Mathias Rugsveen gikk av med seieren i Virtuos. Foto: NRK
Mathias Rugsveen gikk av med seieren i Virtuos. Foto: NRK

Mathias Rugsveen vant Virtuos 2020

Den 16 år gamle akkordeonisten Martin Rugsveen fra Oslo vant i går den klassiske musikkonkurransen Virtuos 2020, med en virtuos fremføring av Viatcheslav Semionovs Brahmsiana Rhapsody for accordion.

Finalen, ble sendt på NRK 2 Hovedscenen - åtte måneder på overtid på grunn av pandemien. Vinneren får heller ikke mulighet til å delta på den europeiske finalen, European Young Musician, som skulle ha funnet sted i Zagreb i mai, men måtte avlyses.

Et solid plaster på såret må det være at Virtuosvinneren automatisk blir tildelt Den Norske Solistprisen på kr. 100.000, og i tillegg får egen konsert på Festspillene i Bergen og solistengasjement med Kringkastingsorkesteret. Sistnevnte fungerte både som akkompagnatør og entusiastisk publikum på finalen, som måtte gå for tom sal.

Det var et sterkt finaleheat som stilte: Pianisten Nikita Khnykin (17) ga en virtuos fremførelse av 1. sats i Prokofjevs Klaverkonsert nr. 3, Daniil Letiagin (15) imponerte stort med sikker «kølleføring» i 1. sats av Emmanuel Sejournes Konsert for marimba og styrkere og cellisten Balder Hella Mikkelsen (18) tolket Tsjaikovskijs Pezzo cappricioso, op. 62 med nerve og innlevelse. Pandemien har tydeligvis ikke lagt noen demper på øvingsiveren til neste generasjon klassiske utøvere.

Juryen bestod av de to tidligere Virtuosvinnerne Tine Thing Helseth og Eldbjørg Hemsing samt festspilldirektør Anders Beyer.Nyheter