Jubileumsfeiring på Harald Sæveruds Siljustøl i mai. Foto: Siljustøl Museum
Jubileumsfeiring på Harald Sæveruds Siljustøl i mai. Foto: Siljustøl Museum

Komponisthjemmene fylles med levende musikk

Bursdagsmarkering på Siljustøl og opera på Troldhaugen. Det er noen av ingrediensene når KODE i Bergen denne våren inviterer til konserter i to av de tre komponisthjemmene.

Edvard Grieg Museum Troldhaugen og Harald Sæverud Museum Siljustøl er del av KODE, og konsertene er i regi av Skeivt kulturårs musikkprogram. Under Skeivt kulturår vil KODE utforske musikk av normbrytende komponister gjennom tidene. Flere av de fremste klassiske komponistene i historien var også skeive. Mange av dem levde under betydelig følelsesmessig press.

Søndag 6.februar om formiddagen spiller cellist Amalie Stalheim verker av Benjamin Britten, Johann Sebastian Bach og Kaija Saariaho i Troldsalen

Søndag 13.mars på samme sted fortsetter reisen gjennom Brittens musikk, denne gang i et motsetningsfullt program hvor en mørk og sorgfull sangsyklus møter nyforelskelse og fremtidshåp. Med sangsyklusen Songs and Proverbs av William Blake utforsker Britten et bunnløst mørke, og konfronterer seg selv og lytteren med all ondskapen i verden. Utvalget av tekster til sangsyklusen ble gjort av tenoren Peter Pears, som både var Brittens livspartner og muse.

På konserten blir også sangsyklusen Regnbuen med tekster av André Bjerke (1918-1985) fremført. Christian Grøvlen skrev sangene til Bjerkes 100-års dag i 2018. Nå skal verket for første gang fremføres av én sanger. Barytonen Magnus I. Kjelstad synger sammen med Christian Grøvlen på klaver. 

27.mars, også i Troldsalen fremfører sopranen Eldrid Gorset den dramatiske og lidenskapelig sensuelle enkvinnes-operaen La voix humaine, på norsk Menneskerøysta, av Francis Poulenc. I operaen utforskes kjærlighet i teknologiens spede barndom, der en kvinne, Elle, blir forlatt av sin elskede over telefon. Stykket er skrevet for én sanger alene, og man hører bare hennes side av samtalen. Olga Jørgensen er medspiller på klaver. 

Sopranen Mari Eriksmoen vender tilbake til Troldhaugen søndag 3.april. Sammen med pianist Signe Bakke fremfører hun et bredt utvalg sanger og romanser i et program som feirer det kunstneriske samarbeidet mellom Nina og Edvard Grieg. Programmet inneholder også et nøye utvalg av romanser skrevet over en periode på ca. 100 år, fra Robert Schumann og Hugo Wolf til Grieg og den uredde og ukonvensjonelle norske komponisten Pauline Hall.

På Siljustøl vil Harald Sæveruds 125-års dag bli markert med fremføring av komponistens ungdommelige Klaversonate i g-moll. Ole Christian Haagenrud spiller. I tillegg presenterer han musikk av to av Sæveruds idoler; Beethoven og Mozart. 

8.mai finner en kombinasjon av Sæverud-jubileet og Skeivt kulturår sted på Siljustøl. Da framføres den norske komponisten Pauline Halls Klaversonate, for kanskje første gang på over 100 år. Hall var en nær venn av Sæverud, men først og fremst en betydelig kunstner og en modig, ukonvensjonell kvinne forut for sin tid. Julie Yuqing Ye trakterer klaveret. Nyheter