Jacob von der Lippe i gang med en ny fiolin. Foto: Giulia Troisi
Jacob von der Lippe i gang med en ny fiolin. Foto: Giulia Troisi

KLANG:FOKUS – ny festival

Hva er klang? spør fiolinbygger Jacob von der Lippe. Han står bak en av høstens nykommere på festivalfronten – en ganske original sådan.

Fra 22. til 27. september fokuserer han gjennom fire konserter på hvordan lyden i instrumentene preges av musikernes personlige stil og fiolinbyggerens særpreg. Selv har han laget strykeinstrumenter i 20 år og mener konsertgjengere vanligvis ikke tenker over dialogen mellom musikerne og en levende fiolinbygger. I musikkhistorien har komponisten og verket hatt sentrale posisjoner, dernest utøverne og deres tolkninger av verkene. Et viktig element i fremføringspraksisen som sjelden omtales, er instrumentene musikerne spiller på – selv om de er helt avgjørende for det kunstneriske resultatet. Instrumentet er ofte beskrevet som en forlengelse av kroppen, altså det sentrale objektet i en musikalsk fremføring. Likevel er dette aspektet forunderlig uproblematisert i historien og konsertlivet.

Von der Lippe ser på fiolinbyggeryrket som en viktig motvekt til robotisering og automatisering av samfunnet og ønsker å gjøre folk mer kjent med sitt fag ved å lytte til noen av de 60 instrumentene han har bygget. Som et «samspillende instrument» benytter han Emanuel Vigelands mausoleum på Slemdal i Oslo, kjent for sin spesielle akustikk, til avslutningskonserten. Der ønsker han å undersøke instrumentenes kunstneriske betydning i samspill mellom utøver, verk og publikum. Det blir en samtale i etterkant av hver konsert, mellom ham selv og utøverne der ulike aspekter ved temaet diskuteres. På noen av konsertene kommer utøverne til å spille samme stykke på både instrumentet han har bygget for dem og et annet instrument for å høre forskjell i klang, noe som skaper et interessant sammenlikningsgrunnlag for både utøver og publikum, og et fint utgangspunkt for samtalene.

For fullt program se her.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler