Kritiansand Symfoniorkester og sjefdirigent Nathalie Stutzmann. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum
Kritiansand Symfoniorkester og sjefdirigent Nathalie Stutzmann. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum

Jubilerer med Gregory Porter

Pandemien ødela jubileumsfeiring i Kristiansand. Nå prøver de igjen. Kilden i Kristiansand, der byens symfoniorkester holder til, er ti år i år. 

- Mye av jubileumsfeiringen var lagt til januar i år. Den forsvant i pandemien. Men ett av høydepunktene fikk vi skjøvet på, sier Geir Rebbestad, direktør for Kristiansand Symfoniorkester.

Han sikter til konserten med Gregory Porter som gjennomføres både i Kilden og i Operaen i Oslo, sammen med Kristiansand Symfoniorkester. Porters varme barytonvokal og musikk som er i grenseland mellom jazz, soul og gospel har skaffet ham to Grammy-priser for beste jazz-album. Han har flere ganger blitt sammenlignet med sine store forbilder, Stevie Wonder, Nat King Cole og Donny Hathaway.

- Vi starter feiringen i foajéen med å høre deilige toner fra jazz-band, før vi beveger oss inn i salen for å høre en av verdens beste croonere, en sangstil som kjennetegnes av myk, lavmælt og følsom stemmebruk, sier Rebbestad. Etter konserten fortsetter kvelden i foajéen med mer musikk, fest og jubileumsstemning. 

Solist og dirigent
Resten av sesongen har også mange godbiter å by på, ifølge direktøren.

Han nevner blant annet Symphonie fantastique med Julian Rachlin som dirigent. I dette ikoniske verket beskrives en kunstners liv og drømmer. Dets dramatiske innhold, store besetning og spektakulære effekter viste vei mot romantikken. Samme Rachlin er ledende solist i Mozarts Fiolinkonsert nr.3, en av i alt fem fiolinkonserter fenomenet fra Salzburg komponerte i løpet av ni måneder i 1775.

Dette skjer i begynnelsen av november. Senere i samme måned dirigerer Nathalie Stutzmann orkesteret mens stjernepianist Sunwook Kim er solist i Johannes Brahms’ Klaverkonsert nr.2. Da Sunwook Kim, den yngste vinneren noensinne av den internasjonale pianokonkurransen i Leeds, besøkte Kilden i januar 2020, trollbandt han publikum med Beethovens tredje klaverkonsert.

Harpe
I januar får harpen klinge i Kilden. Franskmannen Xavier de Maistre er en av vår tids ypperste harpister, med en karriere som har ført ham til verdens mest prestisjefulle konserthus og festivaler, og samarbeid med dirigenter som Ricardo Muti og sir Simon Rattle. Han fremfører Alexandr Mosolovs harpekonsert som er et lett tilgjengelig, skjønt klingende og stemningsfullt verk. Samme kveld får publikum høre Robert Schumanns Symfoni nr.1, den såkalte Vårsymfonien.

Klaver
Også Kristiansand får besøk av Håvard Gimse denne sesongen. Han spiller i Kilden 2.februar. På programmet står Geirr Tveitts klaverkonsert nr. 1., en vakker og iblant folkeviseaktig vemodig, men også muntre konsert fra 1927. Orkesteret, dirigert av Tabita Berglund, spiller også Gustav Mahlers Symfoni nr.1, Hamburg-versjonen, denne torsdagskvelden. 

Klarinett
Midt i mars er turen kommet til den finske klarinettisten Kari Kriikku. Verket er komponert for ham av Kaija Saariaho, en av vår tids mest fremførte komponister. Hun berømmes verden over for sin innovative og klangskjønne musikk. D’om le vrai sens (den sanne mening) er inspirert av de fem sansene, i tillegg til en udefinert sjette sans. Kriikku spiller fra forskjellige steder i konsertsalen før han avslutter på scenen.

Trippel
Siste torsdag i mars fremføres Ludvig van Beethovens Trippelkonsert. Det er et underholdende verk fylt av edel melodikk og godt humør. Stykkets lystige pianostemme ble spesialskrevet for komponistens elev, erkehertug Rudolph av Østerrike. Ingrid Andsnes, piano, Maria Angelika Carlsen,fiolin og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, cello er solister. Ruth Reinhardt dirigerer. 

Slagverk
Etter påske, 20.april, dirigerer Eivind Gullberg Jensen både Anton Bruckners Symfoni nr.7 og Kalevi Ahos Siedi konsert for slagverk og orkester. Martin Grubinger er solist. Han er en multiperkusjonist med verdensry; en fantastisk virtuos og entertainer. Grubinger besitter en bredde i repertoaret som har gjort ham til en publikumsfavoritt og regelmessig gjest hos verdensledende orkestre over hele kloden. I Kalevi Ahos lett tilgjengelige konsert for slagverk og orkester håndterer Grubinger en rekke instrumenter på mesterlig vis.

Eivind Gullberg Jensen er også dirigent når sesongen går mot slutten 25.mai. Programmet er norsk; Johan Svendsens Sigurd Slembe, symfonisk preludium, Jan Erik Mikaelsens Obokonsert (2022) og Johan Svendsen: Symfoni nr. 1. Mikalsens obokonsert er komponert for og fremføres med Kristiansand Symfoniorkesters Marion Walker som solist. 

 Nyheter