Norske sommerfestivaler - August

Her er vår oversikt over klassiske norske festivaler i august. Som vanlig oppfordrer vi festivalarrangører om å holde oss oppdatert. 

 

Stian Carstensen er årets festivalprofil på Nordland Musikkfestuke.
Foto: Musikkfestuka

Nordland Musikkfestuke
Bodø. 4.- 14. august

Musikkfestuka, som den kalles lokalt, tar sikte på å være en fest for alle. Programmet består hovedsakelig av klassisk musikk, men de fleste andre sjangre har også sin plass i festivalen. Dermed blir allsidige Stian Carstensen et naturlig navn som årets festivalprofil. Festivalåpningen skjer 6. august, men de to dagene forut for dette skal Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra presentere sitt prosjekt Mozart Momentum med komponistens verker fra 1785-6. Av annet program kan nevnes Arktisk Filharmonis fremførelse av Bruckners Symfoni nr. 8 og filmfremvisningen Leningradsymfonien fra 1957.

Fullt program finner du her.


Ungdomssymfonikerne er grunnstammen i Festspillene i Elverum.

Festspillene i Elverum 
Elverum, 5.-13. august

Som vanlig er Ungdomssymfonikerne en grunnstamme i festspillene, med tre store orkesterproduksjoner. I år dirigeres åpningskonserten av Tabita Berglund, med Anna Thorvaldsdottirs Metacosmos, Ravels Daphnis et Cloë-suite og Stravinskys Vårofferet på programmet. Jessica Cottis dirigerer en populærkonsert med verker av Bizet, Gershwin og Ravel, der mezzosopranen Andrea Pellegrini er solist. På avslutningskonserten i Hamar Kulturhus er Johan Dalene solist i Sibelius’ Fiolinkonsert før orkesteret spille Prokofjevs suiter fra balletten Romeo og Julie, under ledelse av Andris Poga. Kunstnerisk leder Ole Edvard Antonsen har lagt til rette for en rekke kammermusikk-konserter på storgårder i regionen, med internasjonalt anerkjente musikere. Blant årets gjester er TrondheimSolistene, fløytisten Tom Ottar Andreassen og Wolfgang Plagge.

Fullt program finner du her


Vandring under Eufemiadagene. 

Eufemiadagene
Oslo, 5. – 7. august

Eufemiadagene ønsker å fremme Oslos viktige historie med gammel og ny musikk, og skape liv og mening i gamlebyens historiske ruiner. Den er en intim utendørs festival i hjertet av Middelalderparken. I år byr den på en nyskrevet Lydvandring om dronning Eufemias by og konserter med sentrale aktører innen sjangere som nordisk jazz, folkemusikk og europeisk kunstmusikk.  Av musikere kan nevnes Oddrun Lilja, Beady Belle, Jo Skaansar, Erik Nylander og ensemblene Munch Trio, Østerlide, Gangar, Røyst Trio samt Solfrid Molland & Aleco Ivanovich. Det blir også en gresk aften med Tiganites Meres.

Fullt program finner du her


Kristian Bezeudenhout er blant gjestene på Stavanger Kammermusikkfestival.
Foto: Marco Borggreve

Stavanger Kammermusikkfestival 
Stavanger, 9.-14. august

I år inviterer Kammermusikkfestivalen igjen internasjonale musikere til samspill med noen av de beste norske. Årets røde tråd dreier seg om Wien. I tillegg til Mozart, Schubert, Haydn, Kreisler, Schönbeg, Berg og Webern byr festivalen på noen nye bekjentskaper som Franz Schreker, Ignaz Friedman og Franz Schmidt og mange andre. Blant musikerne er det kjente navn som Kristian Bezuidenhout, Bengt Forsberg, Henning Kraggerud, Alma Serafin Kraggerud, Thorsten Johanns, Boris Brovtsyn, Catharina Chen, Eivind Ringstad, Razvan Popovici, Torleif Thedeen, Pieter Wiespelwey, og Sverre Indris-Joner, samt strykekvartetten Quatuor Mosaïques og koret Vox Clamantis fra Estland.

Fullt program finner du her


Wolfgang Plagge er Fjord Cadenzas festivalkomponist.
Foto: KODE-museene

Fjord Cadenza
Sunnmøre, 9.-14. august

Festivalområdet strekker seg fra Skodje til Ålesund. På sistnevnte sted blir det vorspiel med Barokksolistenes elleville Alehouse Sessions på Teaterfabrikken i Ålesund. Åpningskonserten med Odd Nordstoga og Sjøforsvarets Musikkorps finner sted ved Nærskøyløa «der ekkoet mellom sjø og fjell møtes», og gjentas i Fosnavåg konserthus dagen etter. Årets festivalkomponist er Wolfgang Plagge – han feirer 50-årsjubileum for sin debutkonsert i år – og gir blant annet konsert med fiolinisten Ludvig Gudim i Stettesmia i Skodje. Av programmet ellers kan nevnes Nattopera i Ålesund Kirke, der Magne Fremmerlid og Hege Høisæter spiller hovedrollene i Bartóks Ridder Blåskjeggs borg, kammerkonsert med verker av Ravel og Dvorák med Trio Sora, Miriam Helms Ålien og Ellen Nisbeth samt utekonsert mede Sigrid Moldestad Trio på Apalvikstølen i Skodje. Avslutningskonserten med Norges Ungdomssymfoniorkester og festivalkomponist Plagge finner sted i Gomerhuset på Skodje. 

Fullt program finner du her


Verdis Otello er årets forestilling på Oscarsborgoperaen

Oscarsborgoperaen 
Drøbak 9.-20. august 

Årets oppsetning er Verdis storverk Otello, der raseri, ryktemakeri og sjalusi ender i tragedie. Til å fremføre dette har Oscarsborg satset på et temmelig helnorsk ensemble: Henrik Engelsviken i tittelrollen, Nina Gravrok som Desdemona og Jørgen Backer som Jago. I de andre rollene møter vi Désiree Barula, Eirik Johan Grøtvedt, Thor Inge Falch, Jacob Abel R. Tjeldberg og Ludvig Lindström. Det kunstneriske teamet består av regissør Jacopo Spieri, musikalsk leder David Maiwald og scenograf Mauro Tinto. Det skal bli interessant å se hvor teamet i år har plassert Oslo Kammerfilharmonis 65 musikere i scenebildet.

Fullt program finner du her


Akershus Slottskirke er et av Oslo kammermusikkfestivals konsertsteder.

Oslo kammermusikkfestival
Oslo 12. – 21. august

Kammermusikkfestivalen har Oslos mange konsertsaler som virkeområde. Åpningskonserten finner sted i ærverdige Gamle Aker kirke der Voksenåsen Sommerakademis Kammerorkester, Bjørn Skagestad som resitatør, alt ledet av Arvid Engegård, fremfører Haydns Jesu syv ord på korset. Frogner Hovedgård er arena for konsertene Sterke kvinner der Sandra Lied Haga og Christopher Park fremfører kvinnelige komponister og Chopin på Mallorca med blant andre Marianna Shirinyan. I Universitetets Aula kan man oppleve Lucias reise med Barokkanerne og forfatteren Vetle Lid Larsen, Sultanens datter med den fransk-kypriotiske sopranen Sarah Aristidou  og et eksklusivt ensemble. Håkon Austbø og studenter fra Musikkhøgskolen og KHiO byr på en Indre reise med Skrjabin og Obstfelder i Høymagasinet, mens man kan oppleve Stjerner i Logen, hvilket vil si Ian Bostridge, Olli Mustonen og Chiaroscuro Quartet. Tine Thing Helseth feirer sin seier over kreften med konserten Fra barokk til rock i Paulus Kirke, mens festivalen klinger ut I stilla i Akerhus Slottskirke med Håkon Kornstad og Ingrid Andsnes.

Fullt program finner du her


 Nyheter