Foto: Frederic Boudin
Foto: Frederic Boudin

Kristine Tjøgersen vant International Rostrum of Composers

Komponisten Kristine Tjøgersens orkesterverk Between Trees ble 3. juni kåret til årets utvalgte verk under International Rostrum of Composers i Palermo. 

Det ble urfremført av Kringkastingsorkestret i 2021 og var Norges påmeldte verk til kåringen som foretas av radioprodusenter fra hele Europa. I programkommentaren til verket skriver Tjøgersen blant annet:

Stykket begynner med lyden av et ekorn som spiser (med spesialeffekter i tuba). Snart går vi under marken. Trærnes røtter er forbundet med mycel, i et komplekst nettverk av sopptråder. Disse spøkelseslignende ledningene forbinder trær og planter slik at de kan kommunisere, som skogens eget internett. Pulsen, og dermed rytmen og energien intensiveres til en livlig, underjordisk fest. Etter en stund beveger vi oss over bakken, der vi hører flaksende vinger og forskjellige fugler som hakkespett, svarttrost, gjøk, ugler og skjærer…

Rostrum har i 68 år vært er et av de viktigste programmene for samtidsmusikk i International Music Council der hensikten er å oppmuntre til at ny musikk spilles på radio. Prisen innebærer at Between Trees vil fremføres på en stor mengde radiostasjoner i Den europeiske kringkastingsunion og en del land utenfor. I tillegg vil Kristine Tjøgersen motta en bestilling og et residensprogram fra IMC og Norrbottenmusikken i Sverige. 

Between Trees er blitt til som en del av satsningen KUPP, en støtte- og utviklingsordning for unge komponister, initiert av Norsk Komponistforening og Music Norway. En del av satsingen for Tjøgersen var et samarbeid med Kringkastingsorkestret, som verket er skrevet for. KUPP støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Det norske komponistfond, NB noter og Music Norway.

Urfremførelsen av Between Trees kan du se her.Nyheter