Ingrid Lorentzen og Randi Stene. Foto: Erik Berg.
Ingrid Lorentzen og Randi Stene. Foto: Erik Berg.

Den Norske Opera & Ballett til høsten

The Metropolitan Opera i New York holder lukket ut året, men Den Norske Opera & Ballett presenterer covid-19-tilpassede forestillinger utover sommeren og høsten. Vanligvis planlegges institusjonens repertoar flere år frem i tid. Programmet som nå lanseres er kommet i stand på noen få måneder og går foreløpig fra august til et stykke ut i oktober, enten innendørs med 200 mennesker i salen eller under åpen himmel. Resten av 2020/21-sesongen er fortsatt under planlegging på grunn av usikkerheten som følger av pandemien, og kunngjøres utover sommeren.

– Det er en milepæl at vi kan invitere publikum tilbake til store opera- og ballettopplevelser. Ut av alle begrensningene som pandemien medfører, kommer også nye forestillinger og formater, sier påtroppende operasjef Randi Stene og ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Fra stor Wagner til opera for de små
DNO&B åpner sesongen med verdens mest kjente opera: Bizets Carmen som scenisk konsert, i regi av Natascha Metherell og under Cathrine Winnes’ musikalske ledelse. Deretter følger koronavennlige konsertfremføringer av Wagners Valkyren (1. akt) fra Nibelungenringen og Suor Angelica av Puccini, dirigert av henholdsvis Patrik Ringborg og Eivind Gullberg Jensen. For de aller minste spilles de nyskrevne babyoperaene Orfeus’ trøst og Amors varme, og for de litt eldre barna blir det gjensyn med den prisvinnende Purriot og den forsvunne bronsehesten.

Dans i det fri og spesialversjon av Hamlet-forestilling
For første gang inviterer Nasjonalballetten til forestillinger på Linderud gård i Groruddalen. Med trærne som kulisser danses nyskapte verk av Anaïs Touret og Kaloyan Boyadjiev, og utdrag fra Giselle og Sylfiden. Huskoreograf Alan Lucien Øyen lager en spesialversjon av The Hamlet Complex – i en blanding av dans, teater og film. På Scene 2 kommer nyskapte verk av Simone Grøtte, Samantha Lynch og Whitney Jensen i Kammerdans, som er et samarbeid med Oslo Kammermusikkfestival. Med Feast during a plague spør Operaorkestret hvordan musikk har skildret samfunn i unntakstilstand. I tillegg lanseres en ny Klaverserie som vil fortsette utover sesongen, og Ultima, Oslo Kammerakademi, og Operahøgskolen gjester Scene 2.Artikler