Norske sommerfestivaler - juni
De siste par årene har vi ikke kunnet tilby festivaloversikter, men nå setter vi i gang igjen med månedsvise lister over norske klassiske sommerfestivaler. Vi er et stykke ut i juni, og noen har allerede funnet sted, men vi begynner med de i siste halvdel av måneden, og følger opp med juli, august og september etter hvert. Som vanlig oppfordrer vi festivalarrangører om å holde oss oppdatert.
Ski Hagefestival - Klassisk under regnbuen
Ski 10.-12. juni
Når Oslo Kammerakademi inviterer til festival i hagen til Oddvang på Ski, kan publikum forvente hyggelig stemning og lav terskel for å nyte klassisk musikk i vakre omgivelser. Oslo Kammerakademi, et av Europas fremste kammerensembler for blåsere, arrangerer sin egen festival for fjerde gang, og feirer at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Den gamle eiendommen Oddvang er et skeivt hjem, og festivalens program vil kretse rundt komponister som enten åpent eller i skjul har levd med en skeiv legning, som Peter Tsjaikovskj, Benjamin Britten, Leonard Bernstein, Pauline Hall og Lene Grenager. Som konsertarenaer brukes både paviljongen i hagen, der publikum kan spise medbrakt piknik, og salongen på Oddvang. I tillegg til Oslo Kammerakademi medvirker barytonen Tor Kessel og pianisten Lars Notto Birkeland.
Fullt program finner du her
Minifestival med Det Norske Kammerorkester
Oslo 15.-17. juni
Terje Tønnesen, Leif Ove Andsnes og Det Norske Kammerorkester er stjernelaget som midt i juni inviter til minifestival i Universitets Aula i Oslo. Tønnessen og orkesteret prøver å ta igjen noe av det tapte fra det som skulle vært hans avslutningssesong med orkesteret, men som pandemien satte en stoppe for. Nå får han albuerom til å håndplukke musikken; blant annet sitt eget arrangement for strykeorkester av Wagners preludium til Tristan og Isolde. Leif Ove Andsnes spiller på alle tre konsertene. Onsdag står Mozarts Klaverkonsert nr.24 på programmet. Torsdag er det duket for et kammermusikalsk høydepunkt, der publikum får oppleve Andsnes i et variert program i ulike konstellasjoner mellom mesterpianisten og orkesterets musikere. Fredag spiller han igjen Mozart, Klaverkonsert nr. 22. Andsnes har de siste årene fordypet seg i Mozarts klaverkonserter fra 1785 og 1786, årene da komponisten var midt i en særdeles kreativ periode som skulle endre sjangeren for alltid. Andsnes har selv regien, som solist og som dirigent for orkesteret fra pianokrakken.
Fullt program finner du her
Opera Østfold
Halden 15.-18. juni
Norges største og mest spektakulære utendørs operascene må være Frediksten Festning med plass til 2800 publikummere. I år er det Richard Wagners Den flyvende hollender som står på plakaten med forestillinger på onsdag, fredag og lørdag. Hovedrollen som Hollenderen spilles av Kosma Ranuer, mens Senta spilles av Cornelia Beskow, som nylig gjorde stor suksess på Nasjonaloperaen i tittelrollen i Jenufa. Daland spilles av Petri Lindroos, Erik av Magnus Staveland, styrmannen av Peter Moen og Mary av Siv Midsund. I tillegg medvirker Göteborgoperaens kor, et sammensatt orkester av Det norske blåseensemble og Wermland Operas orkester, samt lokale aktører fra Østfold, blant annet 15 elever fra Musikk, dans og drama-linjen. Dirigent er Peter Szilvay og regissør Ivar Emil Tindberg.
Fullt program finner du her
Kirsten Flagstad Festival
Hamar 16.-18. juni
Årets festival arrangeres på Domkirkeodden på en utendørs arena med to scener. Der starter festivalen med gratis barneopera, Purriot og den fosvunne bronsehesten av Bjørn Rørvik og Gisle Kverndokk, som gjentas siste dag. Åpningskonserten er med Innlandet Sinfonietta og solister dirigert av Øyvind Gimse. På avslutningsdagen fremføres Rossinis Petite messe solenelle av Ringsakeroperaens kor dirigert av Liv Astrid Dahl, med solistene Magnhild Korsvik, Astrid Nordstad, Mikkel Skorpen og Eirik Roland Egeberg-Jensen samt Lina Braaten og Anders Hovind på hhv klaver og harmonium. Mellom disse ytterpunktene kan man blant annet oppleve Bjarte Eikes Ale House Sessions, Gallakonsert med Marinemusikken og Operastunt med Hans og Grete.
Programmet finner du her
Valdres sommersymfoni
Valdres, 17.-19. og 23.-27. juni
Som i fjor er festivalen sentrert rundt to helger; 17.-19.juni og 23.-27.juni, og fokuset på det grønne skiftet er fortsatt fremtrenende: Første festivalhelg har overskriften Idyll og Avgrunn - en tittel som kan forstås på flere måter. Det er både en universell tematikk som dreier seg om livets skjørhet, og hvordan klimaendringer kan ta oss fra idyll til avgrunn dersom vi ikke tar grep. Andre helg har fått tittelen Det grønne skiftet og setter fokus på artsmangfold, gjenbruk, miljøvennlige reiser med mer. Festivalen byr på fortidens mestre som Schubert, Strauss og Tsjaikovskij side om side med nåtidens komponister. Årets festivalkomponist er latviske Pēteris Vasks. Det blir en symboltung konsert på brannstasjonen med Skjebnesymfonien og Songs of the Sky som bygger på ukrainske og svenske folkemelodier. Med konserten Da Capo på Revling gård settes det fokus på verdien av gjenbruk av både klær og musikalsk materiale.
Programmet finner du her
Horten Kammermusikkfest
Horten 23.-26. juni
Også i år – for 13.gang – samler norske og internasjonale musikere seg i Horten. Alle arrangementene gjennomføres i området Karljohansvern. Mange av musikerne er av den yngre garde, tidligere vinnere av Midgardskonkurransen som Alma, Hector og Franz Serafin Kraggerud, og Martha Pil Evertsen som var deltaker i år. På åpningskonserten blir det musikk av Haydn, Martinu og Tsjaikovskij. Fredag blir publikum kjent med musikerne i Artilleriverkstedet før de møtes på puben til et uformelt og festlig program. På lørdagens formiddagskonsert Up and coming spiller Kvartett Saphir Haydn, Prokofiev og Dvorak. Midt på dagen får barna boltre seg, mens publikum på vandrekonserten om ettermiddagen får høre musikk av Berio, Vivaldi og Villa Lobos. Om kvelden kan publikum forlyste seg med fløyte- og obomusikk, strykesekstett og Beethovens Septett for blåsere og strykere. På avslutningskonserten søndag formiddag blir det mer Beethoven i tillegg til Strauss og Ligeti.
Programmet finner du her
Festspillene i Nord-Norge
Harstad 25. juni – 2. juli
Man må lete litt for å finne klassisk program på Festspillene i Nord-Norge, som i de senere årene har beveget seg mot videre kulturuttrykk i polarområdene. Men noe finner man. På åpningskvelden fremfører Islands dansekompani sammen med Artkisk Filharmoni forestillingen AIŌN, der musikk og bevegelse fusjonerer med visuelle effekter på en spektakulær måte. Hærens musikkorps stiller med opptil flere Festspillparader, og midtveis i festivalen kan man oppleve Burt Turrido. An opera med Nature Theatre of Oklahoma, hvis samlede verk strekker seg fra teaterproduksjon og forestillinger til dans, musikal og audiodrama til litteratur, grafiske trykksaker og film i en bred variasjon av sjangre.
Programmet finner du her
Sommerkonserter i Bymuseet
Oslo 26.juni – 31-juli
De tradisjonelle Sommerkonsertene i Vigelandsmuseet er nå flyttet til Bymuseet i Oslo, der rammen om konsertene er Frogner Hovedgård og gårdshaven i museet. Første konsert blir med Magnolia Jazzband, deretter følger det konserter med Ole Bøhn, fioin, Håkon Austbø, klaver, musikere fra Sydney Conservatorium of Music: Paul Cheung, klaver, Stephanie Chew og Jimmy Park, fiolin, sangerene Camilla Vist og Thomas Ruud med Stefan Ibsen Zlatanos, klaver samt Gjøril Songvoll som konferansier, ragtime-pianist Morten Gunnar Larsen og til slutt Håkon Kornstad, vokal/saksofon med Frode Haltli, akkordeon og Mats Eilertsen, bass.
Fullt program finner du her
Risør kammermusikkfest
Risør 28. juni – 3. juli
Årets tema er særdeles aktuelt: Maktspill. Programmet er satt sammen av verk som forteller historier om makt og avmakt, hierarkier og posisjoner: Noen kritiserer statsmakten, som Schumanns Die beiden Grenadiere, andre er skrevet i fangenskap, som Messiaens Kvartett til tidens ende. Det blir verk av komponister som har forsøkt å finne kunstnerisk frihet under streng sensur, som Prokofjev og Sjostakovitsj, og av komponister som har flyktet eller blitt utestengt, som de jødiske komponistene Korngold, Zemlinsky og Bloch. Blant årets utøvere finner man Benjamin Grosvenor, Christian Eggen, Hyeyoon Park, Pekka Kuusisto, Andreas Brantelid, Julian Bliss, Tine Thing Helset og Marianne Beate Kielland samt Risør Festival Strings, Ensemble Ernst, Håkon Kornstad Trio og Oriental Winds of the Baroque. Det blir et nytt festivalområde rundt Kunstparken, sene kveldskonserter og gratiskonserter på torg og trapper.
Program finner du her