Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen (t.v.). Foto: Tom Henning Bratlie, Valdres sommersymfoni
Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen (t.v.). Foto: Tom Henning Bratlie, Valdres sommersymfoni

Nordiske musikkfestivaler med nyskapende klimasatsing

Fra sommeren 2022 viser musikkfestivalene Valdres sommersymfoni og Järna Festival Academy  hvordan en bærekraftig fremtid kan se ut for den klassiske musikkindustrien. Sammen ønsker de å sette fokus på hvordan den kan ta ansvar for den pågående klimakrisen.

- Dette markerer starten på et grønt skifte for Valdres sommersymfoni. Det er på tide at kulturbransjen – både arrangører og utøvere – viser at vi tar klimakrisen på alvor, sier fiolinist og kunstnerisk leder for Valdres sommersymfoni, Guro Kleven Hagen.

Som et pilot-prosjekt i 2022 skal de to festivalene samarbeide om musikere som må komme seg til og fra Valdres og Järna med tog, buss eller elbil. Fly og bensinbil er utelukket. Fra 2023 stiller Valdres sommersymfoni krav om at samtlige kunstnere må reise miljøvennlig.

Den svenske cellisten Jakob Koranyi og pianisten Peter Friis Johansson er kunstneriske ledere for Järna Festival Academy (JFA). De siste årene har de arbedet for å minske klimagass-utslippene – uten at det har hindret verdensstjerner i å ta turen til Sverige.

- Jeg synes det er inspirerende å jobbe med JFA som allerede har stått frem som et eksempel på hvordan kulturbransjen kan respondere på klimakrisen. Verdenskjente kunstnere har tatt turen til festivalen deres med tog fra Sentral-Europa. Sammen kan vi tilby våre musikere flere konserter på reisen, noe som er viktig når man skal vurdere tog og buss gjennom store deler av Europa, sier Hagen.

Etter endt festival i Valdres skal en stor del av musikerne dra videre til Järna Festival Academy og gjenta store deler av programmet. 

- Fordelene med å koordinere musikere og festivalprogram er ikke bare miljømessige, men også kunstneriske. Musikerne får spilt samme program flere ganger og arbeidet sammen over lengre tid. Jakob og Peter går dessuten inn i Sommersymfonien kunstneriske råd, og har spennende tanker om programmering, sier Hagen.

Valdres sommersymfoni og JFA har allerede booket inn internasjonalt anerkjente musikere til å delta i det nyskapende prosjektet, og responsen har vært overveldende positiv. Mange musikere uttrykker takknemlighet over at noen tar ansvar.

- Jeg tror ikke jeg kjenner noen klassiske musikere eller arrangører som fornekter det FN sier om betydningen av klimaendringene for menneskeheten, men likevel har en til nå fløyet orkestre, dirigenter og musikere rundt i Norge og utlandet med den største selvfølgelighet. Nå haster det, og vi må alle ta vår del av ansvaret. Jeg er veldig glad og stolt over at Valdres sommersymfoni skal satse som en null-utslippsfestival, og håper det kan være en oppfordring til norske konsertarrangører og kunstnere til å arbeide mot det samme, avslutter Hagen.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler