Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Komponisten Harrison Birtwistle er død

Sir Harrison Birtwistle gikk bort 18. april, 87 år gammel. Han var ansett som en av de viktigste og meste særpregede komponistene det siste hundreåret, som utfoldet seg i hele spekteret fra storskala opera- og orkestermusikk til intime, kontemplative kammerverk. 

Han ble født i Accrington i Nord-England i 1934 og studerte klarinett og komposisjon ved Royal Manchester College of Music med samtidige kunstnere som Sir Peter Maxwell Davies, John Ogdon og Elgar Howarth. I 1965 solgte han klarinettene for å vie all sin tid til komposisjon. 

Hans gjennombruddsverk var operaen Punch and Judy. Av hans mest kjente verker kan nevnes operaene The Mask of Orpheus, Gawain og The Last Supper, og orkesterverkene Exody (fremført på Last Night of the Proms i 1995) og The Shadow of Night bestilt av Cleveland Orchestra. Pulse Shadows, en meditasjon for sopran, strykekvartett og kammerensemble til dikt av Paul Celan, vant Grammy 2002 for beste samtidsinnspilling. Hans siste store orkesterverk, Deep Time, bestilt av Berlin Staatsoper og BBC Radio 3 og urfremført i 2017 med Daniel Barenboim som dirigent, skal fremføres 6. mai av London Philharmonic Orchestra og Edward Gardner .

Birtwistle samarbeidet med det internasjonale toppsjiktet av dirigenter, som Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Oliver Knussen, Sir Simon Rattle, Peter Eötvös, Franz Welser-Möst, Antonio Pappano, Vladimir Jurowski og Edward Gardner, og har vært fremført på festivaler som BBC Proms, Salzburg Festival, Glyndebourne, Lucerne Festival, Wien Modern og Wittener Tage. Han var festivalkomponist på Ultima i 2009.Nyheter