En komplett gregoriansk app

Neumz er tittelen på den komplette katalogen over gregoriansk sang, synkront presentert i innspillinger, notasjon og oversettelser. Web-appen ble lansert nå i pinsen, mens iOS og Android-apper kommer til høsten.

 Neumz er det største innspillingsprosjektet noensinde: den komplette samlingen av gregoriansk sang er et resultat av langvarig samarbeid med Benediktiner-nonnene i klosteret Notre-Dame de Fidélité Jouques i Provence. Det er et resultat av tre år med innspillinger og omfatter tusenvis av stykker som tilsvarer mer enn 7000 CD’er. Hver sang er synkronisert med neumer (gregoriansk noteskrift), den latinske teksten og oversettelse til brukerens eget språk. Innholdet i psaltere (tekster fra Salmenes bok), bibeltekster for hele året, antifoner (vekselsanger), responsorier (svarsanger) og Graduale (Davidssalmer) er samlet i det som er blitt det 21. århundres Liber Digitalis.

Appen kan prøves ut gratis i år så lenge sanger legges inn i databasen. Etter det vil den være fri på en avgrenset «radio-måte», som tillater brukerne å lytte til sangene i sanntid. Deretter vil avspilling på etterspørsel begrenses til det Neumz’ abonnenter. Men i prøveperioden er alle interesserte velkommen til å prøve ut appen, og ta stilling til om de ønsker å bli abonnent og foreta en early-bird-bestilling til redusert pris.

Neumz kommer også til å bli en viktig kilde for akademikere som ønsker å utforske det gregorianske repertoaret og den liturgiske kalender. Den tilbyr mange førstegangsinnspillinger og fører sammen sang, notasjon, språk og struktur på ett sted i en brukervennlig app.

Bak Neumz står Odradek Records i samarbeid med Manuel Alberto Díaz-Blanco, professor i spansk filologi og en ivrig kjenner av liturgi og innspillinger av gregoriansk sang, og Dominique Crochu, middelalderforsker, stipendiat i liturgikk og med-grunnlegger av nettverket Musique Médiévale.

Prosjektet har egen YouTube-kanal.Nyheter