Lasse Thoresen (Foto: Lisbet Risnes/Nasjonalbiblioteket) og Amalie Stalheim
Lasse Thoresen (Foto: Lisbet Risnes/Nasjonalbiblioteket) og Amalie Stalheim

Lasse Thoresens reise gjennom daler

Ultimafestivalen er over, og skal vi tro NRKs anmelder Eystein Sandvik var fremførelsen av Lasse Thoresens cellokonsert Reise gjennom tre daler 17. september et av festivalens desiderte høydepunkter. Verket fra 2008,er en sambestilling mellom Oslo-Filharmonien og Fransk Radios Symfoniorkester. Med Amalie Stalheim som solist, viste det ifølge Sandvik som en «ulv i fåreklær»:

Bak den postkortaktige tittelen skjuler det seg et mørkt beist av et verk som langsomt bygger seg opp mot et av de mest fryktinngytende klimaks jeg kan huske å ha hørt i en konsertsal. Dalen viser seg å være en avgrunn, et bunnløst mørke. Ifølge komponisten selv er hver av de tre satsene reiser gjennom «et mentalt landskap hvor sidene er så bratte at man ikke engang kan se over horisonten».

Anmelderen opplever at Reise gjennom tre daler viser bredden i Thoresens mesterskap, når han påpeker en nesten naiv spontanitet som suppleres av komponistens enorme orkesterpalett.

Sandvik er også svært begeistret for Stalheims fremførelse:

Allerede fra åpningstaktene, hvor solisten nakent og alene setter an tonen i celloens mørke register, viser Stalheim seg som en musiker som omhyggelig pleier hver eneste frase. Til og med de mest halsbrekkende partier utover i verket ble avlevert med en sikkerhet og autoritet som avslører en sjelden begavelse.

Også dirigenten Ingar Bergby berømmes for en gnistrende fremførelse.

Konserten kan oppleves i kveld (24.9) kl. 19.03, når begge Oslo-Filharmoniens Ultimakonserter konserter sendes på NRK Klassisk.

Klassiskmusikk.com hadde planlagt en anmeldelse av konserten, men et sykdomsforfall kom i veien. Så vi er glad over å kunne lenke opp til Eystein Sandviks anmeldelse her.Nyheter