Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen (t.v.). Foto: Tom Henning Bratlie, Valdres sommersymfoni
Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen (t.v.). Foto: Tom Henning Bratlie, Valdres sommersymfoni

Nordiske musikkfestivaler med nyskapende klimasatsing

Fra sommeren 2022 viser musikkfestivalene Valdres sommersymfoni og Järna Festival Academy  hvordan en bærekraftig fremtid kan se ut for den klassiske musikkindustrien. Sammen ønsker de å sette fokus på hvordan den kan ta ansvar for den pågående klimakrisen.

- Dette markerer starten på et grønt skifte for Valdres sommersymfoni. Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier fiolinist og kunstnerisk leder for Valdres sommersymfoni, Guro Kleven Hagen.

Som et pilot-prosjekt i 2022 skal de to festivalene samarbeide om musikere som må komme seg til og fra Valdres og Järna med tog, buss eller elbil. Fly og bensinbil er utelukket. Fra 2023 stiller Valdres sommersymfoni krav om at samtlige kunstnere må reise miljøvennlig.

Den svenske cellisten Jakob Koranyi og pianisten Peter Friis Johansson er kunstneriske ledere for Järna Festival Academy (JFA). De siste årene har de arbedet for å minske klimagass-utslippene – uten at det har hindret verdensstjerner i å ta turen til Sverige.

- Jeg synes det er inspirerende å jobbe med JFA som allerede har stått frem som et eksempel på hvordan kulturbransjen kan respondere på klimakrisen. Verdenskjente kunstnere har tatt turen til festivalen deres med tog fra Sentral-Europa. Sammen kan vi tilby våre musikere flere konserter på reisen, noe som er viktig når man skal vurdere tog og buss gjennom store deler av Europa, sier Hagen.

Etter endt festival i Valdres skal en stor del av musikerne dra videre til Järna Festival Academy og gjenta store deler av programmet. 

- Fordelene med å koordinere musikere og festivalprogram er ikke bare miljømessige, men også kunstneriske. Musikerne får spilt samme program flere ganger og arbeidet sammen over lengre tid. Jakob og Peter går dessuten inn i Sommersymfonien kunstneriske råd, og har spennende tanker om programmering, sier Hagen.

Valdres sommersymfoni og JFA har allerede booket inn internasjonalt anerkjente musikere til å delta i det nyskapende prosjektet, og responsen har vært overveldende positiv. Mange musikere uttrykker takknemlighet over at noen tar ansvar.

- Jeg tror ikke jeg kjenner noen klassiske musikere eller arrangører som fornekter det FN sier om betydningen av klimaendringene for menneskeheten, men likevel har en til nå fløyet orkestre, dirigenter og musikere rundt i Norge og utlandet med den største selvfølgelighet. Nå haster det, og vi må alle ta vår del av ansvaret. Jeg er veldig glad og stolt over at Valdres sommersymfoni skal satse som en null-utslippsfestival, og håper det kan være en oppfordring til norske konsertarrangører og kunstnere til å arbeide mot det samme, avslutter Hagen.Nyheter