Truls Mørk (foto: John Bøe) og Håvard Gimse (foto: John Andresen ) er blant trekkplastrene på Johan Halvorsen Musikkfest.
Truls Mørk (foto: John Bøe) og Håvard Gimse (foto: John Andresen ) er blant trekkplastrene på Johan Halvorsen Musikkfest.

Johan Halvorsen Musikkfest i Drammen

Mars er festivaltid i Drammen. Fra 13. – 20. finner profilerte musikere veien til byen og Johan Halvorsen Musikkfest, en festival med en tydelig klassisk profil.

Ekteparet Birgitte Stærnes og Martin Haug, hun fiolinist og han klassisk gitarist, står i bresjen for festivalen. De kan også i år ønske velkommen til konserter med kjente musikere. Blant dem er Truls Mørk (cello) og Håvard Gimse (klaver) som søndag kveld åpner festivalen med en recital på hovedscenen i Drammens teater. Mørk og Gimse spiller musikk av Schumann, Debussy og Brahms.

Dagen etter, mandag, inntar Lodestar Trio Fjell kirke. De skandinaviske folkemusikerne Erik Rydvall og Olav Mjelva, som spiller henholdsvis hardingfele og nykkelharpe, har sammen med den engelske fiolinvirtuosen Max Baillie skapt noe unikt gjennom en leken holdning til improvisasjon og folkemusikk. De fremfører arrangementer av barokkmestre som Bach og Couperin, blandet med svensk og norsk folkemusikk.

Musikermøter
Multi-instrumentalist Stian Carstensen tar forsamlingen med på en musikalsk reise der tradisjon møter improvisasjon – Fra Spyttmyra til Transylvania! Stian Carstensen spiller blant annet trekkspill, gitar, banjo, pedal steel-gitar, bulgarsk fløyte og sekkepipe. Den konserten finner sted i Nedre Eiker kirke mandag kveld. 

Onsdag kveld er Drammens Teater, denne gangen studioscenen, arena for nok et møte mellom musikere med ulik stil. Komponisten og pianisten Sverre Indris Joner møter Vertavo Strykekvartett. Det blir en musikalsk smeltedigel mellom nykomponert musikk med innbakte latin-amerikanske rytmer og klassisk kulturarv. 

Cabaret-sangeren Britt-Synnøve Johansen gjorde stor suksess med sin forestilling om Edith Piaf. Nå bringer hun den til Drammen. I Gildehalllen torsdag synger hun sammen med trekkspilleren Halvor Lillesund.

Et lett klassisk og variert program er oppskriften på en liten times konsert i Bragernes Kirke fredag formiddag der Halvorsen Musikkfest inviterer unge talenter fra Drammen Kulturskole, prisvinnere fra Midgard-konkurransen og Ungdommens Musikkmesterskap til å musisere. I tillegg kommer gitaristen Martin Haug og hornisten Mariann Finseth.

Helaften
En helaften i Drammens fineste konsertsal, Børsen, med operaperler, gourmetmat og sprudlende dråper har tidligere vært en suksess under festivalen. Fredagskvelden 18.mars starter med en velkomstdrikk. Deretter blir det opera-repertoar med sopranen Eli Kristin Hanssveen og pianist John Lidal. I pausen får publikum servert middag og dessert.

Boss stjeler showet, en barneforestilling, blir fremført på Union scene lørdag formiddag. Denne forestillingen er en liten kabaret der dukkespiller, sanger og buktaler Cecilie Schilling beveger og snakker og synger for alle aktører. 

Brahms’ Requiem
Søndag kveld avsluttes festivalen med Johannes Brahms: Ein Deutches Requiem i Bragernes Kirke, med Bragernes Kirkes Solistensemble, Oslofjord Kammerfilharmoni og solister dirigert av Jørn Fevang. Brahms skrev verket i 1866, ett år etter han mistet sin mor. Rekviemet er i ettertid regnet som Brahms’ gjennombrudd som komponist. 

Johan Halvorsen Musikkfest har en tydelig klassisk profil og er bygget rundt en av Norges store komponister. Sammen med Edvard Grieg og Christian Sinding tilhørte Johan Halvorsen gullalderen i norsk musikkliv, med en lang karriere som fiolinist, komponist, orkesterleder og arrangør. Han ble født i Drammen og tilbragte barndommen sin i byen. Senere kom han tilbake og holdt mange konserter i Drammens Teater.

Musikkfesten har vært et tilskudd til kulturtilbudet i byen siden 2005.

 Nyheter