Underst t.v. Steinar Larsen. Foto:  Dan Richard Davidsen
Underst t.v. Steinar Larsen. Foto: Dan Richard Davidsen

Noter og unoter

Nyheter fra inn og utland; denne gangen om nye plateutgivelser av Ragnhild Hemsing og Marcus Paus, en gammel innspilling av Sigurd Slåttebrekk og en ny direktør i Olavsfestdagene.

Ragnhild Hemsing
Ragnhild Hemsing slipper 25. februar albumet Peer Gynt på plateselskapet Berlin Classics, som i fjor utga hennes suksess RØTA. Selv om verden var i stillstand i fjor på grunn av pandemien, inspirerte Hemsing mange med sitt hardingfelespill. På den nye platen forblir hun, ifølge plateselskapet tro mot sine røtter, og hengir seg til vårt nasjonalepos. Det gjør hun imidlertid ikke i Griegs originalversjon, men i en omarbeidelse for hardingfele og strykeorkester der hun også improviserer noen partier. Med seg på platen har hun TrondheimSolistene.

Marcus Paus
Det britisk-italienske plateselskapet Sheva Contemporary gir i februar ut to album med musikk av Marcus Paus: Dobbeltalbumet Cabin Fever: Pandemic Works med verker fra pandemitiden. Her medvirker Henning Kraggerud, Arktisk Filharmoni, Peter Richter, Miriam Helms Ålien, Bjarne Manis Jensen og Ole Kristian Haagenrud. Plate 1 består av kammer- og soloverker som er innspilt under lockdown, mens den andre er en liveinnspilling fra Tromsø domkirke. Det andre albumet er innspillinger av Requiem med tekst av komponistens far Ole Paus, og monodramaet Læreren som ikke ble.

Sigurd Slåttebrekk med beste a-moll-innspilling
Platemagasinet Gramophone har stadig nye kåringer. I januarnummeret spurte kritikeren Jeremy Nicholas om hvilken innspilling av Griegs a-mollkonsert som er best. Resultatet var et opptak fra 2005 med Sigurd Slåttebrekk, Oslo-Filharmonien og Michail Jurowski, på albumet Chasing the Butterfly. Platen tok utgangspunkt i opptak med Grieg selv fra 1903. Slåttebrekk og produsenten Tony Harrison studerte nøye og prøvde å gjenskape den over 100 år gamle fremførelsespraksisen hva angikk spilleteknikk, frasering, pulsforståelse og klangbehandling. Gramophone ga en strålende anmeldelse i 2011, som tydeligvis fortsatt står seg i konkurranse med pianister som Svjatoslav Richter og Martha Argerich.

Ny leder av Olavsfestdagene
Stiftelsen Olavsfestdagene i Trondheim har ansatt Steinar Larsen som direktør for stiftelsen Olavsfest når nåværende direktør, Petter Myhr, er ferdig med sitt andre åremål etter sommerens festival. - Interessen for stillingen har vært overveldende. Vi kan slå fast at festivalens posisjon er sterk når vi ser hvilke kandidater vi har hatt å velge mellom, sier styreleder for stiftelsen, Arild Kalkvik. Med 15 høyt kvalifiserte søkere hadde styret mange gode kandidater til stillingen. Larsen er godt kjent med festivalen gjennom lang tid som daglig leder for TrondheimSolistene. De siste årene har han også vært styremedlem i stiftelsen.


 Nyheter