Martha Argerich deltar på åpningkonserten av 2. International Chopin Competition on Period Instruments

Klart for den andre Chopin-konkurransen på historiske instrumenter

Martha Argerich deltar på åpningkonserten av 2. International Chopin Competition on Period Instruments
Martha Argerich deltar på åpningkonserten av 2. International Chopin Competition on Period Instruments

Klart for den andre Chopin-konkurransen på historiske instrumenter

I september 2018 arrangerte Chopin-instituttet i Warszawa den første Chopin-konkurransen på historiske instrumenter. Den skulle være et eksperiment, ble det sagt. Eksperimentet var visst vellykket, for etter fem år finner konkurranse nr. 2 sted i den polske hovedstaden i dagene 5. til 15. oktober.


Skrevet av Gunnar Arneson I Foto; Wojciech Grzędziński/NIFC


Arrangøren opplyser stolt at mens det i 2018 kom inn 60 søknader, var tallet i år 84. Antall deltagere i 2018 var 30, mens juryen i år har gitt 35 pianister sjansen. Antallet japanske deltagere er imponerende – hele 10, mens Polen stiller med 6, og Italia med 4. De øvrige er fra Kina, Russland, Sør-Korea og USA (2 hver), og fra Australia, Canada, Frankrike, Spania, Tyskland, Ungarn og Østerrike (1 hver).

 Før de skal i ilden, blir det torsdag 5. oktober arrangert en spennende åpningskonsert i Filharmonia Narodowa, med fire tidligere prisvinnere på programmet. Først ble det opplyst at det skulle være tre, nemlig førsteprisvinneren av 2018-konkurransen, Tomasz Ritter fra Polen og førsteprisvinneren av den tradisjonelle Chopin-konkurransen i 2021, kanadisk-kinesiske Bruce Liu, som begge skulle spille på historiske instrumenter. Det skulle også japaneren Naruhiko Kawaguchi, som i 2018-konkurransen kom på en delt andreplass. Kawaguchi skulle fremføre «Bridging Realms», et verk spesialkomponert for denne åpningskonserten av hans landsmann Dai Fujikura. De to andre skulle spille Beethoven – henholdsvis klaverkonsert nr. 3 i c-moll og fantasi for klaver, blandet kor og orkester, det hele under ledelse av jurymedlemmet Vaclav Luks fra Tsjekkia. Så, dagen før konserten, ble det kunngjort at selveste Martha Argerich også skulle være med. Hennes bidrag ville være Beethovens klaverkonsert nr. 1 i C-dur – på et historisk instrument. Litt av en åpning!

 Dagen etter åpningskonserten begynner selve konkurransen. Deltagerne kan velge å benytte flere forskjellige instrumenter, alt etter hvilke verker de skal fremføre. Chopin-instituttet har bygget opp en interessant samling av gamle, godt restaurerte klaverer, og moderne kopier. Det er i tillegg lånt inn instrumenter fra samlere i en rekke land. Mange av deltagerne velger faktisk å spille på kopiene, som er nye og i teknisk bedre stand.

 I første etappe står ikke bare Chopin på programmet – to av hans store forbilder er også representert. Av Johann Sebastian Bach skal deltagerne fremføre et preludium med tilhørende fuge fra Das wohltemperierte Klavier, og av Mozart enten Fantasi i d-moll KV 397 eller Rondo i a-moll KV 511. Av Chopin skal de spille en av komponistens tidlige poloneser samt en av hans ballader, eller den berømte barcarolen. En polonese av en av Chopins polske forgjengere, blant dem hans lærer Józef Elsner, står også på programmet.

 Men de som går videre til andre etappe, skal kun konsentrere seg om hovedpersonen. En særstilling her inntar Chopins uforlignelige masurkaer. Deltagerne skal fremføre samtlige numre i et av flere angitte masurka-opus, og i tillegg en av tre angitte valser. Og så skal de bryne seg på en av Chopins klaversonater, også på ungdomsverket op. 4, iallfall i henhold til reglementet. Men ingen av dem har nok tro på at de kan vinne hvis de velger den. Det har da heller ingen gjort.

 Noe tilsvarende gjelder finalen. Her kan pianistene velge å spille en av Chopins to klaverkonserter, som alle bortsett fra én har valgt. Den modige pianistinnen skal, dersom hun kommer til finalen, fremføre to av hans øvrige verker for klaver og orkester, nemlig Fantasi i A-dur over polske temaer op. 13 og Rondo i F-dur à la Krakowiak op. 14. Den tredje muligheten var Chopins «gjennombruddsverk», hans Variasjoner i B-dur over «Là ci darem la mano» fra Mozarts «Don Giovanni» op. 2, komposisjonen som fikk Robert Schumann til å skrive «Hut ab, ihr Herren, ein Genie» (Hatten av, mine herrer, et geni). Det verket får vi ikke høre.

 Konkurransens internasjonale jury har 9 medlemmer og ledes av polakken Wojciech Świtała, professor ved musikkakademiet i Katowice. Han mener at «møtet med et historisk klaver er en interessant erfaring – ja, jeg vil til og med si at det er noe enhver pianist bør unne seg. På et historisk instrument kan man gjengi en bred palett av subtile følelsesnyanser på en måte som er uoppnåelig på det fantastiske, men likevel kanskje for jevne moderne flygelet.» 

«Etter at siste finalist har spilt den andre finaledagen 14. oktober, vil et spent publikum vente på juryens dom, og dagen etter, 15. oktober, vil vinnerne få utdelt sin pris under den såkalte «Prisvinnerkonserten». Førsteprisen er på 25 000 euro, andreprisen på 20 000 euro og tredjeprisen på 15 000 euro.» 

Hele konkurransen vil bli strømmet på YouTube, og vil dessuten bli sendt direkte på polsk radios program 2 (Dwójka).Nyheter