Storslåtte Kongsberg kirke og det barokke Glogerorgelet er bakteppet for Glogerfestspillene
Storslåtte Kongsberg kirke og det barokke Glogerorgelet er bakteppet for Glogerfestspillene

Kongsberg jubilerer – Glogerfestspillene markerer

Glogerfestspillene stiller med et storslått program når Kongsberg i år feirer 400 år.


Brita Skogly Kraglund


24. januar begynner årets Glogerfestspill i Kongsberg, med et ambisiøst program med både profesjonelle artister og lokale aktører.

Blant utøverne er Anna Lapwood, Barokkanerne, Ragnhild Hemsing, Kringkastingsorkesteret, Norges Ungdomskor, Kongelig norske marines musikkorps, Oslo strykekvartett, Thormod Rønning Kvam, Arnfinn Tobiassen og Ida Løvli Hidle.

Malmfull

Tema for årets festspill er «Malmfull». Programmet er en reise gjennom musikkhistorien, og Kongsberg, hvor hver dag har fått sin periode og bit av de 400 årene. Det blir de store linjene, fra Monteverdi i 1624 onsdag, via Beethovens 9. symfoni fra 1824 fredag, frem til Koka Nikoladzes musikkteknologiske sprang i 2024 søndag.  

Åpningsseremonien foregår på Kirketorget. Og arrangørene reklamerer med en storslagen begivenhet for å feire Kongsbergs 400-årige historie i nyskapende form. Glogerfestspillene og Kongsberg 400 har i tett samarbeid knyttet til seg landets aller fremste kunstnere innen regi, lyd-, lys- og videodesign for å skape en spektakulær opplevelse for publikum. 

Kor, dansere, musikere, tallrike profesjonelle og lokale aktører vil gjennom ulike musikalske og visuelle fortellinger bevege publikum og gi høy «gåsehudfaktor», lover arrangøren. 

Den engelske organisten Anna Lapwood er årets festspillorganist på Glogerfestspillene.
Foto: Nick Rutter
Den kongelige marines musikkorps opptrer på avslutningskonserten til årets Glogerfestspill, sammen med blant annet pianist Tormod Rønning Kvam.

Orgel og hardingfele

Orgelet i Kongsberg kirke har alltid stått sentralt i festspillene. Derfor har de sin egen festspillorganist. Denne gangen er det Anna Lapwood som møter Glogerorgelet. Hun er fast organist i Royal Albert Hall i London og kordirigent og organist ved Pembroke College i Cambridge. Hun turnerer jevnlig med symfoniorkestre og er en av de store satsningene til SONY. Lapwood er en banebrytende og nyskapende musiker,

Åpningskonserten i Kongsberg kirke har fått navnet «Fra Vivaldi til Valdres». Der vil Ragnhild Hemsing fremføre utdrag fra De fire årstider av Vivaldi – på hardingfele. Med seg på podiet har hun Barokkanerne. I tillegg vil sangere og musikere fremføre Monteverdis opera Il combatimenti di Tancredi e Clorinda fra 1624. Hanne Brincker er regissør.

 

Ungdomskor med KORK

Fredag tar Kringkastingsorkesteret turen til gruvebyen. KORK fremfører Beethovens Symfoni nr. 9 sammen med solister og et kor sammensatt av Norges ungdomskor og musikklinja på Kongsberg videregående skole. 100 unge stemmer blir å høre i dette spesielle samarbeidet i Kongsberg musikkteater fredag kveld.

Årets avslutningskonsert, som finner sted søndag kveld, byr på Kongelige norske marines musikkorps, pianist Thormod Rønning Kvam og urfremføring av et nytt verk av Koka Nikoladze for orgel og mobiltelefoner.

Glogerfestspillene ble etablert i 2001 av kantor i Kongsberg kirke, Reidar Hauge. Nyheter