Don Quixote og barberen i Opera Nordfjords oppsetning av Mannen frå La Mancha. Foto: Øystein Torheim.
Don Quixote og barberen i Opera Nordfjords oppsetning av Mannen frå La Mancha. Foto: Øystein Torheim.

Don Quixote i Nordfjordeid

Årets musikal i Opera Nordfjord er Mannen frå La Mancha – historien om «ridderen av den brukne lanse», Miguel de Cervantes udødelige Don Quixote. Musikalen fra 1965, med manus av Dale Wasserman, musikk av Mitch Leigh og sangtekster av Joe Darion, ble en stor Broadwaysuksess med 2328 fremførelser og fem Tony Awards. På Det Norske Teatret fikk den også stor suksess i 1970, med Lasse Kolstad som Don Quixote. I Nordfjord, som så langt det går pleier å fremføre sine oppsetninger på nynorsk, benyttes Hartvig Kirans oversettelse fra den gang.

Handlingen starter med at den gamle Cervantes sitter i fengsel og venter på rettergang i inkvisisjonen. For å redde manuskriptet til romanen Don Quixote fra sine farlige medfanger, velger han han å underholde dem. Cervantes og hans tro tjener forvandler seg for øynene deres til Don Quixote og Sancho Panza.

Musikalen har premiere 30. september og blir spilt frem til 10. oktober, med alle nødvendige koronatilpasninger i salen. Solistlaget spenner fra etablerte operasolister til nyutklekkede talenter: Som Don Quixote gjester barytonen Espen Langvik, tidligere solist i Nasjonaloperaen og nå operasjef i Arktisk Filharmoni. Hans tro tjener Sancho Panza spilles av Jan Erik Fillan, mens Eli Kristin Hanssveen spiller Aldonza. I andre roller finner man sangere fra regionen: Trond Gudevold, Eirik Risholm Velle, Erlend Tvinnereim, Eivind Kandal og Elisabeth Gimmestad, samt to nyutdannede musikalartister fra Nordfjordeid: Simon Standal Pavelich og Asbjørn Hagen.

Regissør Aksel-Otto Bull sier blant annet følgende om oppsetningen:

Rammen for handlingen er lagt til det mest kyniske samfunnet; i et primitivt fengsel. Der gjelder den sterkestes rett, og idealene er basert på egoisme og ikke det som gagner fellesskapet eller de som blir holdt utenfor. Samfunn med paralleller til dette vokser frem i vår tid. Det blir stadig mindre plass til det som favner flere, mens det som setter egoismen og kynismen i høysetet brer om seg. Don Quijote har mål for sitt liv som går langt over dette. Hans motto er blant annet: «Ver rettvis mot alle menn! Ver riddarleg mot alle kvinner! Lev i visjonen som kallar på stor dåd!» Han sier også: «Kall ingenting ditt eige, utan di sjel! Elsk, ikke det du er, men det du kan bli! Jag ikkje etter gleda, det kunne hende deg at du reid forbi henne!» Jeg synes dette er ord til ettertanke, selv om de er sagt av en ridder fra fordums tid. Dette får meg til å tenke i mitt eget liv. Nå er mannen fra La Mancha her i Nordfjordeid; døm selv!



Artikler