Dagens jubilant. Foto: Bård Gundersen
Dagens jubilant. Foto: Bård Gundersen

Gratulerer med dagen, Grete Pedersen!

I dag gratulerer vi Norges kordirigent nr. 1, Grete Pedersen, med 60-årsdagen.

Hun er en institusjon i norsk korverden. Gjennom 30 år har hun dirigert Det Norske Solistkor opp til et internasjonalt toppnivå, med en rekke kritikerroste konserter og innspillinger. Vi viser til vår seneste anmeldelse, der vår anmelder ga koret og Pedersen toppscore på platen Lament. I 2018 ble hun og koret tildelt en Diapason d’or (årets beste korinnspilling i det franske magasinet Diapason) for sin innspilling av Bachs motetter.

Pedersen startet et annet elitekor, Oslo Kammerkor i 1984, og hun dirigerte det frem til 2004. Hun er professor ved Norges musikkhøgskole, der hun selv tok sin diplomeksamen i 1988, og har utdannet en hel generasjon norske kordirigenter. Som frilansdirigent har hun stadig oppgaver med profesjonelle kor rundt om i Europa, som Radiokören i Stockholm, BBC Singers og Nederlands radiokor. Hun har også vært gjestedirigent i Det Norske Kammerorkester og Kringkastingsorkesteret i verker for kor og orkester, en kombinasjon hun selv setter stor pris på å arbeide med.

Grete Pedersen har mottatt Kritikerprisen for musikk i 2010, Telenors kulturpris i 2017 og Lindemanprisen i 2019. I 2019 ble hun også utnevnt til Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Til alt overmål har hun vært en treffsikker fotballspiller med både en finale i Norgesmesterskapet og tre scoringer i løpet av ni landskamper på Norges kvinnelandslag!

Jubileum er Grete Pedersen ikke alene om i disse dager: Solistkoret har 70-årsjubileum og inviterer i den anledning til en «minnekonkurranse» der premien er konsertbilletter. Frist 4. oktober – og informasjon finner du her.

 Artikler