Arne Dørumsgaards flygel hadde prominent plass i Norsk Lydinstitutt

Norsk Lydinstitutt – Den siste omvisning

Arne Dørumsgaards flygel hadde prominent plass i Norsk Lydinstitutt
Arne Dørumsgaards flygel hadde prominent plass i Norsk Lydinstitutt

Norsk Lydinstitutt – Den siste omvisning

Vi viser her en dokumentarfilm om Norsk Lydinstitutt, lydsamlingen til Arne Dørumsgaard, som var tilgjengelig i Stavanger inntil i fjor.


Tekst: Lasse Stensrud


«Jeg tror ikke på noen høykultur, jeg tror ikke på noen lavkultur. Jeg tror på kultur, for det er én ting – og det handler bare om at alle kan få anledning til å få del i den,» uttalte komponist, sanger, samler og gjendikter Arne Dørumsgaard i en NRK-dokumentar i 1984. Ett år senere ble Norsk Lydinstitutt etablert, og en av verdens fremste private musikksamlinger fikk sitt hjem i Stavanger, takket være Olav T. Laake, den gang formann i kulturstyret. Norge fikk sitt første internasjonale lydarkiv åpent for musikere, komponister, studenter og alle som ønsket å utforske eller tilegne seg originalt materiale. 

Dokumentarfilmen tar oss med inn i hjertet av samlingen. Denne omvisningen blir imidlertid spesiell, da Norsk Lydinstitutt er vedtatt nedlagt av Stavanger kommune. Vi følger professor, musikkviter og fagkonsulent Per Dahl på en rørende og siste reise gjennom lokalene og inn i historien, et dypdykk i hva samlingen representerer. Som det så fint står på inngangsdøren: «Kom inn og opplev musikk du ikke visste fantes». 

 Arne Dørumsgaard
Per Dahl 

Om Arne Dørumsgaard; en talentfull pianist, komponist og sanger som startet sin musikalske karriere som 13-åring. Han forlot Norge i 1950 i protest mot norske myndigheters behandling av operasangerinnen Kirsten Flagstad, og bosatte seg i Paris i et slags selvpålagt eksil. Her fungerte han etter hvert som plateprodusent, komponist, sanger og akkompagnatør. Etter at han i 1970 bosatte seg i Marzio begynte han en omfattende samling av musikk. Dørumsgaard, også kjent som gjendikter av Østens poesi, mottok flere priser for sitt arbeid, inkludert tidsskriftet Ordets pris i 1971, og Bastianprisen i 1979. Han ble æresdoktor i litteratur ved Universitetet i Taipei i 1982, og utnevnt til Ridder av første klasse av St. Olavs Orden i 1994 for sin allsidige kulturelle innsats. Hans personlige oppskrift for et godt liv i eksil inkluderte tre timers søvn, en god sigar og et lite glass norsk akevitt daglig.
Artikler