James Gaffigan. Foto: Ole Wuttudal
James Gaffigan. Foto: Ole Wuttudal

James Gaffigan til Trondheim Symfoniorkester & Opera

James Gaffigan har takket ja til å bli Trondheim Symfoniorkester & Operas 1. gjestedirigent. Avtalen gjelder foreløpig for to sesonger. Hans første oppgave blir to operakonserter 9. og 11. mars, i tillegg en konsert med Lise Davidsen som solist 25.mars.

Gaffigan er kjent som en orkesterbygger med høy tillit blant musikerne. Han er sjefdirigent for Luzerner Sinfonieorchester og 1. gjestedirigent i Nederland Radio Philharmonic Orchestra. Han er en internasjonalt etterspurt dirigent blant ledende orkestre og operakompanier i hele Europa, Nord-Amerika og Asia, og ble nylig utnevnt som kunstnerisk leder for Verbier Festival Junior Orchestra i Sveits med oppstart i juli 2021. Hans innspilling av Rakhmaninovs Symfoni nr. 3 og Rhapsodi op. 43 med Luzerner Sinfonieorchester på Sony Classical mottok en Gramophone's 2020 Critics' Choice Awards.

Han tilbringer mesteparten av tiden i Norge med sin norske kone, fiolinisten Camilla Kjøll, og deres sønn. Før pandemien var hans timeplan fylt med orkester- og operaengasjementer i de store konsert- og operahusene i Europa og USA. Det siste året har han naturlig nok vært mer i Norge. Det har gitt ham muligheten til å bli bedre kjent med orkestrene her til lands, som han mener holder høy internasjonal standard. Han gjestet TSO første gang i september 2020, og det ble en umiddelbar kjemi mellom orkester og dirigent.Nyheter