Bjarne Magnus Jensen og Ole Christian Haagenrud i aksjon. Foto: Brita Skogly Kraglund
Bjarne Magnus Jensen og Ole Christian Haagenrud i aksjon. Foto: Brita Skogly Kraglund

Lunsjkonsert på Sentralen

Musikk og glede. Flotte musikere. Og ikke minst: Publikum fylte Sentralens Vinterhage. - Dette er en perfekt måte å samle folk på, sier Anders Bjørnsen, leder for Dextra Musica som står bak formiddagskonsertene ti tirsdager i året.

Han var spent på om publikum ville komme tilbake etter koronapusen. Det gjorde de – for å høre musikk av Marcus Paus. Sonate for fiolin og klaver med fiolinisten Bjarne Magnus Jensen og pianisten Ole Christian Haagenrud. Sistnevnte akkompagnerte også sopranen Amadea Reksterberg i et utvalg av Paus’ André Bjerke-sanger. Publikum lot seg begeistre. Det samme gjorde musikerne. Gleden var stor over å kunne få spille i Vinterhagen. 

- Dette lokalet er både levende og utfordrende, mener Reksterberg. - Folk kommer og går. Det er litt av magien, og som sanger må jeg lytte meg inn til publikum og de andre musikerne her. Det blir så levende, sier hun entusiastisk. For den relativt nyutdannede sangeren er det første gangs opptreden i dette lokalet.

Fiolinist Jensen trekker frem den løse settingen. - Jeg liker den. Det trengs slike arenaer for den klassiske musikken, sier han. 

Haagenrud, som har spilt her mange ganger, sier det var ekstra god stemning under denne tirsdagskonserten. - Vi har vært i studio og spilt inn fiolinkonserten, men det var en førstegangsfremførelse for publikum. Det var en strålende opplevelse, synes pianisten.

En av dem som prøver å være til stede så sant hun er i byen, er Anniken Thue. - Vi trenger levende, klassisk musikk. Jeg blir overrasket og glad når jeg er her, og det er alltid hyggelige mennesker her, sier hun. 

Dextra Musicas leder svarer dette på spørsmål om hvorfor de arrangerer tirsdagskonsertene: - Hvorfor ikke? I tillegg til formiddagskonsertene arrangerer vi fire kveldskonserter i halvåret her på Sentralen. 

Han gleder seg over å kunne vise frem de flotte musikerne. Dextra Musica er et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB, og har siden 2006 kjøpt verdifulle strykeinstrumenter som lånes ut til musikerne. Til gjengjeld må disse stille opp for selskapet fem dager i året. 

- Hvordan velger dere program til tirsdagskonsertene?

- Min kollega Eline Melgalvis gjør det i dialog med musikerne. Har de noe å fortelle? Skal de slippe en CD eller dra på turné, for eksempel? De står i kø for å spille her, opplyser Anders Bjørnsen, som også forteller at de setter pris på et blandet publikum. - Hit kommer folk i lunsjpausene sine, og mange pensjonister tar en bytur for å være med på konsertene. Musikerne liker seg her fordi det er annerledes å spille her enn i et vanlig konserthus. De tar det virkelig på alvor, avslutter han. 

Amadea Reksterberg fremfører Marcus Paus’ André Bjerke-sanger. Foto: Brita Skogly Kraglund

 Nyheter