Hundreårsmarkering på Festspillene

Hundreårsmarkering på Festspillene

Den italienske komponisten Luigi Nono ville ha fylt 100 år i år. Hans musikk blir feiret med både konsert og symposium på Festspillene i Bergen.


Red.


Den italienske komponisten Luigi Nono (1924-1990) blir ofte omtalt som en av de mest sentrale – og radikale – komponistene i forrige århundre. I år ville han ha fylt 100 år, og denne helgen skal Nono, hans musikk, tanker og relevans feires i Bergen. Det er Griegakademiet, Festspillene i Bergen, Holberguken og forskningsprosjektet Sounding Philosophy som har gått sammen om markeringen. 

Luigi Nono ble født i Venezia 29. januar 1924. Han studerte først med Gian Francesco Malipiero, Hermann Scherchen og Bruno Maderna. Han spilte en sentral rolle i Darmstadt og var en av serialismens mest karismatiske forkjempere. Mange av hans tidlige verker speiler hans politiske holdninger, som Il canto sospeso (1956) med tekster hentet fra brev skrevet av motstandskjempere. Etter 1980 ble musikken hans stadig mer spørrende, fragmentert og – overraskende nok – lavmælt. Han var fortsatt lidenskapelig opptatt av filosofi og musikk og vendte nå ørene mot nye lyder og klanger, spesielt de som knapt kunne høres. Med hans innovative bruk av live-elektronikk med stemmer og instrumenter ble han en pioner i den elektroniske musikken. 

Symposiet og konsertene i Bergen vil dreie seg rundt Nonos musikk og trekke frem de politiske sidene ved verkene hans. Mange av tekstene handler om fascismens arv og Holocaust, mens andre tar opp arbeiderklassens kamp i Italia. Nono brukte ofte lyder fra fabrikker og industri i verkene sine for å understreke forholdet mellom kunstnerisk og proletær produksjon. På symposiet blir hans sene musikk med live-elektronikk presentert, samt musikk av komponister som har vært inspirert av Nono. I tillegg har fire unge, norske komponister skrevet nye verker som kommenterer Nonos musikk.

Symposiet åpner med urfremføringen av Iran-Lamento, skrevet av Claus-Steffen Mahnkopf, professor i komposisjon ved Leipzig Musikhochschule. Verket tar eksplisitt for seg «kvinne, liv, frihet»-bevegelsen i Iran, og står dermed i dialog med det politiske innholdet i Nonos verker.

I tillegg til symposiet, vil det mandag 3. juni bli holdt en konsert i Universitetsaulaen i Bergen, hvor ensemblene Cikada og SWR Experimentalstudio vil et utvalg av Nonos verker.Nyheter