Britannia i Sandefjord
Hele 38 artister samles til Fjord Classics 2024, og 2.-6. juli skal de musisere med Britannia som tema.
Til sammen blir det 14 konserter i Sandefjord, fordelt mellom Sandefjord kunst- og kulturkirke, Sandefjord Kurbad, Harmonie arena og avslutningsvis en utekonsert på Preståsen, et av de fineste utsiktspunktene i Sandefjord, lørdag 6. juli.
På programmet står blant annet Georg Friedrich Händels Water Music, første gang fremført på Themsen, der 50 musikere fulgte kong George I på seilas fra Whitehall Palace til Chelsea. Elven var full av båter med skue- og ikke minst lyttelystne londonere. Selv om Sandefjord også har livlig sjø- og båtliv, holder festivalen konserten innendørs denne gangen.
Peter Maxwell Davies’ 8 Songs for a Mad King er et teatralsk stykke kammermusikk, eller kanskje heller et musikalsk absurd drama som skildrer George IIIs vei inn i galskapen. Nils Harald Sødal vil gestalte den tragikomiske skikkelsen. Kongehuset er uten tvil sentralt i briters bevissthet og har gitt mange føringer for musikk- og kunstliv.
Årets festival begynner og slutter med Britten, først en liten antydning, en hornlokk, og så avsluttes det med hans poetiske Serenade for tenor, horn og strykere. Ian Bostridge synger tenorpartiet, Frank Lloyd tar hånd om hornpartiet, og bak sitter Fjord Classics’ unge strykeorkester, Fjord Festival Strings under sin leder Cam Kjøll.
Hav og vann
Også en av dagens betydningsfulle komponister er representert. Under årets festival skal blir britiske Thomas Adés’ strykekvartett Arcadiana fremført av den nydannede Cordi String Quartet, nok et friskt tilskudd til den rike kvartettfloraen i Norge. Adés’ kvartett tar også for seg temaer knyttet til hav og vann.
Den italienske pianisten Saskia Giorgini vil også presentere musikk av Adés, samt et fargerikt og virtuost klaverrepertoar som spenner fra Richard Strauss til Debussy.
Solo og avskjed
Kathryn Stott, som tidligere var kunstnerisk leder for Fjord Classics, vender tilbake i sin avskjedssesong som konsertpianist. I tillegg til å spille mye kammermusikk, inkludert et firehendig stykke med sin student fra Norges musikkhøgskole, Martim Almeida, vil hun ha et soloprogram hun har kalt Postcards, en oppsummering av klaverrepertoar som har stått henne nær gjennom et aktivt musikerliv.
Eirik Stømner, fremadstormende norsk pianist, er med også i år. Under fjorårets festival spilte han Hindemiths store klaververk Ludus Tonalis. I år skal han blant annet spille George Crumbs Hvalenes sang, et verk som skulle høre hjemme i Sandefjord. Her blir det maskespill, lyseffekter og klanger fra havdypet sammen med blant andre Ingrid Ose, nyansatt solofløytist i Kristiansand Symfoniorkester.
Sangsyklus
Edward Elgar blir å høre på avslutningskonserten med sin landlige, drømmende og flyktige Strykerserenade, og sangsyklusen Sea Pictures, som blir sunget av Cecilia Lund Tomter. Hun er for tiden tilknyttet operaen i København. Festival-publikumet får også oppleve to av de fremste strykerne i vår tid, Alexandra Conunova og Andreas Brantelid.