Denne uken heier vi på…
… RingsakerOperaen, som førstkommende søndag gjør sitt tredje forsøk på å få fremført Franz Schuberts Vinterreise med bass-barytonen Håvard Stensvold og pianisten Lina Braaten. Mens store kulturinstitusjoner strever med stengte teatre og saler og får en del omtale i de store mediene, kan det være interessant med en situasjonsrapport fra liten kulturinstitusjon i Innlandet.
Noen lesere vil kanskje erindre vår beskrivelse av hvordan RingsakerOperaen hadde planlagt sin Operafest 2020 som en korona-fleksibel festival med arrangementer fra opptil 200 tilhørere til 1 utøver for 1 tilhører! Stensvold og Braaten skulle 12. november fremført Die Winterreise i Stensvolds norske gjendiktning i teatersalen i Brumunddal. Dette var et av flere arrangementer som skulle erstatte den planlagte oppsetningen av Webers opera Jegerbruden, som måtte utsettes til neste år. Så kom koronabølge 2 for fullt, og konserten ble avlyst på tre dagers varsel.
Andre forsøk skulle foregå i Moelv kulturhus 7. februar. Den ble avlyst på en ukes varsel blant annet på grunn av reiserestiksjonene da de mutante utbruddene inntraff. Tredje forsøk skulle skje i Kulturhuset i Brumunddal 28. februar – som plutselig skulle brukes til massevaksinasjon. Konserten måtte derfor flyttes til Prøysenhuset – også det på en ukes varsel. I skrivende stund vet ikke operasjef Kari Elisabet Bekken hvilket antall smittevernbestemmelsene tillater plass for. Foreløpig har hun bare lagt ut 30 billetter for salg – inntil hun får reist dit selv og undersøkt. Det må hun vente med til hun har ferdigstilt sin søknad om driftsstøtte til departementet, som må være inne førstkommende mandag. Noen stor forsamling kan hun neppe regne med; publikum skal jo unngå å krysse kommunegrensene.
Men Bekken gir ikke opp:
- Vi har hele tiden prøvd å tenke «hurra for det vi får til» og ikke bli (for) oppgitt over alle hindre som dukker opp. Til Operafesten hadde vi planlagt over 60 aktiviteter, vi gjennomførte 12… Vi skal også tilrettelegge for sikker aktivitet for alle de frivillige, som utgjør selve kjernen i RingsakerOperaen. En annen viktig og vanskelig sak er kontrakter. Hvordan sikre både frilansere og oss som oppdragsgiver? I fjor betalte vi fulle honorarer for alle kontrakter. Vi påberopte oss ikke «force majeure». Et prosjekt prøvde vi to ganger, betalte fullt honorar begge ganger, uten at det ble servert en tone til noe publikum. Nå er det ikke «force majeure» lengre; alle vet at det er pandemi. Så nå bruker vi «trappetrinnskontrakter» med datoer for eventuell avlysning/utsettelse som bestemmende for prosent-honorar, samt intensjon om å finne ny dato og hva som gjelder for honorar da, sier Bekken, og uttrykker engstelse for en viss kollisjonsfare når alle disse utsettelsene skal settes ut i livet.