Kritiansand Symfoniorkester og sjefdirigent Nathalie Stutzmann. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum
Kritiansand Symfoniorkester og sjefdirigent Nathalie Stutzmann. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum

Jubilerer med Gregory Porter

Pandemien ødela jubileumsfeiring i Kristiansand. Nå prøver de igjen. Kilden i Kristiansand, der byens symfoniorkester holder til, er ti år i år. 

- Mye av jubileumsfeiringen var lagt til januar i år. Den forsvant i pandemien. Men ett av høydepunktene fikk vi skjøvet på, sier Geir Rebbestad, direktør for Kristiansand Symfoniorkester.

Han sikter til konserten med Gregory Porter som gjennomføres både i Kilden og i Operaen i Oslo, sammen med Kristiansand Symfoniorkester. Porters varme barytonvokal og musikk som er i grenseland mellom jazz, soul og gospel har skaffet ham to Grammy-priser for beste jazz-album. Han har flere ganger blitt sammenlignet med sine store forbilder, Stevie Wonder, Nat King Cole og Donny Hathaway.

- Vi starter feiringen i foajéen med å høre deilige toner fra jazz-band, før vi beveger oss inn i salen for å høre en av verdens beste croonere, en sangstil som kjennetegnes av myk, lavmælt og følsom stemmebruk, sier Rebbestad. Etter konserten fortsetter kvelden i foajéen med mer musikk, fest og jubileumsstemning. 

Solist og dirigent
Resten av sesongen har også mange godbiter å by på, ifølge direktøren.

Han nevner blant annet Symphonie fantastique med Julian Rachlin som dirigent. I dette ikoniske verket beskrives en kunstners liv og drømmer. Dets dramatiske innhold, store besetning og spektakulære effekter viste vei mot romantikken. Samme Rachlin er ledende solist i Mozarts Fiolinkonsert nr.3, en av i alt fem fiolinkonserter fenomenet fra Salzburg komponerte i løpet av ni måneder i 1775.

Dette skjer i begynnelsen av november. Senere i samme måned dirigerer Nathalie Stutzmann orkesteret mens stjernepianist Sunwook Kim er solist i Johannes Brahms’ Klaverkonsert nr.2. Da Sunwook Kim, den yngste vinneren noensinne av den internasjonale pianokonkurransen i Leeds, besøkte Kilden i januar 2020, trollbandt han publikum med Beethovens tredje klaverkonsert.

Harpe
I januar får harpen klinge i Kilden. Franskmannen Xavier de Maistre er en av vår tids ypperste harpister, med en karriere som har ført ham til verdens mest prestisjefulle konserthus og festivaler, og samarbeid med dirigenter som Ricardo Muti og sir Simon Rattle. Han fremfører Alexandr Mosolovs harpekonsert som er et lett tilgjengelig, skjønt klingende og stemningsfullt verk. Samme kveld får publikum høre Robert Schumanns Symfoni nr.1, den såkalte Vårsymfonien.

Klaver
Også Kristiansand får besøk av Håvard Gimse denne sesongen. Han spiller i Kilden 2.februar. På programmet står Geirr Tveitts klaverkonsert nr. 1., en vakker og iblant folkeviseaktig vemodig, men også muntre konsert fra 1927. Orkesteret, dirigert av Tabita Berglund, spiller også Gustav Mahlers Symfoni nr.1, Hamburg-versjonen, denne torsdagskvelden. 

Klarinett
Midt i mars er turen kommet til den finske klarinettisten Kari Kriikku. Verket er komponert for ham av Kaija Saariaho, en av vår tids mest fremførte komponister. Hun berømmes verden over for sin innovative og klangskjønne musikk. D’om le vrai sens (den sanne mening) er inspirert av de fem sansene, i tillegg til en udefinert sjette sans. Kriikku spiller fra forskjellige steder i konsertsalen før han avslutter på scenen.

Trippel
Siste torsdag i mars fremføres Ludvig van Beethovens Trippelkonsert. Det er et underholdende verk fylt av edel melodikk og godt humør. Stykkets lystige pianostemme ble spesialskrevet for komponistens elev, erkehertug Rudolph av Østerrike. Ingrid Andsnes, piano, Maria Angelika Carlsen,fiolin og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello er solister. Ruth Reinhardt dirigerer. 

Slagverk
Etter påske, 20.april, dirigerer Eivind Gullberg Jensen både Anton Bruckners Symfoni nr.7 og Kalevi Ahos Siedi konsert for slagverk og orkester. Martin Grubinger er solist. Han er en multiperkusjonist med verdensry; en fantastisk virtuos og entertainer. Grubinger besitter en bredde i repertoaret som har gjort ham til en publikumsfavoritt og regelmessig gjest hos verdensledende orkestre over hele kloden. I Kalevi Ahos lett tilgjengelige konsert for slagverk og orkester håndterer Grubinger en rekke instrumenter på mesterlig vis.

Eivind Gullberg Jensen er også dirigent når sesongen går mot slutten 25.mai. Programmet er norsk; Johan Svendsens Sigurd Slembe, symfonisk preludium, Jan Erik Mikaelsens Obokonsert (2022) og Johan Svendsen: Symfoni nr. 1. Mikalsens obokonsert er komponert for og fremføres med Kristiansand Symfoniorkesters Marion Walker som solist. 

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler