Julekonserter rundt om i landet

Julekonserter har lange tradisjoner. Årets desember inneholder også mange – for store og små.

Juleoratoriet
Juleoratoriet er kanskje det verket som fremføres på flest steder i adventstiden. Til julefeiringen i 1734 skrev Johann Sebastian Bach seks kantater, som til sammen danner juleoratoriet. Dette er et av de mest berømte og spilte av Bachs sakrale verk, og for mange er det selve lyden av jul. De tre første kantatene ble skrevet for de tre høytidsdagene 25., 26. og 27. desember, og de tre siste er bygd over tekstene knyttet til nyttårshelgen, frem til 13. dag jul, helligtrekongersdagen. Flere av koralene og ariene stammer fra verdslige verk som Bach allerede hadde skrevet, så bare en del av musikken ble nyskrevet til oratoriet. De seks kantatene danner en helhet, samtidig som hver av dem har sin klanglige egenart. Teksten er satt sammen av bibel- og salmetekster, og knytter seg til fortellingene om Jesu fødsel, hyrdene på marken, Jesu navngiving og de hellige tre konger.

- Stavanger Symfoniorkester, Ottavio Dantone, dirigent, Julie Roset, sopran, Marianne Beate Kielland, mezzo, Alasdair Kent, tenor og Andreas Wolf, bass, fremfører verket i Stavanger konserthus 9.desember.

- I Trondheim inviterer Trondheim Symfoniorkester og Nidarosdomens Oratoriekor publikum til samme verk i Nidarosdomen 1.og 2.desember. Fremførelsen blir ledet av Jan Willem de Vriend. Solister er Pauline Texier, sopran, Sunniva Eliassen, mezzosopran, Leif Aruhn-Solén, tenor og Erik Rosenius, bass. 

- I Volda har et seminarkor, i samarbeid med Volda kyrkjekor, øvd jevnt og trutt hele høsten for å fremføre Juloratoriet sammen med musikere fra Sunnmøre kammerensemble. Konsertene finner sted i Volda kyrkje 10. og 11.desember. Solistene har stort sett lokal tilhørighet, selv om de har forlatt Sunnmøre for musikkstudier og engasjementer som profesjonelle sangere. De fire er: Louise Engeseth, sopran, Lisbet Lislevatn, alt, Tøge Talle, tenor og Magne Fremmerlid, bass. Kantor Bert Handrick dirigerer sin niende juloratoriefremføring i Volda. 

- I Hamar står Domkoret for fremføringen av Bachs berømte verk 4.desember. Det skjer i Hamar domkirke, og med seg på laget har koret orkesteret Nivalis barokk og solistene Magnhild Korsvik, sopran, Anna Sundstrøm Otervik, alt, Paul Kirby, tenor og Olle Holmgren, bass. Dirigent er Trond Våge.

- I Tromsø, nærmere bestemt i Ishavskatedralen, finner urfremførelsen av Mathias Drudes Juleoratorium sted 3.desember. Matthias Drudes oratorium er nyoversatt for anledningen og oppføres i Norge for første gang. Kantor Linde Mothes har ledelsen, og har fått med seg sopran Berit Norbakken, baryton Bernt Ola Volungholen, Kantori Tromsø, sangere fra Meißner Kantorei 1961 i Tyskland og Arktisk studentorkester. May Line Angell, forteller. 

Dette juleoratoriet er en spennende og moderne opplevelse av julebudskapet, og musikken er mer moderne og annerledes enn det vi har vært vant til i kirker.

Messias
Messias, Georg Friedrich Händels oratorium, er også ofte å høre i førjulstiden. 

- I Kristiansand Domkirke fremfører domkirkens kor og deler av Kristiansands Symfoniorkester verket 8.desember. Denne gangen blir publikum invitert til å synge med i Hallelujakoret. Rolf Gupta dirigerer. Solister er Ditte Marie Bræin, sopran, Kristina Hammarström, alt, Anders J. Dahlin, tenor og Johannes Weisser, baryton. 

- I Vår Frelses kirke i Haugesund fremfører Musikklinjekoret i samarbeid med lokale musikere og musikere fra Stavanger Symfoniorkester Händels Messias. Innleide solister og lærere og elever fra Skeisvang ivaretar solistoppgavene. I tillegg fylles koret opp med tidligere elever fra Musikklinja. Konserten er 19.desember.

- I Stavanger blir det også utdrag fra Messias 15. og 16.desember. Sammen med den norske, prisvinnende sopranen Marita Sølberg og Stavanger Symfonikor inviterer Stavanger Symfoniorkester til en stemningsfull julekonsert med den aller fineste musikken. Øyvind Bjorå leder orkesteret gjennom konserten, og Rune Nilson fra NRK er kveldens konferansier.

 

Andre julekonserter

Stavanger
- I Stavanger fremføres Reisen til julestjernen 17.desember. I ord og toner med skuespiller Silje Salomonsen, fortelles den velkjente historien om Sonja og hennes søken etter Julestjernen. Terje Boye Hansen dirigerer medvirkende fra Stavanger kulturskole, Barneorkesteret Barratt Due og Stavanger Juniororkester. 

- Vi får også presentert musikalske utdrag fra fjorårets adventskalender på NRK. Kristiania Magiske Tivoli Theater er et storslått juleeventyr om fattiggutten Luca fra Vika, som blir kjent med alt det magiske og forunderlige i Oslos gamle teater i 1909. Stavanger Symfoniorkester spilte inn musikken til adventskalenderen høsten 2021.

Oslo
- Kjente julesanger med fullt symfoniorkester, kor og solister kombinert med julemusikk fra det klassiske repertoaret gir en unik førjulsopplevelse, reklamerer Oslo-Filharmonien.  Didrik Solli-Tangen er både solist og konferansier 14., 15. og 16.desember. Orkesteret holdt sine første julekonserter i 1969.

- I Oslo Domkirke samles store og små fra alle kirkens kor for å synge julen inn på til sammen fire konserter, 9. og 10.desember. På programmet står mange kjære og kjente julesanger, men også noe nytt, bl.a. en ny julekantate av Håkon Berge. Publikum inviteres selvsagt til allsang.

- Det Norske Solistkor vil tradisjonen tro glede publikum med sine julekonserter. Denne gangen i Larvik, Skien, Jeløy og Oslo – i tidsrommet 5.-9.desember. På årets konserter får publikum oppleve smakebiter fra korets nye julealbum Veni – Songs of Christmas II, og med høydepunkter fra deres første julealbum, Rós. Med på konsertene er Gjermund Larsen (fele), Sondre Meisfjord (kontrabass) og Angela Ambrosini (nøkkelharpe). Gjermund Larsen begeistrer publikum stemningsfullt spill og en folkelig og lun tone. Med Gjermund Larsen Trio, hvor Sondre Meisfjord spiller kontrabass, har han skapt et unikt musikalsk univers som har fått både nasjonalt og internasjonalt gehør. Dirigent for konsertene er kunstnerisk leder for Solistkoret, Grete Pedersen.

Bergen
I Bergen tilbyr orkester og sangere konserter på rekke og rad – både for barn og voksne. 

- De starter 10.desember med Musikalske julekort i Grieghallen. Den er viet julen med den stemningsfulle tegnefilmen Snømannen som et av høydepunktene. På scenen sitter Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester ledet av sin faste dirigent Kjell Seim, unge sangere og dansere, med kjente klassikere og kjære julesanger på programmet. Ingeborg Ekeland er konferansier. Publikum får også høre og se utdrag fra Peter Tsjaikovskijs ballett Nøtteknekkeren. Sammen med orkesteret byr danserne fra Bergen kulturskole både på sjokolade, kaffe og te.

- 20. og 22.desember kommer Menottis Amahl og de tre vise menn på besøk til Grieghallen. Amahl og de tre vise menn er en klassisk familieopera og en julefortelling med kjente referanser til vår kulturhistorie. Det er den tradisjonelle «hellig tre konger på vei til Jesus-barnet»-fortellingen med en ny vri. Hovedpersonen er den fattige og funksjonshemmede Amahl, som bor sammen med sin mor. Familieoperaen har vært vist verden rundt siden premieren i 1951, og var i mange år fast innslag på amerikansk fjernsyn på julaften. Forestillingen er produsert av Bergen Nasjonale Opera og presenteres i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Ungdomskor.

- Herborg Kråkevik inviterer til stemningsfull og storslått Julerosekveld med Bergen Filharmoniske Orkester dirigert av Torodd Wigum, Nina Lykke, Mathias Eick, Helge Jordal, Julerosekoret og Helge Lilletvedt 20.desember. I tillegg til ny og tradisjonell julemusikk, vil disse eminente formidlerne gi publikum fortellinger, dikt og humoristiske høydepunkt fra Juleroser-heftene. Det blir adventstemning, julelatter- og tristesser, klassiske julefortellinger og helt rykende ferske tekster om hverandre. 

Trondheim
- I Trondheim, nærmere bestemt Olavshallen 16.desember, presenterer byens symfoniorkester sin klassiske julekonsert med en kombinasjon av gode artister, julefavoritter og allsang av klassiske juletoner med fullt orkester i førjulsfryd. I år har orkesteret med seg Sigvart Dagsland som solist og Nidarosdomens jentekor. Dirigent er Torodd Wigum.

- I trønderhovedstaden blir det også Julefryd i Nidarosdomen 17. og 18.desember. Trondheimsolistene, folkemusikkvirtuos og komponist Gjermund Larsen og Nidarosdomens jentekor byr på både livlig juleglede og helt ny og nydelig julemusikk. Man får også høre og synge med på mange av de mest kjente og kjære julesangene.

Romjul i Dovre
Og i romjula finnes det også muligheter for gode konsertopplevelser for alle som befinner seg i Dovre 4.juledag. Det skjer i Dovre kyrkje med Nachsprell på Jetta kro. Synnøve Brøndbo Plassen fra Folldal og Ann-Helen Moen fra Romsdal er blant de fremste sangerne i Norge i dag; på hvert sitt felt. Bendik Smedåsgjelten Qvam spiller bukkehorn og gitarer. Miriam Helms Ålien fra Alta/Berlin er fiolinsolist. Orkester Innlandet og Tango for 3 medvirker.  Guri Sørumgård Botheim leser egne tekster. Den danske komponisten Bent Sørensen har komponert spesielt for Dovrejul. Han er kjent for sin lyriske, vare og vakre musikk.

Valdres
Nok ein gong har Hemsingfestivalen i samarbeid med Valdres Sommersymfoni, gleda av å invitere til ein felles julekonsert!

«Klassiske førjulstonar» ble arrangert første gang i 2017 og har siden den gang hatt fullsatte saler.

I år blir konserten i Aurdal kirke i Aurdal søndag 18.desember kl.18.00. De kunstneriske lederne for de to festivalene, Guro Kleven Hagen fra Valdres Sommersymfoni, og Eldbjørg Hemsing og Ragnhild Hemsing fra Hemsingfestivalen, tar med seg gode venner og lover vakre toner og julestemning fra start til slutt!

Artistvennene:  Astrid Nordstad,  Peter Friis Johansson og Ernst Simon Glaser. Nyheter