Mari Eriksmoen spiller Donna Anna i den semikonsertante fremførelsen av Don GIovanni. Foto: HarrisonParrot.
Mari Eriksmoen spiller Donna Anna i den semikonsertante fremførelsen av Don GIovanni. Foto: HarrisonParrot.

Koronainspirert Don Giovani i Stockholm

I Norge har vi vært opptatt av alt som ikke har vært koronastengt i Sverige. Da kan det være greit å merke seg at også svensk musikkliv har vært inne i digitalt modus de siste månedene. Men nå åpner også svensk musikkliv, eller i hvert fall Sveriges Radios Symfoniorkester. Nå er sjefdirigenten Daniel Harding tilbake i Stockholm etter ti ukers London-karantene for å dirigere orkesteret og Radiokören i blant annet Mahlers Das Lied von der Erde, med mezzosopranen Ann Hallenberg som solist.

Harding rakk dermed tilbake til avslutningen på årets konsertsesong, noe som skjer lørdag 13. juni med en semikonsertant fremførelse av Mozarts Don Giovanni. Her stiller orkesteret med noen av Sveriges fremste operastjerner, som Peter Mattei, Malin Byström and Johanna Wallroth, mens vår egen Mari Eriksmoen debuterer i Stockholm i rollen som Donna Anna. Regissør, syngende sådan i rollen som Don Ottavio, er Andrew Staples. Han har latt seg inspirere av den digitale virkelighet som har regjert musikklivet i denne tiden og reflektert over den og Don Giovannis tilbøyeligheter. Han sier bl.a. følgende om forestillingen:

En av de tingene denne situasjonen har lært meg er hvor mye jeg stoler på mine elektroniske enheter. I denne oppsetningen undersøker vi de mørkere sidene av hva det vil si å stole på skjermer og eksterne bilder, slik at vi kan utforske Don Giovannis behov for intimitet og tilpasse den ideen vår nåværende situasjon. Vi forestiller oss en verden som vår nåværende, der rollene må holde sosial distanse og tilfredsstille sine behov for verdsettelse gjennom nærhet til skjermer. I denne verden er Don Giovanni mindre opptatt av fysisk kontakt. Han ønsker i stedet å fange og kuratere forførelsesøyeblikket. Denne besettelsen er kanskje en del av vår covid-19-verden, men den tjener også til å markere den avhengighet som allerede er i ferd med å bli normal for mange av oss.Artikler