Therese Birkelund Ulvo med diplom og trofé. Foto: Kristian Dugstad/TONO
Therese Birkelund Ulvo med diplom og trofé. Foto: Kristian Dugstad/TONO

EDVARD-prisen til Therese Birkelund Ulvo

Therese Birkelund Ulvo er tildelt TONOs EDVARD-pris 2020 i kategorien «Samtid» for verket In the Cage. Prisoverrekkelsen kom som en overraskelse sist lørdag under et intervjuopptak utendørs i Oslo til P2-programmet NRK Spillerom som ble sendt dagen etter.

- ­­ Det var veldig overraskende og veldig uventet. Det var utrolig hyggelig bare å være nominert med veldig fine mednominerte. Det er en stor ære, sa Birkelund Ulvo da hun fikk prisen.

Juryens begrunnelse var følgende:
«In the Cage» er en del av Therese Birkelund Ulvos høyttalerverk «13 Ways to Tame a Beast». Verket er en installasjon og oppføres i form av seks lydstasjoner, eller «verdener inni universet», slik Ulvo beskriver det selv. Satsen, stasjonen, verket eller verdenen «In the Cage» er et nyansert, sakteoppbyggende tonedikt, som utforsker orkesterets lydlige potensiale i tid og rom. Ulvo har bokstavelig talt revet fra hverandre orkesterbesetningen og har med «13 Ways to Tame a Beast» skapt en 32-kanals lydinstallasjon. I «In the Cage» gjenoppbygger hun forsiktig orkesteret i en konsentrert og kondensert form. Ved hjelp av lydlige byggesteiner skaper hun en spenning og et opphold i tid og rom.

In the Cage ble også utarbeidet til et orkesterverk som ble urfremført under Oslo-Filharmoniens 100-årsjubileumskonsert 27. september i fjor, dirigert av Vasily Petrenko.

EDVARD-prisen har årlig vært delt ut av TONO siden 1998. Prisen deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Fagjuryen som utpeker vinnerne har i år bestått av representanter for Norsk Komponistforening, NOPA, representanter for TONO-medlemmer uten foreningstilhørighet og Norsk Musikkforleggerforening.

Prisen består av kr 50.000 samt et trofé og et diplom utformet av Magne Furuholmen.Artikler