Foto: Nordic Artists Management
Foto: Nordic Artists Management

Mikael Bratbosts talentpris til Hedvig Haugerud

Sopranen Hedvig Haugerud er tildelt Operasanger Mikael Bratbosts talentpris for 2021. Hun avsluttet nylig sine studier ved Det Kongelige Teaters Operaakademi i København. Hun har tidligere studert ved Norges musikkhøgskole og Conservatoire National de Musique de Paris, og har i år kvalifisert seg til Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse og Concorso Lirico Internazionale di Portofino. 

Juryens begrunnelse for tildelingen er følgende:

Hedvig Haugerud har et eksepsjonelt stemmemateriale, stor uttrykksvilje og stor scenepersonlighet. Hun har vist stor disiplin for å komme seg ut av de stemmemessige utfordringene hun hadde, hvilket er et stort pluss for arbeidet videre i en sangkarriere. Hennes stemmefag - jugendlicher dramatischer sopran – tar tid å utvikle/modne. Selv om hun har kommet langt for sine 26 år vil en slik stemme først blomstre om noen år. Det er derfor ekstra gledelig å gi prisen til en nyutdannet sanger i en kritisk fase i dette faget. 

Tenoren Mikael Bratbost (1860-1904) fikk selv støtte til sin karriere på et avgjørende tidspunkt. Hans minneforening bidrar gjennom talentprisen til å hjelpe andre talenter å nå sine sangermål. Hedvig Haugeruds kjernerepertoar ligger i samme sjanger som Bratbosts, som hun selv beskriver: 

I mange av operaene hvor Mikael Bratbost sang helte-tenoren, synger jeg hans kvinnelige motstykke. Der Bratbost sang Turiddo (Cavalleria Rusticana), synger jeg Santuzza, og der han sang Siegmund (Valkyrien), er jeg Sieglinde, hans søster og sjelevenn. I Tannhäuser er jeg hans ulykkelige Elisabeth, og med ham som soldaten Radames, er jeg hans hemmelige kjærlighet, Aida.

Prisutdelingen skjer under en konsert på Kvikne samfunnshus 28. august.

Årets jury har bestått av Randi Stene (operasjef Den Norske Opera& Ballett), Annika Åsen Grundt (leder Flagstad Museum) og prosjektleder Kari E. Bekken (operasjef RingsakerOperaen). Nyheter