Foto: Marco Borggreve
Foto: Marco Borggreve

Mäkelä til Concertgebouw

Nytt karrieresteg for Klaus Mäkelä. Snart venter jobben som sjefdirigent for Concertgebouw Orchestra i Amsterdam.

Mäkelä starter et tiårig engasjement med orkesteret allerede i sesongen 2022-23, da som kunstnerisk leder. Fra 2027 blir har sjefdirigent. Etter sin kritikerroste debut med orkesteret i september 2020, ble han invitert tilbake to ganger samme sesong. I kommende sesong vil han lede hele fem konserter, og antallet vil øke år for år.

Mange orkestre
Finnen, som er 26 år gammel, har siden 2020 vært sjefdirigent for Oslo-Filharmonien. Han er også tilknyttet Orchestre de Paris som musikkdirektør. Det samme er han for Turku Music Festival.

Han har sin dirigent-utdannelse fra Sibeliusakakdemiet med Jorma Panula som professor. Han er også en utmerket cellist, med en karriere som solist med mange finske orkestre. Som kammermusiker har han blant annet spilt med medlemmer av Oslo-Filharmonien, Orchestre de Paris, Bayersk Radios Symfoniorkester, München og Orchestre Philharmonique de Radio France.

Sibelius
Siden han startet som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien i august 2020, har han ledet en komplett innspilling av Sibelius’-symfoniene for Decca Classics. Anmeldelsene har vært strålende både i Norge og i utlandet. 

Magnus Andersson i Klassekampen skriver blant annet:

Strykerklangen er rundere, varmere, dypere og bredere, alt etter hva musikken ber om, og når musikken veksler farge setter Mäkelä umiddelbart inn blåserne i perfekt og nyansert balanse. Lyden av Oslo-Filharmonien er tiltalende. Tanken på at de over tid kan spille under en dirigent som kan fremmane denne typen sanselighet inngir håp for fremtiden.

Edward Seckerson i Gramophone skriver:

Så mye av den musikalske energien i disse symfonien kommer ut fra rytme og artikulasjon, fra en forståelse for dynamisk fremdrift, som Mäkelä behersker til fulle. Han har også en teatral sans for stemning – åpenbar fra det øyeblikket den ensomme soloklarinetten i begynnelsen av Symfoni nr. 1 begynner å kartlegge landskapet i det som skal bli Sibelius’ varige musikalske lerret.

 



Nyheter