Melissa Baug, Cecilia Lund Tomter, Kristoffer Töyrä og Endre Aaberge Dahl er årets vinnere av GC Rieber Fondenes sangstipend. Foto: BNO
Melissa Baug, Cecilia Lund Tomter, Kristoffer Töyrä og Endre Aaberge Dahl er årets vinnere av GC Rieber Fondenes sangstipend. Foto: BNO

GC Rieber Fondenes stipend for 2024 til fire sangtalent

Sommerakademiet Opera ved fjorden ble avsluttet med utdeling av GC Rieber Fondenes sangstipend til fire unge sangere for videre utvikling av deres sangtalent.


Red.


I kjølvannet av Lise Davidsens enorme suksess som internasjonal operasanger er det nå en skog av nye talenter innen operasang i Norge. Fruktene av dette kunne publikum oppleve i årets utgave av Opera ved fjorden. 

Hele 22 sangere deltok i årets akademi, og juryen i GC Rieber Fondenes sangstipend valgte i år å dele stipendsummen på 250 000 kroner på fire sangere. 

- Det er ekstra morsomt å kunne tildele stipend til fire ulike stemmefag i år, forteller operasjef Eivind Gullberg Jensen.   

GC Rieber Fondene ønsker å støtte den videre utviklingen for unge sangere med hovedvekt fra Bergen og Vestlandet, og to av sangtalentene som utmerket seg i årets akademi var tenoren Endre Aaberge Dahl fra Sogndal og sopranen Melissa Baug fra Radøy. I tillegg tildeles stipend også til de to talentene Cecilia Lund-Tomter (mezzosopran) og Kristoffer Töyrä (bass-baryton).  
 
Endre Aaberge Dahl tildeles hovedstipendet på 100 000 norske kroner 
Aaberge Dahl er et enormt tenortalent som fremstilte rollen Mime i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang han Rodolfo's arie fra La Bohème under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.  

Endre Aaberge Dahl er tenor og kommer fra Sogndal. Han har bachelor i klassisk sang fra NTNU institutt for musikk i Trondheim, og master i opera fra Kunsthøgskolen i Oslo, samt Scuola di musica di Fiesole i Firenze. Våren 2025 debuterer han som Tamino i Tryllefløyten på Folkoperan i Stockholm.

Melissa Baug tildeles stipend på 50 000 norske kroner

Melissa Baug blir beskrevet som en sopran med en veldig vakker og fargerik stemme. Hun fremstilte rollen Freia i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang hun Mimìs arie fra La bohème under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.

Melissa er fra Radøy i Alver. I 2018 fullførte hun sin bachelorgrad ved Griegakademiet i Bergen, under veiledning av professor Hilde Haraldsen Sveen. Deretter flyttet hun til København for å ta sin mastergrad ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og i 2022 fullførte hun sin andre mastergrad ved Det Kongelige Operaakademi i København, alle fire årene under veiledning av professor Helene Gjerris. 

Cecilia Lund Tomter tildeles stipend på 50 000 norske kroner

Cecilia Lund Tomter er en mezzosopran fra Oslo som blir beskrevet som et så stort “Wagner-talent” at hun skal delta på mesterklasser under årets Festspillene i Bayreuth. Hun fremstilte rollen som Fricka i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang hun arien "Amour! Viens aider ma faiblesse" fra Samson et Dalila av Saint-Saëns under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.  
 
Hun har studert på Norges musikkhøgskole og operaakademiet i København, der hun gjorde sin debut på Det Kongelige Teater i 2022 i en prisvinnende produksjon av Wagners Valkyrien.  

Kristoffer Töyrä tildeles stipend på 50 000 norske kroner. 
Kristoffer Töyrä er en bass-baryton fra Tornedalen i Sverige som blir beskrevet som et helt eksepsjonelt talent. Den legendariske Wagner-sangeren Albert Dohmen fortalte under Opera ved fjorden sommerakademi at Töyrä er et større talent enn han selv var på samme alder (29 år). Han fremstilte rollen som Wotan i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang han arien "Vecchia zimarra" fra La bohème under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.  

Kristoffer Töyrä har sin utdannelse fra Folkhögskolan i Framnäs og ved Musikkakademiet i Piteå.

Opera ved fjorden er Bergen Nasjonale Operas sommerakademi som retter seg mot unge sangere, instrumentalister, dirigenter og repetitører som er under utdanning. I en intensiv uke får studentene arbeide med dyktige pedagoger, mentorer, orkestermusikere og dirigenter – alle med erfaring fra store operahus eller symfoniorkester verden over. Akademiet er støttet av Grieg Foundation, Talent Norge, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebankstiftelsen Sparebanken Vest og GC Rieber fondene. Nyheter