOs komponistpris er følgende:
Les mer
12.02.21
-
Foto: Paal Audestad
Astrid Kvalbein er valgt til rektor og Eyolf Dale til prorektor på Norges musikkhøgskole for perioden 2021–2025. Kvalbein er sanger og i dag ansatt som forsker og prosjektleder for NMHs historieprosjekt. Dale er jazzpianist og studieleder for de utøvende jazzstudiene.
Les mer
12.02.21
-
Foto: Oslo-Filharmonien
Når konserttilbudet må være digitalt, er oppfinnsomhet viktig. Oslo-Filharmonien setter nå i gang serien «Behind the Scenes».
Les mer
11.02.21
-
Foto: Sigrun Drivdal Johnsen
Dansekunstner, koreograf og pedagog Amie Mbye er årets ambassadør for Dansens Dager, som finner sted 30. april til 2. mai. Hun har koreografert årets Dansens Dager-dans, som ble lansert torsdag 11. februar. Den vil i løpet av våren bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet. Dansen henter inspirasjon fra Elfenbenskysten, Kongo og Sør-Afrika og ser ut til å kunne være god bevegelsestrening for både barn og unge. Kanskje er den også en utfordring for en og annen voksen etter måneder med hjemmekontor?
Les mer
10.02.21
-
Foto: Gregor Hohenberg
I Bergens-Filharmoniens serie Wintermezzo kan vi i kveld få et innblikk i hva som foregår i hjernen på Leif Ove Andsnes! Det kommer frem i en samtale mellom sistnevnte og hjerneforsker ved Universitetet i Bergen Stefan Kölsch.
Les mer
09.02.21
Vi har drukket kaffe, seksti finmalte bønner pr. kopp, som Beethoven tilbereder i en glasskolbe. Kunne vært litt mer enn seksti pr. kopp, synes jeg. Men det er sånn han vil ha det.
Les mer
08.02.21
-
Francesca Dego. Foto: Davide Cerati
Den italienske fiolinisten Francesca Dego slipper 26. februar en plate med verk inspirert av sin landsmann Niccolò Paganini. Det gjør hun på Paganinis egen fiolin, den legendariske «il Cannone» (kanonen), bygget av Joseph Guarneri, Del Jesu i 1743. Dette regnes som verdens mest verdifulle instrument.
Les mer
04.02.21
-
Foto: Renate Madsen
Koronapandemien har fått konsekvenser også for opphavere. På onsdag ble det klart at rettighetshaverorganisasjonene TONO og Gramo får en bevilgning på 40 millioner for å kompensere bortfall av vederlagsinntekter i 2020.
Les mer
04.02.21
-
Foto: Sammy Art/Deutsche Grammophon
Fiolinisten Lisa Batiashvili har opprettet et fond som tar sikte på å støtte unge musikere på samme måten som hun selv ble tatt vare på i sin tid. Som 12-åring forlot hun sitt krigsherjede hjemland Georgia, og fikk sjenerøs støtte til å utvikle sitt unike talent med vestlige lærere i toppklassen. Etter å ha blitt en av vår tids fremste musikere føler hun nå behov for å gi noe tilbake:
Les mer
03.02.21
-
Hilde Synnøve Blix. Foto: Lars Aake Andersen
Norsk Komponistforenings likestillingpris 2020 ble i går kveld overrakt professor og musikkforsker Hilde Synnøve Blix under en konsert på Nordlysfestivalen i Tromsø.
Les mer
02.02.21
Etter en lang juleferie treffer vi Beethoven igjen. Vi fortsetter der vi slapp. Han setter pris på besøk, og har mye på hjertet.
Les mer
01.02.21
-
Foto: Erik Berg
Dette utsagnet kommer fra Den Norske Opera & Balletts direktør, Geir Bergkastet. Operaen har, i likhet med andre kulturinstitusjoner, opplevd et stort paradoks i året som gikk: Tross stengte konsert- og teaterlokaler – eller tidvis saler med begrenset publikum – har flere av dem hatt publikumstall de knapt kunne drømme om.
Les mer
29.01.21
-
Foto: Garo Berberian
Levon Chilingirian blir leder av juryen i årets konkurranse, TICC, for strykekvartett under Trondheim Internasjonale Kammermusikkfestival, 21-25. september. Sist konkurransen var for denne besetningen var i 2017, da Maxwell Quartet vant både konkurransen og publikumsprisen. I 2019, da konkurransen var for klavertrio, vant Mithras Trio.
Les mer
28.01.21
-
Foto: Dansearkivet
Danseren, koreografen og pedagogen Jorunn Kirkenær la danseskoene på hyllen for siste gang 22 januar, 94 år gammel. Ved hennes bortgang har Norge mistet en av de mest betydelige personene innen det norske dansemiljøet. Hennes innsats for å gi unge mennesker innblikk i og kunnskap om hva dans kan være er enorm, og det er få eller ingen som har klart å gjøre det samme. Hun har satt dype spor etter seg.
Les mer
27.01.21
Marcus Paus har gjort inntrykk med sin filmmusikk til filmen Torden. Han ble nylig nominert til den nordiske filmmusikkprisen Harpa, og er nå også nominert til «Årets gjennombrudd» i Movie Music UK Awards 2020, som beskriver Paus og musikken hans slik:
Les mer
27.01.21
-
Foto: David Dawson
Oslo Kammermusikkfestival har de siste par årene fått delvis ny ledelse. Da Arve Tellefsen etter 30 år valgte å trekke seg som kunstnerisk leder, fortsatte hans samarbeidspartner gjennom 23 år, Håvard Gimse. Med seg på laget har han fått noen av våre fremste musikere.
Les mer
26.01.21
-
Foto: Sophie Wolter
Gjennom 25 år har Elbphilharmonie i Hamburg arrangert festivalen Rising Stars. I år må festivalen nødvendigvis foregå digitalt, hvilket vil si at vi alle kan delta som publikum.
Les mer
26.01.21
YouTube-kanalen ClassEx (Classics explained), er blitt en populær inngangsport til klassisk musikk for unge mennesker.
Les mer
25.01.21
-
Foto: Timothy Greenfield-Sanders
Fiolinisten Midori har vært på den internasjonale musikkscenen i 35 år, og 13. januar fikk hun en Lifetime Artistic Achievements-pris i Washington D.C. Selve utdelingen i Kennedy Center er utsatt til 21. mai på grunn av pandemien. Det er 43. gang kunstneriske livsverkpriser utdeles der, og de fire andre mottagerne er: koreograf og skuespiller Debbie Allen, sanger, låtskriver og activist Joan Baez, countrysangeren Garth Brooks (som sang “Amazing Grace” ved presidentinnsettelsen), og skuespilleren Dick van Dyke. Midori er også anerkjent for sine non profit-organisasjoner, som Midori & Friends og MUSIC SHARING. I tillegg til sin karriere som fiolinist, er hun også en av FNs fredsambassadører.
Les mer
22.01.21
-
Johannes Fleischmann
I dag, fredag 22. januar slippes DCD-en EXODUS – The Men who Shaped Hollywood i Wien. Der spiller fiolinisten Johannes Fleischmann fiolinsonatene til Erich Korngold og Eric Zeisl, to wienerkomponister som unnslapp nazismen ved å utvandre til USA like før andre verdenskrig. Der tilpasset begge sitt talent etter Hollywoods behov og ble definerende stemmer i filmmusikkens gullalder.
Les mer
22.01.21
-
Cop. Teatro Municipale i Piacenza
Strømmekanalen OperaStreaming markerer i dag, 22. januar, 700-årsdagen for Dante Alighieris død i 1321 med Puccinis opera Gianni Schicchi fra Teatro Municipale i Piacenza.
Les mer
21.01.21
-
Foto: Erik Berg
Operaen fortsetter å strømme forestillinger på egne nettsider i januar og februar. På programmet står nyproduksjonen av balletten Onegin, solokonserter med Johannes Weisser og Yngve Søberg – og Wagners Tristan og Isolde, 2. akt.
Les mer
20.01.21
Bergen Nasjonale Opera (BNO) lanserer Norges første pek og klikk-spill som på en leken måte viser hvordan en opera blir til.
Les mer
19.01.21
-
Foto: Cathrine Dokken
Hemsingfestivalen i Valdres har vedtatt å utsette årets festival til 8.-10. oktober på grunn av usikkerheten og de strenge restriksjonene rundt covid-19-pandemien. Dette er gjort i samråd med kommuneoverlegen i Nord-Aurdal.
Les mer
19.01.21
-
Foto: Cathrine Dokken
- Jeg elsker Troldhaugen, og hele mitt veivalg tilskriver jeg Grieg og hans musikk, sier pianisten Christian Grøvlen, nytiltrådt som direktør for komponisthjemmene i Bergen.
Les mer
18.01.21
-
Víkingur Ólafsson. Foto: Ari Magg
Bergen Filharmoniske Orkester tilbyr strømmefestivalen Wintermezzo med 16 konserter i løpet av fire uker, mellom 19. januar og 12. februar. Det er et godt tilbud i disse tider, med en så unormal konsertsituasjon. Sesongen er høyst uforutsigelig rundt om i landet, og det er fint med noe å smøre tålmodigheten med.
Les mer
14.01.21
-
Foto: Thomas Rabsch
Sir Simon Rattle er utnevnt til sjefdirigent for Bayerische Rundfunk Orchester og Kor fra sesongen 2023-24. Kontrakten går foreløpig over fem år. Han slutter som musikksjef i London Symphony i 2023, men fortsetter med tittelen Æresdirigent. Rattle har hatt et godt samarbeid med BRD siden 2010, og har gjort en rekke innspillinger med orkesteret, utgitt på deres eget selskap, BR-Klassik. Ved utnevnelsen sa han at det er en ære å etterfølge Mariss Jansons som orkesterets nye sjefdirigent. Jansons, som døde i 2019, kjempet utrettelig for at den bayerske hovedstaden skulle få nytt konserthus, og Sir Simon ser det som en stor oppgave å videreføre Jansons planer. Han er ellers den sjette sjefdirigenten for BRSO som ble grunnlagt i 1949 – de øvrige er Eugen Jochum, Rafael Kubelík, Sir Colin Davis, Lorin Maazel og Mariss Jansons.
Les mer
13.01.21
-
Foto: Cato Lein
Vi har nettopp lagt et forferdelig år bak oss, og til nå ser ikke dette året fantastisk ut heller. Vi forsøker oss likevel på Monty Python-metoden: «Look at the bright side». Den lyse siden for akkurat oss er at nettsiden klassiskmusikk.com fortsatt er i gang. Vi sender en særlig takk til uvanlig positive bidragsytere, støtte fra Norsk Komponistforening og fremtidsrettet innsats fra vår utgiver. Håpet nå er felles for alle: at vaksinen virker, at «alt blir bra», og at hjulene langsomt kan knirke seg i gang igjen over hele spekteret.
Les mer
13.01.21
-
Alfred Brendel. Cop: Gramophone
Gramophone har sluppet to nye podcaster om pianisten Alfred Brendel og slagverkeren Dame Evelyn Glennie.
Les mer
12.01.21
Uten å bagatellisere Covid-19 og året som er gått, velger Norman Lebrecht nå å fokusere på den klassiske musikkens fremtid. Husk når du leser dette at det er store forskjeller mellom Norge, Storbritannia og USA!
Les mer
11.01.21
-
Foto: PR2 Classic
Orchestre symphonique de Montréal (OSM) har ansatt Rafael Payare som sin kommende musikksjef fra sesongen 2022-23 og i minimum fem år fremover. Fra september i år tiltrer han som “påtroppende” – designate conductor. Han overtar etter Kent Nagano som har ledet orkesteret fra 2006 til 2020. Payare er en av de mest prominente og internasjonalt etterspurte dirigentene i sin generasjon i verden. I likhet med sin landsmann Gustavo Dudamel, ble han oppdaget av José Antonio Abreu, grunnleggeren av El Sistema – Venezuelas sagnomsuste musikkutdannelse. Payare spilte først fransk horn, men gikk over til orkesterdirigering i 2004, med Abreu selv som sin lærer. I 2012 vant han Malko-konkurransen for unge dirigenter i Danmark, og kometkarrieren var igang. Siden 2015 har han blant annet vært sjefdirigent ved Castleton-festivalen, grunnlagt av hans mentor, nå avdøde Lorin Maazel. OSM ble grunnlagt i 1934, og leder an i Quebec og Canadas musikkliv.
Les mer
06.01.21
Salieris opera Armida vekkes til live 250 år etter urfremførelsen på Burgtheater i Wien i 1771. Les Talens Lyriques og dirigenten Christophe Rousset står bak innspilling og fremførelser i Wien, Paris og Caen i januar og februar – om pandemien tillater det. Platen ble innspilt i sommer og slippes 21. januar.
Les mer
04.01.21
ISCM (International Society of Contemporary Music) arrangerer hvert år World Music Days. I år finner festivalen sted i Kina, som har delt arrangementet mellom byene Shanghai (17.- 20. september) og Nanning (21.-25. september).
Les mer
22.12.20
-
Foto: KODE Kunstmuseer og komponisthjem
I kveld starter Jul på Troldhaugen, tre gratis livestreams fra Edvard Griegs hjem. Villaen er julepyntet etter historiske bilder, og noen av landets fremste musikere konserterer – digitalt.
Les mer
22.12.20
[Vi er tilbake hos Beethoven. Vi rydder vekk rester av en muggen bursdagskake og noen tomme vinflasker. Men vi har selvfølgelig med en god Riesling.]
Les mer
21.12.20
-
Magnus Staveland. Foto: Anne Valeur
Parkteateret henter opp en gammel tradisjon i Oslo – konserter med klassisk og moderne musikk på søndager kl. 13. Konsertserien Klassisk/Vinter settes i gang 17. januar. Hvorfor så få benytter dette tidspunktet mener arrangøren er en gåte. Mange synes kanskje at konserter må finne sted på hverdager mellom kl. 19 og 22? Er det fordi «nordmenn flest» går tur på søndager, eller fordi man tror alle drar på hytta?
Les mer
21.12.20
-
Foto: Raymond Engmark
Neste års festivalprofil på Nordland Musikkfestuke er tenorsaksofonist og tenorsanger Håkon Kornstad. Han var banebrytende og trendsettende for en hel generasjon unge jazzmusikere med bandene Kornstad Trio og Wibutee på slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Han har hatt kritikerrost duosamarbeid med Sidsel Endresen og Ingebrigt Håker Flaten, og vært sentral i bandene til Anja Garbarek og Bugge Wesseltoft.
Les mer
18.12.20
Beethoven har fortsatt bursdag. Her glir dagene over i hverandre. Det er mer kake igjen, og vi har kjøpt en ny flaske Tokayer.
Les mer
18.12.20
-
Foto: Tale Hednes / Dansens Hus
Digital suksess for Jo Strømgren Kompani
Som respons på covid-19 utviklet Jo Strømgren Kompani konseptet Corona Sessions og laget en serie med kunstfilmer som er blitt publisert ukentlig siden premieren i april. Hver film består av håndplukkete kunstnere som aldri har improvisert sammen før. Kunstnerne har scenografi, kostymer, lys og rekvisitter til rådighet – resten er opp til dem selv.
Les mer
17.12.20
-
Backstage utescenen på Folkemuseet 1950. Foto: Kjølaas / BONO
Bøker om dansere og dans utgis sjelden på norsk. Leserkretsen i vårt lille land er ikke av de største. Derfor er det en glede å sette lys på den siste utkomne i rekken, nemlig Truuk Doyers Labile balanser. Den nederlandske danseren kom til Norge i 1949, og hun skrev ned små betraktninger om livet og dansen fra hun kom til landet.
Les mer