Les Talens Lyriques spille avslutningskonserten på siste del av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Foto: Eric Larradieu
Les Talens Lyriques spille avslutningskonserten på siste del av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Foto: Eric Larradieu

Internasjonalt på høstens Kirkemusikkfestival

Når dagene igjen blir kortere, inviterer Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival til spennende program 3.-11.september.

Denne gangen venter den internasjonale delen av festivalen. Den måtte utsettes på grunn av pandemien.

Publikum kan glede seg til østerriksk, fransk, spansk, engelsk og islandsk gullrekke. Østerrikske Michi Gaigg er en av får kvinnelige dirigenter i toppsjiktet innen tidligmusikk. Hun har med seg sitt eget orkester, L’Orfeo Barockorchester og et Bach-program. De spiller instrumentalverker og kantater med den svenske tenoren Anders Dahlin som solist.

Stabat mater
Festivalen har satset stort på Stabat mater. Det franske orkesteret Les Talens Lyriques og Christophe Rousset fremfører verket i Pergolesis versjon.

Når organisten fra Notre-Dame d’Auteuil i Paris, Frédéric Blanc kommer til Uranienborg kirke, skal han både holde konsert og arrangere mesterkonsert. Fransk romantisk musikk står på programmet.

Prinsesse Kristina
Den spanske musikeren, dirigenten og arkitekten Eduard Paniagua har med seg sitt ensemble Música Antigua når de de skal fortelle historien om den norske prinsesse Kristina fra Tønsberg – La Princesa Kristina. Historien er bevart i Sangene til Santa María av Alfonso X – et verk som regnes som det viktigste lyriske verket i det middelalderske Spania og Europa som helhet. Verket består av 427 dikt som også ble tonesatt. Musikken bærer preg av den spanske middelalderens hoffmusikk og påvirkningen fra mudejar-miljøet rundt Alfonso X – med både islamsk, kristen og jødisk kultur.

Korsang står på plakaten når det det britiske koret Polyphony med sin dirigent Stephen Layton fremfører John Brownes renessanse-Stabat mater, satt opp mot blant annet Missa Papea marcelli av Palestrina.

Norsk-islandsk
Norsk-islandsk samarbeid blir det når Oslo Sinfonietta og islandske Schola Cantorum fremfører den islandske komponisten Hugi Guðmundssons nyskrevne oratorium, bestillingsverket The Gospel of Mary. Prosjektet tar utgangspunkt i en lenge glemt eller fortrengt strømning blant de første kristne. Det handler om kvinners plass i oldkirkens utvikling. Hvem har rett til historien? Hvem har sagt at det kun var menn blant Jesu disipler? I dag regnes det som kontroversielt å hevde at en kvinne var en av de viktigste i kretsen rundt Jesus. Men det finnes kilder som beskriver Maria Magdalena i en slik rolle. Dette er utgangspunktet i teksten til Hugi Guðmundssons The Gospel of Mary. Sopranen Berit Norbakken er solist. Kåre Nordstoga trakterer orgelet.  

Under festivalen i mars, ble Tyler Furtells Stabat mater en stor suksess. I september får dette verket sin reprise.

Det blir også barnekorstafett i Trefoldighetskirken med noen av hovedstadens gode barne- og ungdomskor. I tillegg kommer Göteborg Domkyrkas Flickkör.

Foredrag
Festivalens populære Boysen-buss ruller videre for 10.gang. Boysen-bussen retter i år blikket mot Frankrike og 200-årsjubilanten César Franck, som med sine geniale komposisjoner innledet selve gullalderen i den franske orgelmusikken. Turen går til Ris kirke og Frogner kirke. Ris har orgel i fransk stil med et fransk-romantisk orgel fra Ryde & Berg. Frogner kirke innviet i 2018 sitt nye orgel levert av Harrison & Harrison. På turens stoppesteder får bussgjestene oppleve både spennende foredrag og storslått, vakker og intim musikk av Franck og noen av hans etterfølgere.

Michelle A. Tisdel foredrar om sangeren Ruth Reese. Hva var sammenhengen mellom Reeses liv som afroamerikansk kvinne og innvandrer, aktivist og artist med minoritetsbakgrunn, spør hun. Hvilket budskap om den afroamerikanske kirken, musikken og historien ønsket hun å formidle til nordmenn og til verden? I foredraget synliggjør Tisdel arven etter Reese ved å belyse sammenhengen mellom hennes bidrag som kunstner og hennes kamp for antirasisme og minoritets-kvinners rettigheter.

Også i høst blir det festivalhøymesser i Helgerud kirke og Oslo Domkirke.Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler