Karita Mattila. Foto: Marcia Rosengard

Covid fan tutte i Finland

Karita Mattila. Foto: Marcia Rosengard
Karita Mattila. Foto: Marcia Rosengard

Covid fan tutte i Finland

Finlands Nasjonalopera og Ballet er forberedt på mulige begrensninger når det gjelder antall mennesker som kan være tilstede samtidig på noe arrangement til høsten.

Det fører til en rekke endringer i sesongen 2020-21. Høstens første opera er Covid fan tutte, med sopranen Karita Mattila og dirigenten Esa-Pekka Salonen. Den nye og aktuelle librettoen til Mozarts Così fan tutte skrives av Minna Lindgren, som vil kombinere elementer av politisk satire og reality shows. Premieren finner sted i slutten av august. Regien er ved Jussi Nikkilä, og øvrige hovedroller er besatt med Miina-Liisa Värelä, Tommi Hakala, Johanna Rusanen, Tuomas Katajala og Waltteri Torikka.

– Vi fikk en sjelden anledning til å samle et så fantastisk team på kort varsel, fordi kunstnere flest sitter hjemme og venter på lov til å gjenoppta arbeidet. Denne ideen var som en champagneflaske hvor korken plutselig spretter opp. Alle hoppet umiddelbart og entusiastisk om bord i dette sprø prosjektet som tar for seg erfaringer vi alle har delt i disse absurde tidene, sier kunstnerisk leder for operaen, Lilli Paasikivi.

Kaija Saariaho og Sofi Oksanens nye opera Innocence kommer ikke på spilleplanen i januar 2021 som planlagt, men forhåpentlig i løpet av året. Uroppførelsen i Aix-en-Provence i juli er avlyst på grunn av koronavirus-pandemien. I stedet settes Wagners Valkyrjen opp, dirigert av Susanna Mälkki.Artikler