Norske orkestre ut i verden
Både Ensemble Allegria og Bergen Filharmoniske Orkester begynner det nye året med store, spennende prosjekter.
Det nye året starter med spennende turneer for norske orkestre. Ensemble Allegria er allerede i Colombia, og snart gjester Bergen Filharmoniske Orkester den store klassisk-festivalen på Kanariøyene.
– Det er utrolig stas å bli invitert til Cartagena Music Festival for å representere nordisk musikkliv på denne måten, sier Allegrias kunstneriske leder, Maria Angelika Carlsen.
– Vi er stolte av at Bergen Filharmoniske Orkester er invitert til å åpne festivalen på Tenerife. Her får vi god anledning til å presentere norsk og nordisk musikk, sier administrerende direktør, Bernt Bauge.
Colombia
24 musikere fra Allegria er allerede i Colombia. I tillegg har de med seg dirigent Ingar Berby, fiolinist Eldbjørg Hemsing og mezzosopran Marianne Beate Kielland.
Daglig leder i orkesteret, Maria Eikefet, forklarer hvorfor de denne gangen stiller med ekstra dirigent.
– Litt av programmet er for tilnærmet full besetning; med blåsere og slagverk. De stykkene må vi ha dirigent på. Lokale musikere, plukket ut fra festivalen blant de beste musikerne, spiller sammen med dem.
Hvordan får dere øvd?
– Til nå, på hver vår kant. Så blir det øvelser på konsertstedene, sier Eikefet, som også er fiolinist i Allegria.
Programmet inneholder mye nordisk musikk.
– Mye etter ønske fra festivalen, men noe har vi fått påvirke selv.
Prestisjefylt
Allegria ble kontaktet av festivalens management, Harrison Parrott.
– Da hev vi oss rundt. Dette er et meget prestisjefylt oppdrag. Det skjønner vi ikke minst når vi ser hvilke orkestre som tidligere har gjestet Cartagena, mener Eikefet.
Til sammen spiller Ensemble Allegria seks konserter, i det velrennomerte Teatro Adolfo Mejía, og i Santa Clara-kapellet. Begge er historiske bygninger som ligger i gamlebyen i Cartagena, som står på UNESCOS verdensarvliste. Flere av konsertene med Allegria blir også strømmet – en oversikt ligger på festivalens hjemmesider.
Cartagena Music Festival har blitt arrangert årlig siden 2007, og har som mål å kombinere de klassiske musikktradisjonene i Europa og Latin-Amerika. Festivalen samler om lag 25 000 publikummere til rundt 35 konserter, og i tillegg foregår det en rekke konferanser, instrumentmakersamlinger og undervisningsopplegg for landets unge musikere.
Ved siden av de eksklusive kveldskonsertene arrangeres det en mengde gratis konserter med mål om å nå̊ frem til bredere lag av befolkningen. Årets festivaltema er forholdet mellom musikk og natur, med et spesielt fokus på nordisk musikk fra 1800- og første del av 1900-tallet.
Kontakter
Bergen Filharmoniske Orkester reiser til Kanariøyene i neste uke. Omtrent 100 musikere pakker instrumentkofferter for to konserter.
– Hvorfor er det viktig for dere å reise på turne?
– For oss som orkester er det viktig å knytte kontakter og å bygge oss et navn – også internasjonalt, sier direktør Bauge. – I tillegg er det spennende å besøke klassiske musikkmiljøer i andre verdensdeler.
På programmet står musikk av Edvard Grieg, både den første suiten fra Peer Gynt og Pianokonserten. Arrangøren har plukket ut solisten, 16 år gamle Alexandra Dovgan. I tillegg skal orkesteret spille Sibelius’ Symfoni nr. 2, alt under ledelse av Pietari Inkinen.
– Vi spiller på Tenerife 10.januar og i Las Palmas dagen etter, forteller Bauge.
Skjerpende
– Hva betyr en slik tur for orkesteret, Bauge?
– Å reise og gjøre program på ulike steder er skjerpende for orkesteret. Det er viktig for å opprettholde en god standard. Dessuten er det inspirerende å spille i gode konserthaller og med et nytt publikum.
Og:
– Etter oss kommer blant andre London Philharmonic Orchestra. Så dette er stort, avslutter direktøren.