Vakre Kongsberg Kirke med sitt Glogerorgel er utgangspunkt for Glogerfestspillene. Foto: Vidar Skaar Borgersen
Vakre Kongsberg Kirke med sitt Glogerorgel er utgangspunkt for Glogerfestspillene. Foto: Vidar Skaar Borgersen

Glogerfestspillene feirer 20-års jubileum

Når Glogerfestspillene ønsker velkommen til åpningskonsert i Kongsberg kirke onsdag kveld 26.januar, markerer de samtidig sitt 20-års jubileum.

Festspillene ble etablert av kantor i Kongsberg kirke, Reidar Hauge. Navnet Glogerfestspillene stammer fra den tyske orgelbyggeren Gottfried Heinrich Gloger, som bygget det unike Glogerorgelet for Kongsberg kirke i perioden 1760-1765. Orgelet har hele tiden spilt en vesentlig rolle i festspillprogrammet. 

Olivier Latry.
Foto: William Beaucardet,La Dolce Volta

Orgelet
I år er åpningskonserten i sin helhet viet dette praktinstrumentet.  Organist fra Notre Dame-katedralen i Paris, Olivier Latry, inntar galleriets orgelkrakk. Festprogrammet vil kretse rundt Johan Sebastian Bach, nyere komponister som Thierry Eschaich og improvisasjoner av Latry selv. 

- Orgelet er selve hjertet i festspillene og pusten i kirken, sier kunstnerisk leder Isa Katharina Gericke i en pressemelding.

Hun er takknemlig for at Lars Saabye Christensen vil fremføre en prolog som leder publikum inn i musikken denne kvelden. 

Bestillingsverk
Selve jubileumskonserten finner sted torsdag. Til den har Nils Henrik Asheim skrevet bestillingsverket Weightless Gold som urfremføres denne kvelden. 

- Jubileumskonserten vil gi en smakebit fra mange av årets flotte glogerartister, opplyser Marit Lund Bjørnsen, vikarierende daglig leder for festspillene.

 Også TrondheimSolistene, Nordic Voices, Daniel Herskedal, Eirik Raude og Latry musiserer i kirken.

- I tillegg til å feire gjensynsgleden og jubileet, møtes vi også med vissheten om at musikkens urkraft ligger fast; den som sier noe om vår opprinnelse, om hvor vi er, og hvor vi skal, sier Isa Katharina Gericke. 

Hun skal selv fremføre en hyllest til kunsten og kjærligheten under jubileumskonserten sammen med Sveinung Bjelland. Han var med på å starte de første Glogerfestspillene. 

Festkonsert
I anledning jubileet blir det festkonsert i Kongsberg Musikkteater fredag i festspilluken. TrondheimSolistene vil tolke Carl Nilsens Suite for strykere, og de vil også̊ være medspillere for klaversolist Sveinung Bjelland og Herborg Kråkevik. Sistnevnte fremfører et program som strekker seg fra Haugtussa til Piaf. 

Årets kammerkonsert står i romantikkens tegn når festspillene får besøk av strykekvartetten Opus13 som består av Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Michael Grolid og Daniel Thorell. 

- Kammerkonserten er en av de mest populære konsertene under festspillene. Den blir alltid tidlig utsolgt. Av hensynet til smittevern er denne i år flyttet fra Bergseminaret til Kongsberg kirke, opplyser Lund Bjørnsen.

 - Når vi først måtte flytte konserten til et større konsertlokale, gir dette også flere mulighet til å få høre Opus13 og Sveinung Bjelland tolke noen av romantikkens mestere i kirken lørdag ettermiddag, avslutter hun.

Daniel Herskedal er blant årets festivalmusikere. Foto: Knut Aaser

 Nyheter