Foto : Dreyer
Foto : Dreyer

Gratulerer med dagen Pål Eide!

Pianisten Pål Eide fyller 50 i dag. Har en født i Bergen, men flyttet i 1990 til København for å studere ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Etter en sensasjonell debut fra solistklassen der, gikk veien videre til Tjaikovskij-Konservatoriet i Moskva – og derfra hjem igjen til Bergen for studier med Jiri Hlinka. Hans karriere har i hovedsak utspilt seg i Danmark, der han har bodd i mange år. Eides internasjonale gjennombrudd kom med CD-en Grey Clouds med verker av Liszt, Ravel, Debussy og Stravinsky, som oppnådde toppkritikk i en rekke musikkmagasiner verden over.

I fjor spilte han inn CD-en Pictures på Edvard Griegs flygel i villaen på Troldhaugen. Flere vil kanskje forbinde ham med maratonsendingen Grieg minutt for minutt derfra for to år siden. I august i år er han invitert tilbake dit i serien «ukens pianist». Hvordan det – og den planlagte fremførelsen av Griegs a-mollkonsert med Bergens-Filharmonien – lar seg gjennomføre gjenstår å se. Vi ønsker uansett til lykke med dagen.Nyheter