Klima og flyktninger i Valdres
Når Valdres Sommersymfoni ferier sitt 30-års jubileum i juni, skal Guro Kleven Hagen lede festivalen for tiende gang.
– Jeg var ung da jeg begynte, og det var og er en stor oppgave. Men jeg er glad for tilliten, forteller fiolinisten som ble født samme år som festivalen startet.
Songs of Travel
Årets festival finner sted fra 21. til 25.juni.
Fra årets rikholdige program, med toppmusikere fra inn- og utland, trekker hun frem ett prosjekt:
– Songs of Travel. Fem land er med på å spre empati og kunnskap om klima og flytninger. De to tingene kan sees i sammenheng. Når kloden blir stadig varmere, flykter flere. Det er bestilt et verk fra hvert land som belyser temaet. Dette er et stort europeisk prosjekt.
I tillegg til Valdres Sommersymfoni er det tre festivaler i Sverige, Nederland og Irland som har gått sammen om dette prosjektet. Fra Norge er Lasse Thoresen invitert, og han har komponert verket Every minute opens doors. Han har reist rundt på ulike asylmottak og snakket med folk før han komponerte.
– Han er en dyktig komponist. Jeg gleder meg til å spille på konserten i Ulnes kirke 23.juni. Jeg har fått notene nå.
Og:
– De som har snakket med Lasse blir invitert til konserten.
Grønn transport
Ingen av musikerne som kommer bruker fly som transportmiddel.
– Vi har valgt å betale og legge til rette for dette. Vi tror vi er den første store festivalen som henter artister fra Europa med tog. Det har vi fått mye positiv omtale for. Ett sted må vi begynne. Jeg hadde selv gullkort på SAS. Skulle alle gjort sånn, hadde det ikke gått.
Kunstnerisk leder er glad for at de unge får komme til Valdres for å lære. Deres kurs holder til på Leira.
En viktig møteplass
Festivalen var en viktig møteplass for henne som barn. Hun deltok første gang som sjuåring. Siden har Guro vært der.
– Der møtte jeg Alf Richard Kraggerud, noe som igjen førte til kontakt med Barratt Due Musikkinstitutt. Jeg begynte å pendle til Oslo.
– Hvorfor ble fiolinen ditt instrument?
– Begge foreldrene mine er utdannet althornister. Jeg tenkte nok at det ikke var like mange muligheter senere i livet med det instrumentet. Dessuten var det et godt strykemiljø hjemme i Valdres, med blant andre Ragnhild og Eldbjørg Hemsing.
Faren hennes er lokal korpsdirigent, og moren Mona er daglig leder av festivalen. Tidligere var hun kulturskolerektor.
– For meg har det vært avgjørende å kunne øve hjemme med hjelp fra foreldre. Det levende musikkmiljøet i Valdres, med Valdresstyrkerne har også vært viktig. Og selvsagt min dyktige fiolinlærer, Bente Hemsing.
Kunstnerisk leder
Som festivalsjef er Guro som bestemmer hvem som skal spille – sammen med sitt kunstneriske råd: Marianna Shirinyan, Jakob Koranyi og Peter Friis Johansson.
Nå er Kleven Hagen 1. konsertmester i Operaorkesteret ved Den Norske Opera & Ballett.
– Når bestemte du deg for å bli fiolinist?
– Hvis folk spurte meg om hva jeg ville bli når jeg ble stor, svarte jeg tidlig fiolinist. Men når man skal være musiker, må man alltid brenne for musikken. Jeg har derfor fortsatt ikke bestemt meg for hele livet. Men så lenge motivasjonen er der, er det et fantastisk yrke!
Allikevel har hun tatt grep for kunne ha et annet yrke også. Hun har utdannet seg til grunnskolelærer ved Oslo Met samtidig med orkesterjobben.
– Jeg har alltid likt å jobbe effektivt. Jeg liker for eksempel dårlig å bli forstyrret når jeg øver.
Fra høsten er hun også kunstnerisk leder for TrondheimSolistene.
Et spesielt talentprogram
– Hva har Papillon, programmet for noen unge, utvalgte musikere, betydd for festivalen?
– Jeg håper det har vært både til glede og nytte. Det lages mange talentprogram. Det spesielle med vårt, tror jeg, er at vi ønsker å spørre deltakerne: «Hva trenger du? Hva vil du spille, hvem vil du spille med og snakke med om livet som musiker?» De som er plukket ut er ganske voksne folk som er bevisste på hva de trenger. I tillegg får deltakerne et unikt innblikk i hvordan et musikerliv kan se ut, når de spiller og snakker med profesjonelle utøvere på festivalen.
Nytt av året er blant annet at det blir konserter der utøvere skal spille til en stumfilm. På en annen konsert blir det yoga og Bach.
– Vi må prøve noe nytt hvert år. Så publikum ønskes velkommen til å være med på yoga mens musikere spiller Bach. Det er perfekt hvis man elsker musikk, men aldri har prøvd yoga, eller man liker yoga uten å være vant med klassisk musikk.
– Hvor mye skal du selv spille?
– Ganske mange konserter. Jeg håper det går bra!