Herman Friele. Foto: Monika Kolstad
Herman Friele. Foto: Monika Kolstad

Herman Friele i Den Glade Enke 2.0

Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, har takket ja til en rolle når forestillingen Den glade enke 2.0 settes opp i Grieghallen 26. mars til 1. april. 

- Karakteren Herman Friele skal spille er en kjent og vellykket forretningsmann, sånn sett ikke veldig ulikt Friele selv, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen, som legger til: - Her stopper også likheten, for mens Friele har forvaltet en århundrelang kaffetradisjon og vært en populær ordfører i Bergen, vil han her fremstille en som har slått seg opp innen svineproduksjon i Trøndelag.

Opprinnelig er handlingen i Den glade enke lagt til ambassademiljøet i Paris rundt 1905. I den nye versjonen har Bergen Nasjonale Opera gått sammen med Det Kongelige Teater i København om å lage en moderne versjon. På Det Kongelige Teater ble handlingen lagt til et teater i Danmark, og tilsvarende foregår historien man kan se i Grieghallen i Bergen og Trøndelag. 

- Dette var rett og slett en morsom overraskelse. Jeg har jo ofte vært publikum i både teater- og operaforestillinger, men har aldri tidligere deltatt og hadde heller ikke trodd jeg skulle bli spurt om noe slikt, forteller Friele. - Jeg ble jo ganske forbauset. Men dette en forestilling jeg alltid har hatt et godt øye til, jeg er svak for oppsetninger med glimt i øyet, så det måtte bli et positivt svar fra meg, sier Friele og legger til at han gleder seg over at både byen og publikum nå får noe morsomt å se fram til.

Rollen Herman Friele skal spille, er rett og slett ektemannen til den glade enken, Hanna Glawari. Han er, som tittelen tilsier, ikke lenger blant oss, derfor vil sekvensene med Friele være filmklipp fra fortiden til enken. Og selv om mesteparten av handlingen foregår i Bergen i denne versjonen, er rollekarakteren hans fra Trøndelag.

- En ting er at jeg verken er operasanger eller skuespiller, men at jeg attpåtil skulle late som jeg var trønder krevde noe overtalelse fra operasjefens side, spøker Friele før han legger til: - Jeg kjenner mange trivelige trøndere, så det skal gå veldig fint.

- Vi ønsket en kjent og populær forretningsmann som med en god porsjon selvironi kunne ikle seg denne rollen, og er veldig glade for at vårt førstevalg, Herman Friele, takket ja, han er rett og slett perfekt i denne rollen, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen.Nyheter