Bergen Filharmoniske Orkester i hjemlige trakter. Foto: Oddleiv Apneseth
Bergen Filharmoniske Orkester i hjemlige trakter. Foto: Oddleiv Apneseth

Festivalsommer for Bergen Filharmoniske Orkester

Bergen Filharmoniske Orkester hviler ikke på laurbærene. Spillegleden – og reiselysten – er stor etter mange avlysninger de to siste årene. Derfor legger orkesteret de neste månedene ut på tur med strålende solister i det de selv kaller Festivalsommer.

Polen
Allerede førstkommende helg drar orkesteret med sjefdirigent Edward Gardner til Festival Katowice Culture Nature i Polen. Der spiller de lørdag og søndag, med Leif Ove Andsnes og Ragnhild Hemsing som solister. På det første programmet står John Adams: Short Ride in a Fast Machine, Robert Schumann: Klaverkonsert i a-moll med Andsnes som solist, og Carl Nielsen: Symfoni nr. 4, Det uutslukkelige. Det andre programmet har Geirr Tveitts Tri fjordar, konsert for hardingfele og orkester som hovedverk med Ragnhild Hemsing som solist. I tillegg fremfører orkesteret Zygmunt Noskowskis symfoniske dikt Steppen og Claude Debussys La mer.

Bergen og Hardanger
Deretter bære det hjem til et feststemt Bergen der orkesteret skal delta på tre produksjoner under Festspillene, deriblant Richard Strauss’ opera Salome og avslutningskonserten. Der er Paul Lewis solist i Griegs a-moll konsert. I tillegg deltar Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester på Festspillenes åpningsseremoni. Like etter Festspillene i Bergen tar orkesteret turen til Norheimsund for å spille på Hardingtonars åpningskonsert, 10.juni i Norheimsund idrettshall. Der er James Ehnes solist i Carl Nielsens Fiolinkonsert. I tillegg spiller de musikk av Geirr Tveitt og Igor Stravinsky.

Edinburgh, København, Wiesbaden og Bremen
Etter noen ukers sommerferie er det klart for nye festivaler. Først gjenvisitt til Edinburgh International Festival med to konserter – den ene viet Strauss’ opera Salome og den andre med Víkingur Ólafsson som solist i Robert Schumanns klaverkonsert. Etter Edinburgh bærer det direkte til Tivoli i København og serien SommerKlassisk. Der blir også Ólafsson med som solist i Schumanns a-mollkonsert. Deretter går turen til Wiesbaden og Rheingau MusikFestival, fortsatt med Vikingur Ólafsson som solist. Men der er det Edvard Griegs a-moll som står på programmet. De to siste konsertene før retur Bergen finner sted på Musikfest Bremen 20. august, også der med Ólafsson som Grieg-solist.Nyheter