Christian Grøvlen. Foto: Cathrine Dokken
Christian Grøvlen. Foto: Cathrine Dokken

Christian Grøvlen direktør på Troldhaugen

Christian Grøvlen ble i går utnevnt til direktør ved alle de tre komponisthjemmene i Bergen, Griegs Troldhaugen, Ole Bulls Lysøen og Harald Sæveruds Siljustøl. De tre museene ligger i dag under KODE, som bestyrer flere kunstmuseer i Bergen. Han overtar stillingen etter Sigurd Sverdrup Sandmo, som ble sjef for De kongelige samlinger på Slottet i mai i fjor.

Christian Grøvlen er en av landets fremste pianister og har virket som solist og kammermusiker gjennom mange år. Han er født og oppvokst i Bergen, begynte å spille piano som femåring og hadde allerede som 16-åring sin første opptreden på Troldhaugen. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Han har gitt konserter både i inn- og utland, også på Festspillene i Bergen. Han har vært solist med blant andre Kringkastingsorkesteret og Operaorkesteret i Oslo, og er en ettertraktet akkompagnatør. For sin pianistiske virksomhet har Grøvlen mottatt Robert Levins Pianistpris, Statens Kunstnerstipend og Léonie Sonning Talentpris i Danmark. Det siste året har han vært kunstnerisk leder for konsertserien Ferd i Caféteateret i Oslo.

- Jeg har et bankende hjerte for komponisthjemmene, og på Troldhaugen har jeg hatt noen av mine viktigste kunstneriske opplevelser både som utøver og som tilhører. Å få lov til å være med å forme komponisthjemmene og forvalte arven etter Bull, Grieg og Sæverud er en stor glede og en ære for meg. I det kunstneriske programmet ønsker jeg å feire musikken og livet til de tre komponistene, samtidig som vi skal trekke de store linjene. Jeg kan også si at jeg kommer til å styrke arbeidet mot barn og unge. Min egen interesse og kjærlighet for musikken ble vekket i barneårene i møte med Griegs musikk, så jeg vet hvor viktig det er å krøkes tidlig, sier Grøvlen.

Grøvlen tiltrer stillingen 1. desember.Nyheter