Foto: Marius Vervik /  Stavanger Symfoniorkester
Foto: Marius Vervik / Stavanger Symfoniorkester

Kjent og kjært, nytt og uoppdaget i Stavanger

Når Stavanger Symfoniorkester inviterer til ny sesong, frister de publikum med både etablerte stjernemusikere og unge stjerneskudd.

Blant dem er cellistene Truls Mørk og Nicolas Alstaedt, med cellokonserter av Sjostakovitsj og Walton. Deres nye sjefdirigent fra forrige sesong, Andris Poga, fortsetter. Residensdirigent er Tianyi Lu, og slagverkvirtuosen Martin Grubinger er sesongens residensartist. En av de største nålevende komponistene, ungarske Peter Eötvös, er SSOs residenskomponist. 

- Det blir kjent og kjært, nytt og uoppdaget, stillfarent og rungende, formidler kommunikasjonssjef Cecilie Christ. 

Dirigentene har 85 musikere fra 20 ulike nasjoner til sin rådighet.

Fiolinister
De unge stjernefiolinistene Sonoko Miriam Welde, Kristóf Baráti og María Dueñas blir å høre i løpet av sesongen, og publikum kan også se frem til Stavanger-debuten til den norske tubavirtuosen August Schieldrop, den briljante latviske organisten Iveta Apkalna, pianistene Pierre-Laurent Aimard, Ronald Brautigam, Plamena Mangova, Marianna Shirinyan og Lukas Geniusas. 

Sangere
På sangersiden stiller også et sterkt lag: Marita Sølberg, Iréne Theorin, Marianne Beate Kielland, Nikola Hillebrand, Stefan Vinke, Karine Deshayes og ensemblet Nordic Voices.

De tar vare på tradisjonen med tidligmusikk og historisk fremføringspraksis med musikere som Kristian Bezuidenhout, Ottavio Dantone og Jan Willem de Vriend. 

Lokalt
Gjennom de siste årene har orkesteret lært hvor viktig det er å ta godt vare på det nære. Orkesteret har sin forankring, historie og viktigste publikumsmøter i byen og i regionen rundt. 

­- Derfor gleder vi oss til å ta del i viktige regionale markeringer: Randaberg feirer 100 år som egen kommune og Stavanger konserthus fyller 10 år i september. Til våren skal vi spille Vivaldis Fire årstider i regionen. Svartnissen og de tre nissekompanjongene inviterer til barnas nyttårskonsert med SSO. Det blir to filmkonserter; Tottori – sommeren vi var alene og Harry Potter II, og vi ønsker velkommen til julekonsert for hele familien og til de tradisjonelle jule- og nyttårskonsertene, forteller Cecilie Christ.

Under sesongåpningen 25.august fremføres bysbarnet Ståle Kleibergs hyllest til byens mennesker og tidligere generasjoner. Med det starter orkesteret Stavanger 900-prosjekt frem mot byjubileet i 2025. Samme kveld kan orkesteret by på Olivier Messiaens Turangalîla-symfoni, en hyllest til gleden inspirert av Tristan og Isoldes kjærlighetshistorie.

I september er det duket for John Coriglianos kritikerroste The Conjurer for slagverk og strykere. Det byr på muligheten til å oppleve slagverk med Martin Grubinger som solostjerne.  Han tar tidligere i måneden med seg venner og rocker i Fartein Valen-salen med rytmisk perkusjon og stor energi.

Opera
Når oktober går mot slutten, fylles Stavanger Konserthus med opera. Da fremføres 2.akt av Wagners Tristan og Isolde. Iréne Theorin har rollen om Isolde og Stefan Vinke som Tristan. Operaen fremføres konsertant.

Grieg i ny drakt
17.november fremføres Ørjan Matres Lyriske stykker, etter Grieg. Verket er en slags mellomting mellom arrangement, avansert orkestrering, kommentarkomponering og fri fantasi, med overraskende og friske vendinger. Samme kveld spiller orkesteret med Iveta Apkalna en norsk urfremføring av Talivaldis Kenis Symfoni nr.8.

I slutten av samme måned fremføres Witold Lutoslawskis Konsert for klaver og orkester, med Lukas Geniusas som solist. På samme konsert står Johannes Brahms' Symfoni nr. 4 på programmet.

Julemusikk
I løpet av desember fremføres Bachs Juleoratorium. Bach skrev seks kantater som til sammen dannet oratoriet til julefeiringen i 1731. Dette er et av de mest berømte og spilte av Bachs sakrale verk, og er for mange selve lyden av jul.

Schumann
Februar er måneden for de som vil vite og høre mer om og av ekteparet Schumann. De hadde et livslangt musikalsk partnerskap som fortsatt setter spor. Marianna Shirinyan er solist i Klara Schumanns Konsertsats i f-moll.

Mørk
I mars kan publikum glede seg til å høre Truls Mørk – i Dmitri Sjostakovitsj’ Konsert for cello nr. 1. Samme kveld urfremfører orkesteret et nytt verk av Rolf Wallin.

Bloksberg
Den som vil være med til Bloksberg, må stille til konsert 14.april. Da står Modest Musorgskijs En natt på Bloksberg på programmet. Samme kveld blir det skandinavisk urfremføring av dirigenten Peter Eötvös’ klaverkonsert som er en hyllest til den ungarske pianisten György Ciffra. Janos Balasz er solist i Stavanger.

I mai står nok en urfremføring på programmet. En ung komponist fra New Zeland, Salina Fisher, åpner kveldens program 11.mai med verket  Tupaia. På samme konsert er Nicolas Altstaedt solist i William Waltons Konsert for cello.

Vennekonserter
Sesongen avsluttes med de såkalte vennekonsertene. Der er Samuel Barbers Fiolinkonsert fra 1939 hovedverket, med Sonoko Miriam Welde som solist.Nyheter