Kunstnrisk leder Håvard Gimse. Foto Lars Opstad
Kunstnrisk leder Håvard Gimse. Foto Lars Opstad

Klart for kammerfest i Oslo

Oslo Kammermusikkfestival feiret 30-årsjubileum i 2019 og startet friskt på et nytt tiår med ny kunstnerisk ledelse bestående av Håvard Gimse, Vilde Frang og Randi Stene. Det planlagte festivalprogrammet for 2020 var klart til lansering da korona-tiltakene inntraff, og en intens omprogrammeringsperiode ble satt i gang. 

- Det byr jo på visse utfordringer å arrangere festival innenfor gjeldende rammebetingelser, men vi har hele tiden forsøkt å tenke muligheter fremfor begrensninger, sier kunstnerisk leder Håvard Gimse, som åpner dørene for en nykomponert og noe komprimert Oslo Kammermusikkfestival 19. - 23. august.

Programmet har stor spennvidde, høyt kunstnerisk nivå, og spennende innhold fremført av enestående artister. Flere fantastiske prosjekter er muliggjort gjennom samarbeid, som er et beskrivende ord for årets festivalprogram. Tre nye verk danses til live musikk i Kammerdans på Den Norske Opera & Ballett, i samarbeid med Nasjonalballetten og Voksenåsen Sommerakademi. Arve Moen Bergset gjør comeback som folkesanger med et ensemble av sjeldent kaliber i konserten Arvesylv, en samproduksjon med Riksscenen. I Ligeti vernissage skal György Ligetis 18 etyder for klaver bli fremført i sin helhet for første gang i Norge. Sammen med etydene, som fremføres av 13 unge pianister, blir kunstverk – laget spesielt for musikken av studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo og Høyskolen Kristiania – vist frem. Det å la unge utøvere slippe til og leke seg på tvers av sjangre, er noe den nye kunstneriske ledelsen er opptatt av å videreføre fra tidligere festivaler. 

Flere av de internasjonale stjernene som opprinnelig sto på programmet får ikke besøke Oslo i år, men både fiolinist Charlie Siem og musikere fra Berlin-Filharmonien kan oppleves på flere konserter sammen med norske musikere av internasjonalt format.

Med redusert publikumskapasitet på årets konserter kan en si at det intime kammerformatet overholdes mer enn normalt, men programmet favner som alltid konserter i ulike formater; fra kammerkonserter på Oscarshall og Frogner Hovedgård til urfremføring av Lars Petter Hagens verk Strauss-fragmenter med Ensemble Allegria i Paulus kirke. I Bologne og Mozart fremføres både Mozarts første opera i kammerformat, og musikk fra den glemte 1700-talls komponisten Joseph Bologne Chevaliers de Saint-Georges. Trond-Viggo Torgersen og Oslo Strykekvartett presenterer et lystig samarbeid med nye arrangementer over Torgersens kjente slagere, og det blir gratiskonserter i Musikkpaviljongen på Karl Johan og på Sørenga. Det hele avrundes søndag 23.august i Oslo Domkirke med en hyllest til 250-årsjubilanten Ludwig van Beethoven i Kjetil Bjerkestrand og Arve Tellefsens sjangeroverskridende konsertkonsept Breaking Beethoven

Hele programmet finner du her.Nyheter