Utsnitt av Lisa Aisatos "Lily", årets festivalbilde

Løfter frem kvinnene på Oslo Kammermusikkfestival

Utsnitt av Lisa Aisatos "Lily", årets festivalbilde
Utsnitt av Lisa Aisatos "Lily", årets festivalbilde

Løfter frem kvinnene på Oslo Kammermusikkfestival

Når Oslo Kammermusikkfestival ønsker velkommen til sin 36. utgave fra 7. til 14.august, er kvinnelige komponister sentrale.


Red.


Temaet for årets festival er Det evig kvinnelige, kvinner i kunsten og mennene rundt dem.

– Gjennom alle tider har kvinner hatt sentralen roller i kultur- og samfunnsliv, men historien har lagt et glemselens slør over mange av dem. Vi skal løfte frem noen av disse kvinnene – og mennene de levde samtidig med, skriver festivalen i sin programpresentasjon. 

Clara Schumann er først ut, under åpningskonserten i Universitetets Aula. Konserten har fått navnet «Clara Schumann og hennes menn». Så det blir også musikk av Robert Schumann og Johannes Brahms. 

Torsdag frister festivalen med «Agathe – vår store komponistinne» på Frogner hovedgård. Der fremfører mange av Agathe Backer-Grøndahls sanger og klaverstykker av pianist Christian Grøvlen og baryton Aksel Rykkvin. 

Samme kveld står Lilli Boulangers musikk på plakaten i Freiasalen. 

Fredag, i Nasjonalmuseet, heter forestillingen «Kvinner i kunsten», der det blir musikk av Signe Lund, Borghild Holmsen og Anna Lindeman. 

Veletablerte musikere

Lørdag blir det konsertforedrag med Torkil Baden i Najonalmuseet. Navnet på foredraget er «Nina Grieg – ikke bare komponisthustru». Samme kveld i Slottskirken er overskriften «Ladies first!», med barokkensemblet Oslo Circles og sopran Berit Norbakken.

Senere på kvelden er temaet Hildegard von Bingens språk i Gamle Aker kirke, med Stockholm Chamber Brass og resitatør Greta Andersberg. 

Onsdag 14. august er det Alma Mahlers musikk som blir fremført i Universitetets Aula. 

En rekke veletablerte musikere deltar på festivalen. Blant godbitene: Mestermøte med Truls Mørk og Håvard Gimse i Gamle Logen mandag 12. august. 

Marianne Beate Kielland, festivalens kunstneriske leder, vil selv synge på flere av konsertene. 

Det blir også flere barnekonserter og en egen konsert for ungdom, og i paviljongen i Studenterlunden blir det gratis formiddagskonserter.

Festivalen blir også gjestet av deltakere på Voksenåsen Sommerakademi. Nyheter