Phileas Fogg under veis. Foto: Øystein Torheim
Phileas Fogg under veis. Foto: Øystein Torheim

Jorden rundt i Nordfjord

Opera Nordfjord byr på norsk – og bokstavelig talt global - musikal fra 29. september. Da fremføres Gisle Kverndokk og Øystein Wiiks Jorden rundt på 80 dager. Den er basert på familieoperaen med samme tittel, bestilt til åpningen av Bjørvikaoperaen, men den måtte utsettes et par år i påvente av forsvarlig sceneteknikk.

Bestillingen fra operasjef Bjørn Simensen var: «Jeg vil ha en opera med en tittel som selger masse billetter.» Siden Kverndokk akkurat hadde sett 50-tallsfilmen Jorden rundt på 80 dager, tenkte han at den historien kunne være egnet. Øystein Wiik kom på ideen om at dette kunne dreie seg om en reise operaverdenen rundt, der Phileas Fogg og Passepartout på hvert sted de kommer støter på en operafigur – noe som skaper mye dramatikk og problemer – samtidig som det gir operaens solister gode utfordringer.

Kverndokk og Wiik hadde på det tidspunkt hatt mye samarbeid med regissøren Matthias Davids, som var blitt sjef for musikalensemblet ved Landestheater Linz. Han ville gjerne sette opp Jorden rundt, men lurte på om den kunne omarbeides til en musikal. Da fikk han brukt sine musikalartister og slapp å «låne inn» operasangere. Det ble til en fullstendig omarbeidelse av hele stykket, med mye nytt musikalsk stoff – og bruk av elementer som var blitt utelatt i Oslo. 

Urfremførelsen fant sted i 2016 og førte til at produksjonen ble kåret til årets beste musikal i  Den østerrikske musikkteaterprisen. Den stakk også av med prisene for beste musikal, regi, koreografi, scenografi, kostymer og mannlige birolle i Den tyske musikkteaterprisen 2017 (som omfatter hele det tyskspråklige området). 

Parhestene Wiik og Kverndokk har en lang historie med musikaler i Tyskland, Østerrike, Sveits og Luxemburg siden Sofies Verden ble urfremført i Ettlingen i 1998. Av andre musikaler kan nevnes Vincent van Gogh, Farlige forbindelser, Frendelaus, Martin L. og Rosens navn. Pandemien har ført til utsettelser, så Fanny og Alexander, som skulle vært urfremført i Linz i 2020, kommer april 2022 og Trolle urfremføres under Luisenburg Festspiele i mai.

Ekstra hyggelig må det være at musikalene også får et liv etter førstegangsfremførelsene. Sofies Verden har hatt rundt 20 oppsetninger av amatør- barne- og ungdomsteatre. Nylig hadde Vincent van Gogh (urfremført for 20 år siden) nypremiere i Gmünden, mens Rosens navn (urfremført i Erfurt i 2019), nå er nominert til årets beste nyoppsetning i Den tyske musikkteaterprisen, etter oppsetningen under Luisenburg Festspiele i sommer. Et utdrag fra denne blir vist under prisutdelingen til Den tyske musikkteaterprisen 4. oktober. 

På spørsmål om grunnen til all fremgangen i tyskspråklige områder sier Kverndokk: 

- Tyskland er et mye større marked enn Norge for musikkteater. De har flere hundre års tradisjon.  I Tyskland og Østerrike fikk vi med én gang flere teatersjefer og regissører som trodde på oss, backet oss opp, som bestilte nye verk og stadig følger oss opp. Så vi har flere miljøer nå som vi har hatt langvarig samarbeid med.

Men nå er det åtte forestillinger av Jorden rundt i Nordfjord som gjelder, med Magnus Dorholt Kjeldal som Phileas Fogg og Thomas Ruud som Passepartout, og med Eli Kristin Hanssveen, Ann-Helen Moen, Beate Mordal, Jan Erik Fillan, Camilla Stenhoff Vist og Trond Gudevoll i andre roller.

Thomas Ruud som Passepartout. Foto: Øystein Torheim

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler