Konsert i Gruve 7. Foto: Aggie Peterson
Konsert i Gruve 7. Foto: Aggie Peterson

Kammermusikk på Svalbard

Verdens nordligste festival for klassisk musikk finner sted på Svalbard 23. – 26.februar.

Musikere fra Arktisk Filharmoni ønsker velkommen til det de omtaler som «dager med musikk og magi» i Longyearbyen.

Historie
Det starter torsdag med en konsert på Huset, som rommer mye av Svalbards historie. Dit kommer Henning Kraggerud med sin fiolin og Petter Richter med gitar. Sammen med Arktisk Filharmoni og Longyearbyen Blandakor, presenterer de et program med musikk av Clara Schumann, Edvard Grieg, Ludwig van Beethoven og Marcus Paus’ Decameron for gitar og strykeorkester.

Og skulle publikum klappe frem et ekstranummer står orkester og kor klare til å fremføre Bøhren/Åseruds Svalbardtema.

Gruvelageret
Fredag kveld forflytter festivalen seg til Gruvelageret der det er duket for både fireretters middag og musikalske eksperimenter. Også der står Henning Kraggerud sentralt, sammen med Amalie Stalheim, Catharina Chen og Petter Richter. Samme ettermiddag forflytter tre kvinnelige musikere, Catharina Chen, Amalie Stalheim og Åse Mathiesen seg til Longyearbyen Kulturhus, der de sammen med formidlere fra Svalbard museum løfter frem tre av de mange kvinnene som gjennom sine ord har gitt nyanser til livet langt i nord. Musikk av bla. Rita Stohl, Borghild Holmsen, Nadia Boulanger og Agathe Backer Grøndahl.

I gruva
Lørdag får noen heldige publikummere mulighet til å bli med på konsert i Gruve 7. 

Den er en av verdens nordligste aktive gruver. Til daglig er den fylt av biler, grus og kull. Til konserten transformeres den til en konsertscene, der Henning Kraggerud, Amalie Stalheim og Arktisk Filharmoni spiller musikk av Claude Debussy, Maurice Ravel, Aulis Sallinen og Vojec Kilar, samt en urfremføring av Mette Henriette: Cieda fas.

Når gudstjenesten er over søndag formiddag, inntar fiolinisten Sander Tingstad og folkemusikeren Mads Erik Odde kirken. Også der deltar musikere fra Arktisk Filharmoni. De vil vise hvordan skillelinjene mellom ulike musikkformer viskes ut.

For fullt program, se her

 Artikler