Lera Auerbach. Foto: N. Feller
Lera Auerbach. Foto: N. Feller

Hvem er Lera Auerbach?

Under tittelen Women’s History Month har forlaget Boosey & Hawkes en ukentlig serie med portretter av kvinnelige komponister – deres liv, musikk og inspirasjonskilder. 

Forlaget begrenser ikke dette til sine egne komponister; denne uken er det russisk-fødte Lera Auerbach – utgitt på Sikorski – som presenteres. Hun er ikke bare komponist, men også en fremragende pianist, dikter og dirigent. Hun fremføres verden over, til dels med store komposisjoner som ballett og orkesterverk.

Hun er oppvokst i Sovjet-Russland, men har i voksen alder delt sitt virke mellom USA og Vest-Europa. Hun skrev sin første opera tolv år gammel, og verklisten har over hundre titler med musikk for de fleste klassiske ensembletyper. Hennes tonespråk er komplekst, men kommuniserende. Gidon Kremer omtaler det slik: «Auerback er oppdratt til å ha stor respekt for fortiden … samtidig som hun er innovativ og eventyrlysten.»

Uansett om hun fungerer som komponist, dikter eller utøver, skriver Auerbach historier: – Jeg vil at tilhørerne skal føle seg fri til å bruke sin egen fantasi, hentet fra egne drømmer og minner, forklarer hun.Nyheter