Carte Blanche stiller med danseforestillingen "mellomland" på Festspillene i 2022. Foto: Sjur Pollen
Carte Blanche stiller med danseforestillingen "mellomland" på Festspillene i 2022. Foto: Sjur Pollen

Festspillene i Bergen klar for 70-årsfeiring

Neste utgave av Festspillene i Bergen er de 70. i rekken og nå er store deler av programmet for 2022 lansert. Festivalen varer fra 25. mai til 8. juni. 

- Det er ganske utrolig å tenke på at Festspillene har vært en sentral del av norsk kulturliv siden midten av forrige århundre. Vi ser frem til å feire en meget vital 70-åring til våren, sier Nina Skage, fungerende daglig leder for Festspillene i Bergen.

Festivalen åpner i Grieghallen med urpremieren på den symfoniske utgaven av Taylor Macs forestilling A 24-decade history of popular music, sammen med Bergen-Filharmonien.

Av de klassiske høydepunktene kan nevnes en konsert med Lise Davidsen og Leif Ove Andsnes. Sistnevnte skal også lede det årlige bergenske sjansespillet, en utendørs åpningsseremoni, og ha konsert sammen med den kanadiske pianisten Marc-André Hamelin. I 2022 er Griegs a-moll-konsert tilbake på avslutningskonserten, denne gang med Paul Lewis som solist. På samme program står en urfremførelse av den Pulitzerpris-vinnende komponisten Caroline Shaw med hennes egen vokalgruppe Roomful of Teeth og Stravinskys Vårofferet. Festspillene byr også på Carte Blanches urpremiere på dobbeltforestillingen mellomland.

- Tema for årets festspill er «essens». Da de første Festspillene i Bergen ble arrangert i 1953, sto det å bygge broer mellom land og mennesker etter krigen sentralt. Å skape originale koblinger, se gamle verk på nye måter og få mennesker bak, på og foran scenen til å snakke med hverandre, har vært noe av essensen og ideen bak Festspillene helt siden starten, sier programsjef Tonje E. Peersen.

For mer informasjon og ytterligere programavsløringer, følg med HER.Nyheter